Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

S ťažkým priebehom skončila na umelej pľúcnej ventilácii: Lekárom poslala list, hnevá ju jedna vec!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images, FB / Univerzitná nemocnica Bratislava)

BRATISLAVA – Dostala koronavírus, mala ťažký priebeh, skončila na umelej pľúcnej ventilácii, no napokon boj vyhrala. Reč je o pacientke Zuzane, ktorá vyše mesiaca bojovala v ružinovskej nemocnici počas druhej vlny koronavírusu s nebezpečnou infekciou. Teraz sa rozhodla svojim záchrancov – zdravotníkom poďakovať. Poslala im dojímavý list, ktorým poukazuje na to, aký nebezpečný je koronavírus a hnevá ju, ako niektorí ľudia toto ochorenie bagatelizujú.

Celé sa to udialo ešte vo februári tohto roku, kedy na Slovensku zúrila druhá vlna koronavírusu a nemocnice boli na pokraji kolapsu. Situácia bola kritická aj v hlavnom meste. Mnohých tých, ktorí ležali vo vážnom stave, sa nepodarilo zachrániť, iných, naopak, áno. A práve do tejto skupiny patrí aj pani Zuzana, ktorá sa začiatkom roka liečila v ružinovskej nemocnici s ťažkým priebehom koronavírusu.

Archívne VIDEO MIMORIADNE Situácia v nemocniciach je kritická: Blíži sa zlomový bod! Lengvarský vydal tvrdý príkaz

MIMORIADNE Situácia v nemocniciach je kritická: Blíži sa zlomový bod! Lengvarský vydal tvrdý príkaz (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V liste, ktorý v uplynulých dňoch poslala svojim anjelom, ktorí ju zachránili spod pazúrov smrti, vysvetlila, že bojovala s viacerými problémami. Najhoršie však boli silný zápal pľúc, embólia, pneumotorax, čo spôsobilo, že pani Zuzana bola dlhodobo napojená na umelú pľúcnu ventiláciu. „Môj zdravotný stav sa beznádejne zhoršoval a dotkol sa hranice, odkiaľ niet návratu. Chcem sa poďakovať za vysoko profesionálnu a obetavú prácu zdravotných pracovníkov ružinovskej nemocnice na oddelení intenzívnej medicíny I pod vedením pána primára MUDr. Akthama Yaghiho, ktorý vyše mesiaca bojovali o záchranu môjho života vo veľmi sťažených podmienkach,“ píše pani Zuzana.

S ťažkým priebehom skončila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Univerzitná nemocnica Bratislava)

Problém u nej nastali v čase, kedy na Slovensku bol lockdown a nemocnice boli plné pacientov s ťažkým priebehom koronavírusu. Ozývali sa hlasy, že situácia bola natoľko kritická, že sa lekári museli rozhodovať, ktorého pacienta ešte pripoja na umelú pľúcnu ventiláciu a koho nie. Pani Zuzana mala šťastie – jej sa pomoc prístroja ušla. Okrem zdravotníkov, ktorí sa o ňu niekoľko týždňov starali, sa však chcela poďakovať aj ďalším – a to pracovníkom na JIS, rehabilitačnom oddelení a oddelení pre dlhodobo chorých. „Ich starostlivosťou sa môj zdravotný stav zlepšoval každým dňom, doslova ma postavili na nohy a vrátili do života ako samostatného a sebestačného človeka,“ poukázala pani Zuzana.

S ťažkým priebehom skončila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB / Univerzitná nemocnica Bratislava)

Ako však dodala, v súčasnosti ju trápi jedna vec – a to, akým spôsobom sa niektorými skupinami ľudí toto ochorenie bagatelizuje. Podľa jej slov ide prevažne o neznalých a nekompetentných ľudí, ktorí bagatelizujú aj obetavú prácu lekárov a zdravotníkov, ktorí denne nasadzujú vlastné životy v boji s pandémiou a zachraňujú neočkovaných pacientov s ťažkými priebehmi. „Za náročnú prácu si zdravotníci zaslúžia nielen vysoké spoločenské uznanie, ale aj spravodlivú mzdu. To im prajem. Vivat lekári a všetci ostatní zdravotníci,“ napísala na záver pani Zuzana.

Viac o téme: ListRužinovská nemocnicaUNBUmelá pľúcna ventiláciaPani ZuzanaUnivezitná nemocnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu