Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Matovič sa vrátil o rok späť: Hlupáci budú stále mlieť svoje! Jasné slová o plošnom testovaní

Igor Matovič Zobraziť galériu (4)
Igor Matovič (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Už je to rok, čo sa začalo tzv. druhé Slovenské národné povstanie. Nápad vtedajšieho premiéra Igora Matoviča masívne testovať všetkých Slovákov antigénovými testami celkom kriticky okomentovali viacerí odborníci. Tí upozorňujú na tzv. falošnú negativitu testov a ich nízku spoľahlivosť. Expremiér však túto kritiku neprijal a tých, ktorí jeho nápad kritizujú, nazval hlupákmi.

Presne pred rokom začalo masívne antigénové testovanie vo vtedy najviac zasiahnutom severe Slovenska. Čísla tu rapídne stúpali, vytvárali sa masívne ohniská, situácia sa nezlepšovala, a tak prišiel vtedajší premiér a súčasný minister financií Igor Matovič s nápadom – v týchto regiónoch sa začne masívne testovať a ak bude „operácia“ úspešná, celé Slovensko zažije masívne antigénové testovanie.

Archívne VIDEO Matovič hovorí o alarmujúcej situácii a zvoláva na nové celoplošné testovanie

Matovič hovorí o alarmujúcej situácii a zvoláva na nové celoplošné testovanie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovo dalo slovo a na pilotnom testovaní sa zúčastnili obyvatelia štyroch najviac zasiahnutých okresov – Námestova, Dolného Kubína, Tvrdošína a Bardejova. „V štyroch pandémiou najviac zasiahnutých okresoch bolo od piatku 23. októbra do nedele 25. októbra 2020 otestovaných celkovo 140 945 osôb, z toho 976 osôb bolo testovaných v nemocniciach a zariadeniach sociálnych služieb. Antigénové testy preukázali infekčnosť celkovo u 5 594 osôb, čo predstavuje 3,97 %,“ uviedol v tom čase rezort vnútra.

Matovič sa vrátil o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Smutné však je, že situácia spred roka sa opakuje a Bardejov, rovnako aj Orava, sú na tom v súčasnosti epidemiologicky zle. Na mape COVID automatu, až na Námestovo, ktoré je bordové, patria medzi čierne okresy s najprísnejšími opatreniami.

Slováci sa každý týždeň dávali testovať, aby získali akúsi priepustku na slobodu – vďaka negatívnemu testu mohli vychádzať z domu. Tí, čo na testovaní neboli, museli dodržiavať zákaz vychádzania.

Matovič sa vrátil o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Mnohí odborníci však nápad s celoplošným antigénovým testovaním kritizovali. Dôvodom bola nízka spoľahlivosť testov a to, že antigénové testy mohli vykazovať falošnú negativitu. Inými slovami – nemuseli zachytiť pozitívneho človeka a vyšiel mu tak negatívny test. Nedávno sa k situácii spred roka vrátil aj matematik Richard Kollár.

Ten v statuse venovanému aktuálnej epidemickej situácii napísal, že by sa malo robiť viac PCR testov, avšak, údajne je problémom záujem a nie všade sa dá jednoducho a včas objednať.Všetci dobre vieme, ako nám pomohlo testovanie antigénovými testami pred rokom, tí ktorí to nevedia, si môžu so zaprením pozrieť akýkoľvek katastrofický film venovaný epidémiám. Nebude to presné, ale ak by šli pozrieť na jar do slovenských nemocníc, neviem, neviem,“ napísal v statuse.

Na minuloročné testovanie si zaspomínal aj minister financií Igor Matovič. Na svojom profile na Facebooku zdieľal spomienku spred roka, kde zverejnil fotografie vojakov a vojačiek, ktorí sa podieľali na pilotnom testovaní. „Machri, ktorí si to pred rokom odmakali. Jasne, hlupáci budú stále mlieť svoje, ale fakty sa poprieť nedajú - plošné testovanie v tom čase na mesiac zastavilo prísun nových pacientov do nemocníc a výrazne na mesiac znížilo počet nových prípadov,“ napísal expremiér, pričom sa vojakom za ich nasadenie poďakoval.

Matovič sa vrátil o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB / Igor Matovic)

 

Viac o téme: TestovanieProblémKritikaIgor MatovičRichard KollárAntigénové testovanieSpoločná zodpovednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu