Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS Slovenské prevádzky sa obávajú najhoršieho: Kto to zaplatí? Na východe bojujú transparentami

Pred zimnou sezónou to začína v čiernych okresoch vrieť. Zobraziť galériu (2)
Pred zimnou sezónou to začína v čiernych okresoch vrieť. (Zdroj: Gettty Images, Facebook/Voľná zóna Humenné)

BRATISLAVA - Prevádzkam v čiernych okresoch znenie aktuálneho covid automatu naháňa strach z hľadiska budúcej existencie. Nie všetci totiž môžu mať svoje zariadenia otvorené, a tak sa obávajú o svoje budúce príjmy a fungovanie ako také. Kým voľný pohyb v čiernych okresoch ostáva, také hotely a reštaurácie to majú zrátané a najbližšie mesiace u nich rozhodnú.

archívne video

Zväz cestovného ruchu žiada zmeny v covid automate pre zaočkovaných (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Nie sú to však len tieto prevádzky, no ide aj o ďalšie ako napríklad posilňovne atď. Ohrození sú napríklad aj podnikatelia v Topoľčianskom okrese, kde sa s prvým novembrovým týždňom farba v automate zmenila na čiernu.

Prevádzky tu musia byť zatvorené. Obavy majú aj prevádzkovatelia fitnescentier. Dotknutá je aj spoločnosť 365 Gym Topoľčany, ktorej prevádzkovateľ takéto uzávery odmieta. Nezastavili ich ani upozornenia či policajné kontroly. Podnik ostáva otvorený.

Podľa nich totiž nie je vyhlásený núdzový stav a tamojší zákazníci sú vraj zaočkovaní a dodržujú potrebné opatrenia. "Kto zaplatí účty? Zamestnancov? Kde si ľudia budú zlepšovať kondíciu a zdravie? Prečo boli všetci oklamaní? Veď vakcína je sloboda…“ pýtajú sa na sociálnej sieti.

Sklamanie po celom Slovensku, zimná sezóna v ohrození

Pri týchto centrách to však nekončí a svoje sklamanie neskrývajú ani prevádzkovatelia a ich klienti po celej krajine. Ticho nezostal ani prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky (ZCRSR) Marek Harbuľák. Odvolávajú sa na to, že zaočkovaní ľudia vraj výrazne nepocítia uzáveru služieb, čo sa nedeje. "Napriek tomu nebude môcť viac ako 2,5 milióna vakcinovaných Slovákov navštíviť reštaurácie, ubytovať sa v penziónoch či hoteloch alebo využívať ďalšie služby cestovného ruchu v čiernych okresoch," tvrdí Harbuľák, ktorý túto situáciu vidí ako vážnu hrozbu pre zimnú sezónu.

Situáciu nezachráni ani okienkový predaj, v Humennom vytiahli transparenty

Harbuľák tvrdí, že napríklad reštaurácie už nemusí zachrániť ani donáška domov či už známy predaj cez okienko. Podnikom podľa neho vedia pokryť najviac 10 až 15 percent z celkových pôvodných tržieb.

Svoju nespokojnosť s týmto systémom vyjadrila aj sieť prevádzok Palacinkáreň u Priateľov na východe Slovenska. V Humennom situácia zašla až tak ďaleko, že majitelia svoje obavy vyjadrili prostredníctvom transparentov vyvesených na stenách budovy. "Aj my musíme pracovať, platiť účty, v každej farbe, v každom mesiaci. Bohužiaľ, nie sme obchodný reťazec ani nadnárodná spoločnosť,“ píše sa na nich.

Zmeny musia prísť čím skôr

Podľa Harbuľáka už vraj nie je na čo čakať. Zmeny covid automatu by mali prísť čo najskôr. Problémom sú tiež Tatry, z ktorých sa vraj klienti môžu skôr rozhodnúť pre zahraničie.

Na situáciu už reaguje aj rezort dopravy. "Pracujeme na tom, aby sme čo najrýchlejšie pripravili jesennú pomoc, ktorá bude podnikateľom kompenzovať straty za to, že majú dnes zatvorené. Uvedomujeme si, že najlepšou pomocou by bolo, keby podniky zostali otvorené a mohli tvoriť tržby. O zmenách covid automatu chceme rokovať s rezortom zdravotníctva,“ uviedol pre Hospodárske noviny Ivan Rudolf, hovorca Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

Minister dopravy Andrej Doležal
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rezort v rámci „malej schémy“ doteraz vyplatil podnikateľom takmer 118 miliónov eur a k dispozícii má ešte viac ako 102 miliónov eur. „Veľká schéma“ kompenzuje zatiaľ straty vo výške 8,5 milióna eur.

Viac o téme: VakcínaPandémiaZimná sezónaPrevádzkyKoronavírusCovid automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu