Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Policajný prezident a riaditeľ inšpekcie budú bábkami ministra vnútra, myslí si Saková

Denisa Saková
Denisa Saková (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Policajný prezident a riaditeľ inšpekcie budú bábkami ministra vnútra, myslí si nezaradená poslankyňa a exministerka vnútra Denisa Saková. Uviedla to v reakcii na návrh koaličných poslancov, ktorý mení výber policajných funkcionárov. V utorok (30. 11.) ho schválil parlament. Kritizuje tiež, že s takým dôležitým návrhom zákona neprišiel rezort vnútra ani vláda.

"Návrh zákona z dielne poslancov Lukáša Kyselicu a Juraja Krúpu (obaja OĽANO) ruší všetku nezávislosť pri voľbe policajného prezidenta a riaditeľa policajnej inšpekcie. Moc v rukách pri ich voľbe opäť prechádza plne do rúk ministra vnútra SR. Títo najdôležitejší policajní funkcionári budú v plnej miere závislí od vôle politikov na čele rezortu vnútra," skonštatovala Saková na sociálnej sieti.

Je potrebné meniť zákon? 

Exministerka poukázala tiež na to, že v utorok, deň schválenia návrhu v parlamente, bol posledný deň na podanie prihlášok vo výberovom konaní na pozíciu prezidenta Policajného zboru. "Evidentne je potrebné narýchlo meniť zákon, aby sa na miesto prezidenta dostal niekto, koho by možno koalícia počas vypočúvania podľa doteraz platného zákona neodporučila," poznamenala.

Novela zákona o štátnej službe, ktorú schválil parlament, posilňuje kompetencie ministra vnútra pri vymenovaní a odvolávaní prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby. Verejné vypočutia pred výborom budú mať iba konzultačný charakter, minister nimi nebude viazaný. Odvolať šéfa polície, ale aj inšpekcie bude možné i bez udania dôvodu.

Viac o téme: PrezidentPolícia Denisa SakováRoman MikulecHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu