Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Blanár sa v diskusii stretol s Remišovou: Očkovacia lotéria je hanba a škandál! Za ľudí súdnu mapu nepodporí

Veronika Remišová
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Aktuálne navrhovaná súdna mapa je nedostatočná a strana Za ľudí za ňu nebude hlasovať. Nerieši najväčšie problémy v súdnictve. V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to vyhlásila líderka strany a vicepremiérka Veronika Remišová.

Ministerka Kolíková predstavila návrh novej súdnej mapy (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Nezahlasujeme za súdnu reformu v takejto podobe. Slovensko potrebuje razantnú súdnu reformu," povedala  Remišová. Predkladaná verzia podľa nej nerieši jeden z najväčších problémov v súdnictve, a to neprimeranú dĺžku súdnych konaní. Riešiť treba aj zníženie korupcie na súdoch. Zrušenie štyroch súdov nepovažuje za reformu.

Vicepremiérka tiež podotkla, že ak chceme Slovensko posunúť vpred, krajina reformy potrebuje, a to aj v oblasti zdravotníctva. Koalícia sa na nich podľa nej musí dohodnúť aj so stranou Sme rodina. Argumenty jej lídra Borisa Kollára na margo kritiky reformy nemocníc Remišová podľa vlastných slov "neberie". Za hypotetickú označila otázku, či ľutujú, že Kollára zobrali do koalície.

Kolíková k novej súdnej mape: Chceme, aby sa každý dostal k spravodlivému rozhodnutiu včas (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Navrhovaná reforma zdravotníctva sa nepozdáva ani opozícii, podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD) zopakoval, že reforma ide proti ľuďom. Poukázal, že koalícia sa len predháňa v predkladaní reforiem, ani jednu však nevie dotiahnuť do konca. Pri zdravotníckej reforme podľa neho sľubuje vláda len "holuba na streche".

Na margo aktuálnej pandemickej situácie Remišová podotkla, že je to aj na osobnej a kolektívnej zodpovednosti ľudí. Úlohou štátu a politikov je, aby nabádali ľudí, nech chránia seba, okolie i ekonomiku štátu. Spoluprácu s ministrom zdravotníctva Vladimírom Lengvarským (nominant OĽANO) označila za konštruktívnu. Rozprávať sa s ním však chce o zriadení poradenskej linky. Dôveryhodnosť vlády nepovažuje za rozhodujúci faktor pri očkovaní.

Blanár kritizuje očkovaciu lotériu

Podľa Blanára je za situáciu zodpovedná vláda, keďže problém vidí aj v jej nízkej dôveryhodnosti. Chýba tiež otvorená komunikácia smerom k občanom, kritike sa nevyhol ani pri očkovacej lotérii. Hovorí o "hanbe a škandále". Poukázal aj na to, že mnohí ľudia neveria, že očkovanie je sloboda a cítia sa oklamaní. Na otvorenie poradenskej linky je podľa neho neskoro.

V prípade kauzy vyplácania štátnej pomoci počas pandémie aj pre schránkové firmy Remišová verí, že bude vyriešená a vinníci budú bezprecedentne a exaktne potrestaní. Zneužívanie pomoci označila za chrapúnstvo. Na otázku, či má za to minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) prevziať zodpovednosť priamo neodpovedala, poukázala na to, že minister sám prípad postúpil polícii. Podľa Blanára je šéf rezortu práce, naopak, zodpovedný, pripravujú preto návrh na jeho odvolanie.

Viac o téme: DiskusiaReakciaNedostatočnáVeronika RemišováZa ľudíSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu