Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najvyšší kontrolný úrad si posvietil na RTVS: Čo zistili?

(Zdroj: TASR / Michal Svítok)

BRATISLAVA – Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nezistil pri audite zmluvných vzťahov a hospodárenia RTVS žiadne zásadné nedostatky. Oznámil to verejnoprávny vysielateľ na základe protokolu o uskutočnenej kontrole a jej výsledkoch, ktorý podpisujú kontrolný i kontrolovaný subjekt.

Kontrolná akcia Zmluvné vzťahy v RTVS sa uskutočnila z podnetu Národnej rady (NR) SR v mesiacoch február až august 2021. "Pre RTVS je mimoriadne dôležité a uspokojivé, že kontrola NKÚ nepreukázala také porušenie zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy, ktoré by bolo dôvodom na uloženie finančných postihov," uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová a pripomenula, že voči médiu nebolo v súvislosti s kontrolou začaté žiadne správne konanie vo veci porušenia finančnej disciplíny. Zistené nedostatky mali byť administratívno-technického charakteru. "RTVS vysvetlila v týchto prípadoch súvislosti na časovej osi," dodala.

Kontrola podľa Pivarčiovej potvrdila pri finančnom hospodárení od roku 2011 súlad zostavovania rozpočtu s platnou legislatívou. "NKÚ potvrdil tiež to, na čo manažmenty RTVS upozorňujú dlhodobo - nekompatibilnosť medzi finančným zabezpečením RTVS zo strany legislatívy a dlhodobé neriešenie kritickej situácie vo vzťahu k miere úloh a povinností, ktoré sú na RTVS kladené," informovala hovorkyňa.

Šokujúce zistenie!

"NKÚ takisto zistil, že výpadky príjmov z úhrad za služby verejnosti od štátu neboli do roku 2018 kompenzované," dodala a poukázala na to, že len za obdobie posledných štyroch rokov sa výpadok týchto príjmov pohyboval priemerne vo výške takmer 17 miliónov eur.

"Oceňujeme, že závery NKÚ identifikovali aj potenciálne procesné rizikové oblasti, závery a odporúčania kontrolórov premietneme do pripravovanej novelizácie interných smerníc," uistila hovorkyňa.

Viac o téme: NedostatkyKontrola RTVSNajvyšší kontrolný úrad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu