Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smer-SD kritizuje návrh reformy nemocníc: Rozprava k zákonu sa skončila

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičný Smer-SD kritizuje návrh reformy nemocníc. Poslanec Národnej rady (NR) SR Jozef Valocký (Smer-SD) preto v úvode piatkového rokovania 51. schôdze predložil pozmeňujúci návrh, v ktorom navrhuje odložiť rokovanie o reforme. Tvrdí, že návrh nebol dostatočne prerokovaný so samosprávami a samosprávnymi krajmi.

Do diskusie bolo ústne prihlásených ešte viacero poslancov, keďže neboli v pléne, poradie im prepadlo. Diskusia k reforme nemocníc sa teda skončila, so záverečným slovom ešte vystúpila šéfka parlamentného zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS).

Jana Bittó Cigániková
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Valocký v návrhu kritizuje, že reforma smeruje k znižovaniu kapacít ústavnej zdravotnej starostlivosti v regiónoch a znižovaniu ich kategórie. Skonštatoval, že NR SR ani vláda "doteraz neprerokovali koncept zásadných zmien v organizácii a usporiadaní ústavnej zdravotnej starostlivosti na celom území SR, a rovno bol predložený návrh legislatívneho riešenia". Smer-SD tiež tvrdí, že nedošlo k verejnej diskusii.

Smer-SD kritizuje návrh reformy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Poslanec Marek Šefčík (OĽANO) Valockému odkázal, že Smer-SD vie o potrebe reformy, no za desať rokov vládnutia nekonal.

Bittó Cigániková zdôraznila, že lôžka sa rušiť nebudú, budú sa len transformovať oddelenia, ktoré nespĺňajú kritéria a nie sú dostatočné. Upozornila, že samotnej optimalizácii bude ešte predchádzať vyhodnocovanie dát. Dodala, že návrh bol prediskutovaný v regiónoch a tiež s množstvom odborných organizácií. Nie je podľa nej fér hovoriť, že návrh bol tvorený úradníkmi od zeleného stola.

K návrhu reformy nemocníc vyplynulo zo spoločnej správy výborov 237 zmien. Poslanci budú podľa slov Bittó Cigánikovej o reforme hlasovať v utorok (14. 12.) o 17.00 h.

Viac o téme: ReformaNemocniceSmerJanka Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu