Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Extrémisti nie sú len na námestiach: Využívajú aj konšpiračné weby! Klus hovorí o polarizácii spoločnosti

(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Extrémisti na Slovensku aj v čase pandémie rozsievajú nenávisť a polarizujú spoločnosť, a to nielen na námestiach, ale aj sociálnych sieťach či konšpiračných weboch. Tvrdí to štátny tajomník Martin Klus.

Aktuálne opatrenia

Premiér, minister zdravotníctva a hlavný hygienik o detailoch lockdownu: Rúška v školách sú opäť povinné (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Martina Klusa sme od začiatku pandémie COVID-19 svedkami nárastu nenávistných prejavov a dezinformácií v informačnom priestore.

"Alarmujúce je, že aj s prispením časti opozície, ktorá inklinuje k ultrapravicovej a radikálnej ideológii, sme už dospeli do štádia veľkej polarizácie spoločnosti. Zároveň sme svedkami spochybňovania pravdy, vedeckých poznatkov aj elementárnych pravidiel spolunažívania v spoločnosti. Je mi ľúto, že aj niektorí politickí predstavitelia na Slovensku hanebne využili pandémiu na populistické zbieranie hlasov a spochybňovanie snáh odborníkov zameraných na ochranu verejného zdravia. Niet pochýb o tom, že falošné správy o vakcínach sú jedným z hlavných dôvodov, prečo občania stále váhajú s očkovaním," vyhlásil Klus v Banskej Bystrici, počas diskusie s názvom Stav prejavov extrémizmu na Slovensku a vo svete a ich riziká pre vývoj demokracie, ktorá sa konala v rámci 8. ročníka Medzinárodného diskusného fóra o demokracii a ľudských právach Human Forum 2021.

"Takto ďalej bojovať proti pandémii nemôžeme. Veda nám poskytuje dostatok odpovedí na to, ako sa vysporiadať s koronavírusom. Nastal čas odmietnuť lži a postaviť sa jasne na obranu pravdy, vedy a slušnosti. Som rád, že k tomu prispieva aj banskobystrické podujatie Human Forum 2021, ktoré sa venuje podpore ochrany demokracie a ľudských práv na Slovensku," dodal. 

Iniciátorom a hlavným organizátorom sérii podujatí je občianska platforma Nie v našom meste, v spolupráci s Fakultou politických vied a medzinárodných vzťahov UMB v Banskej Bystrici a viacerými ďalšími komunitnými centrami či lokálnymi občianskymi združeniami. Štátny tajomník rezortu diplomacie SR, ktorý pred ôsmimi rokmi stál pri zrode tohto medzinárodného fóra, v diskusii s domácimi a zahraničnými odborníkmi na extrémizmus v spoločnosti upriamil pozornosť najmä na šírenie nenávistných prejavov, radikálnych myšlienok, ale tiež hoaxov v informačnom priestore, špeciálne na sociálnych sieťach.

"Už roky upozorňujeme na to, že sa v Európskej únii čoraz viac objavujú extrémistické prejavy, dokonca na miestach a v komunitách, kde sme ich nikdy predtým nezažili. Pandémia COVID-19 ešte viac odhalila, že sa treba vážne zaoberať aj modernými formami radikalizmu a nenávisti v online priestore, ktorý sa následne môže prejaviť aj v bežnom občianskom živote. Neobmedzená tolerancia dezinformácií a neprávd na sociálnych sieťach, ktoré často šíria aj neexistujúce osoby či internetové boty, prispeli k polarizácii spoločnosti a premietajú sa už aj do reálneho ohrozenia vereného zdravia a demokratického zriadenia na Slovensku," upozornil Martin Klus.

Sloboda médií

Počas prvého dňa Medzinárodného diskusného fóra o demokracii a ľudských právach HUMAN FORUM 2021 sa štátny tajomník MZVEZ SR Martin Klus prvýkrát prihovoril aj zástupcom občianskej spoločnosti v rámci okrúhleho stola k pripravovanému Summitu pre demokraciu, iniciovanom prezidentom USA Joeom Bidenom.

"Slovensko víta organizovanie Summitu pre demokraciu a cení si aj pozvanie pani prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Jednou z našich priorít je preukázať líderstvo v téme sloboda médií. Tieto snahy budeme zrkadliť nie len na domácej, ale aj európskej politickej scéne. Prvým krokom bude podpora Media Freedom Act z dielne Európskej komisie, ktorého cieľom bude chrániť nezávislosť médií a mediálneho prostredia v EÚ," vysvetlil Klus s tým, že boj proti korupcii, ako aj posilnenie občianskej spoločnosti, patria medzi ďalšie kľúčové oblasti, ktorým sa Slovensko v oblasti podpory demokracie a ochrany ľudských práv bude ešte intenzívnejšie venovať. Štátny tajomník MZVEZ SR zároveň vyzval zástupcov mimovládnych organizácií a občianskych iniciatív na aktívnu podporu týchto snáh a tiež spoluprácu pri napĺňaní záväzkov SR na Summite pre demokraciu.

Viac o téme: ExtrémistiSociálne sieteMartin Klus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu