Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS MZVEZ pre variant omikron neodporúča Slovákom cestovať do krajín južnej Afriky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR neodporúča Slovákom cestovať do regiónu južnej Afriky. Dôvodom je novoobjavený variant nového koronavírusu omikron. Rezort diplomacie o tom informuje na sociálnej sieti.

Odporúčanie necestovať sa týka Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswatini (bývalé Svazijsko), Mozambiku a Zimbabwe. "Letecké spojenie z/do regiónu je výrazne obmedzené," pripomína ministerstvo. Občanom SR zároveň odporúča využiť službu registrácie pred cestou do zahraničia. V prípade, ak sa Slováci ocitnú v núdzi, rezort diplomacie odporúča kontaktovať pohotovostnú linku Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Pretórii alebo diplomatickej služby MZVEZ SR v Bratislave.

ARCHÍVNE VIDEO Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou

Premiér Heger o novom variante koronavírusu už diskutoval s Ursulou von der Leyenovou (Zdroj: Facebook/Eduard Heger - predseda vlády SR)

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR vyzval ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili potencionálne rizikové krajiny v súvislosti s variantom omikron, aby sa urýchlene nahlásili na e-mailovú adresu omikron@uvzsr.sk. Medzi takéto krajiny zaradil aj Izrael, Hongkong či Seychely.

WHO v piatok označila novoobjavený variant omikron 

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok (26. 11.) označila novoobjavený variant omikron, známy aj ako B.1.1.529, za "variant vyvolávajúci znepokojenie". Nie je vylúčené, že môže byť infekčnejší ako v súčasnosti globálne rozšírený variant delta.

Viac o téme: Cestovanie SlovenskoKoronavírusOmikron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu