Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovensko si pohoršilo v medzinárodnom indexe korupcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko si pohoršilo v medzinárodnom indexe korupcie, keď sa zo 40. miesta prepadlo na 42. Z krajín EÚ tak skončilo piate od konca, horšie sú na tom už len Chorvátsko, Bulharsko, Maďarsko a Rumunsko. Vyplýva to z najnovšieho rebríčka korupcie Global Corruption Index, na ktorý upozornil Úrad na ochranu oznamovateľov (ÚOO).

"Korupcia je celosvetový problém, ktorému sa nevyhnú ani najvyspelejšie krajiny. Nástroje na boj proti korupcii máme aj na Slovensku - firmy aj štátne inštitúcie musia mať interný systém oznamovania nekalých praktík a oznámenia poctivo prešetrovať," zdôraznil na sociálnej sieti úrad. 

Pripomenul, že korupčnú činnosť často dokážu narušiť len oznamovatelia protispoločenskej činnosti. "Preto je dôležitá ich ochrana a zmena vnímania oznamovania," skonštatoval ÚOO. Cieľom úradu preto je aby sa nástroje boja proti korupcii začali využívať v praxi, a tak prispeli k eliminovaniu problému. "Preto budeme podobné rebríčky pozorne sledovať a upozorňovať inštitúcie na potrebné systémové zmeny," dodal ÚOO.

Viac o téme: KorupciaIndexSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu