Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výplaty po novom: Žiaden policajt nezarobí menej!

Policajti by si mali finančne prilepšiť. Zobraziť galériu (3)
Policajti by si mali finančne prilepšiť. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Viac ako 20-tisíc policajtov dostane marcovú výplatu už podľa nového spôsobu odmeňovania. Zmeny v mzdách mužov zákona odsúhlasil minulý mesiac parlament.

Policajti prišli o 13. a 14. plat a niektoré z príplatkov. Tie sa však rozrátali do základných platov, ktoré budú zvýšené aj o miliardu korún, ktorú vyčlenilo pre policajtov Ministerstvo financií SR. Niektorí muži zákona pritom tvrdia, že po novom zarobia menej ako doteraz.

„Nie je to pravda, nevedia rátať. Žiaden policajt nebude mať nižšiu mzdu, ako mal doteraz. V prípade, že by mu to po prerátaní aj vyšlo, zákon mu garantuje, že mu budeme doplácať rozdiel,“ povedal policajný prezident Ján Packa. Platové podmienky policajtov sa na Slovensku nemenili od roku 1993. Menili sa len príplatky k mzdám, ktoré sa odvodzovali od toho, ktoré oddelenie malo širšie lakte. Doteraz o tom rozhodoval minister vnútra svojím nariadením. Zmeny v odmeňovaní policajtov prichádzajú po organizačnej zmene v Policajnom zbore.

Vznikol nový systém vzdelávania policajtov a aj tzv. kariérny postup, čo znamená, že každý nový policajt musí najprv prejsť základným útvarom. Na to nadväzuje aj systém odmeňovania policajtov, ktorý je podľa Packu motivačný. Platy sa pritom odvíjajú aj od počtu odpracovaných rokov. „Nastupujúci policajt v Bratislave mal základný plat doteraz 13 000 Sk v hrubom. Nikto by za to nešiel robiť. Teraz to bude 24-tisíc Sk, čo je už zaujímavejšie,“ zdôraznil Packa.

Policajti prišli o 13. a 14. plat a zrušili im aj doterajšie príplatky za nadčasy a osobitné príplatky, ktoré sa pohybovali od 1 000 do 15 000 Sk. Z týchto peňazí zvýšili základné mzdy policajtov a namiesto zrušených príplatkov vznikli nové, ktoré sú prerozdeľované rozumnejšie. Na zvýšenie platov policajtov prispelo miliardou aj ministerstvo financií. „Mohli sme to urobiť socialistickým prístupom, rozdať miliardu paušálne, čo by vyšlo zhruba 2 000 Sk na jedného policajta. My sme zmenili celkový systém odmeňovania, vrátane platobných tried. Niektorí policajti sa práve toho zľakli. Budú síce v nižšej platobnej triede, ale ich plat bude vyšší,“ povedal Packa.

Ako sa vypočíta nástupný plat policajta
Základný funkčný plat ............... 16 150 Sk (500 €)
Príplatok za zmennosť ............... 3 000 Sk (93 €)
Rizikový príplatok ....................... 2 000 Sk (62 €)
Príplatok za bývanie .................... 3 000 Sk* (93 €)
Príplatok za riadenie auta ............. 600 Sk** (18 €)
Spolu ....................................... 24 750 Sk (766 €)
* len pre policajtov v Bratislave
** pokiaľ riadi služobné motorové vozidlo

Príplatok za riadenie pre riaditeľov
Výplaty po novom: Žiaden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)

* závisí od počtu podriadených na oddelení

Ako sa zmenia platy policajtov na niektorých vybranných pozíciách
Výplaty po novom: Žiaden
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Nový Čas)

(po kliknutí na plochu obrázka sa náhľad zväčší)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu