Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rezort zdravotníctva tlačí na PCR testy: Máme tak viac infikovaných, ale analytici upozorňujú na výhodu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

BRATISLAVA - Malý pohľad na fakty o tom, ako na tom v skutočnosti aktuálne sme. Analytici z projektu Dáta bez pátosu poukázali na niekoľko faktov, ktoré súvisiac s aktuálne prebiehajúcou delta vlnou koronavírusu. Vyplýva z nich napríklad to, že čím viac PCR testov urobím, tým máme aj vyšší počet pozitívnych ale aj to, že v nemocniciach končia pozitívne testovaní viac v nezaočkovaných krajoch.

Analytici upozornili, že rezort zdravotníctva tlačí na to, aby regionálni hygienici umožnili PCR test každému a viac, ako v minulosti. To sa aj deje. Bude to mať však podľa nich dva efekty. Prvým podľa analytikov je, že "pozitívni budú vedieť, že sú pozitívni a nebudú sa motať kade-tade." Napríklad minulý týždeň sa za prvé dva dni, keďže bol sviatok, urobilo o 20-tisíc testov menej, ako tento pondelok a utorok. "A tí, čo boli pozitívni, len o tom nevedeli, tak tí sa motali po krajine, ako keby boli negatívni. Asi je to lepšie tento týždeň," uviedli.

 

MODELÁRSKE OKIENKO - BOŽECHRÁŇ, NIE NÁZNAK DOBRÝCH SPRÁV, LEN PÁR POSTREHOV 📈👀📉 Toto je pre modelárov, s niektorými sme...

Posted by Dáta bez pátosu on Wednesday, November 10, 2021

 

Druhým efektom je, že budeme mať vyššie čísla pozitívnych, ako keby sa testovalo menej. "Ak by sme/ste si pozreli nárasty / poklesy PCR pozitivít, nárasty počtu PCR testov, tak by sme došli k zaujímavému záveru: Veľká časť nárastu napríklad DNES oproti minulému týždňu je kvôli nárastu počtu testov. Takže rast nie je 38 percent. A nepoklesol zo 60 percent spred 2 týždňov ´o trošku´, ale klesol riadne,“ upozornili.

Čo sa týka počtov hospitalizovaných, tí podľa dlhodobých výpočtov tvoria 7,1 percenta z vykázaných PCR testov. Líši sa to samozrejme podľa krajov. V tých zaočkovaných to je 5,6 percenta, inde takmer 10 percent.

Koronavírus v Nemecku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Waltraud Grubitzsch/dpa via AP)

Poukázali tiež na to, že za posledných sedem dní sme zaznamenali veľký počet prijatých pacientov do nemocníc, a to 1086. Ešte týždeň predtým to bolo pritom „iba“ 814 pacientov. Za posledný týždeň tak ide o nárast 53 percent. Predtým to bolo 33 percent.

Podľa analytikov sú však pacienti z nemocníc prepúšťaní relatívne rýchlo. "K prepusteným 2023 v prvých 9 dňoch novembra bolo vykázaných 332 obetí, čo je priemer 37 denne. Sú reportované s odstupom, ale 332 je 16,4 percenta," uviedli. Za najbližších 7-8 dní bude podľa nich prepustených toľko pacientov, koľko ich je dnes vykázaných v stave nemocníc, čo je 2478.

 

 

Viac o téme: TestovanieOčkovanieNakazeníKoronavírusDáta bez pátosuDelta vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu