Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Exposlanec Herák: Na krku má ďalší sexuálny škandál, stále robí pre OĽANO! Matovič reaguje

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Už nie jedna, dve či tri. Ukazovať prstom na Jána Heráka má ďalšia žena, ktorá tvrdí, že ju exposlanca OĽANO obťažoval. To už sa prestáva páčiť aj lídrovi strany Igorovi Matovičovi. Herák totiž po vzdaní sa poslaneckého mandátu práve kvôli kauze sexuálneho obťažovania začal pre OĽANO pracovať.

Polícia mala vypočuť už štvrtú ženu, ktorá sa prihlásila s tým, že ju chcel bývalý poslanec OĽaNO Ján Herák sexuálne zneužiť. Informáciu priniesol denník SME. Žena však požiadala o anonymitu. Vie sa však, že na rozdiel od predošlých medializovaných prípadov ide o dospelú osobu. Herákovi sa mala zároveň ubrániť.

Podľa Matoviča Sulík problematiku očkovacích poukazov nepochopil, o detailoch bude hovoriť po ich schválení parlamentom (Zdroj: Topky/Maarty)

Celá kauza sa prevalila potom, ako bol v máji zverejnený prípad dievčaťa z detského domova, s ktorým sa mal Herák snažiť zblížiť v rokoch 2018 až 2020. Dávať jej mal peniaze a rôzne dary, ako napríklad mobilný telefón. V roku 2020 ju mal napokon v detskom tábore v Jelenci zneužiť. Dievčina v tom čase nemala ani 15 rokov.

To však nie je všetko. Na pokyn prokuratúry polícia obnovila aj starší zastavený prípad z vianočného tábora pre deti z detských domovov. Odohrať sa mal na konci roka 2018 v Radave a zo strany Heráka malo tentokrát dôjsť k zneužitiu iba 16-ročného dievčaťa.

Exposlanec Herák: Na krku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Celkovo polícia doteraz v prípade exposlanca viedla tri stíhania. To, či sa pristúpilo aj k štvrtému stíhaniu nateraz jasné nie je. Obvinený bol zatiaľ v jednom z nich a to v prípade zneužitia v tábore v Jelenci.

Stále robí pre stranu

Herák po prevalení sa celej kauzy obvinenia odmietal, no nakoniec sa po pár dňoch predsa len vzdal poslaneckého mandátu. Prekvapenie však nastalo, keď sa ukázalo, že pre stranu pracuje aj naďalej. Potvrdilo to aj samotné OĽaNO. Vykonávať mal pre nich administratívne činnosti. Strana vysvetľovala tento krok prezumpciou neviny.

Nezaradený poslanec Ján Herák sa po niekoľkých dňoch od medializácie vlastného obvinenia vzdal mandátu (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Štvrtá žena, ktorá má ukazovať prstom na Heráka, mu však v otázke spolupráce so stranou môže zlomiť väz. Líder hnutia Igor Matovič totiž v reakcii na nové informácie uviedol, že keď sa s Herákom dohodli, že bude pôsobiť blízko OĽaNO, boli dve dievčatá, ktoré vypovedali proti nemu. Prihliadli vtedy aj na prezumpciu neviny. "Ak sa ten počet výraznejším spôsobom zvýšil, čo ja osobne považujem štyri za výrazne viac ako dve, už sa mi to trošku prestáva páčiť," odkázal.

Tiež sa mu prestáva zdať, že by mohlo ísť o spiknutie voči Herákovi. "Je úplne legitímne si dať otázku, že či ďalej pokracovat v tomto zmluvnom zväzku," uviedol. Zároveň však dodal, že personálne otázky v rámci strany nerieši.

Viac o téme: Sexuálne obťažovanieIgor MatovičOĽANOJán Herák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu