Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovenský kňaz zneužil len 12-ročné dievča: Cirkev o tom vedela! Neinformovala rodičov ani políciu

Kňaz zneužíval 12-ročné dievča
Kňaz zneužíval 12-ročné dievča (Zdroj: Reprofoto/TV Markíza)

ŽILINA - Len 12-ročné dievča malo orálny sex s katolíckym kňazom. Hovoril jej o zakázanej láske a po nútenom akte ju zobral na spoveď. Cirkev sa neskôr o prípade dozvedela, no polícii ho nenahlásila.

Dievča, ktoré katolícky kňaz zneužil, keď malo 12-rokov, sa rozhodlo prehovoriť pre televíziu Markíza. Rodičom sa dievčina zverila potom, ako sa u nej objavili posttraumatické stavy. Kaplán si ju všimol na cirkevnej škole, kam chodila. Začal jej písať a nosiť rôzne darčeky. "Vzal ma aj na palacinky," hovorí dievčina. 

Katolícka cirkev na Slovensku sa zmieta v sexuálnych škandáloch: Kňaz znásilnil dieťa, biskup mal kryť zneužívanie

"Hovoril aj, že máme takú zakázanú lásku. Keď sme boli u neho, na tej fare, mali sme vtedy orálny sex a hneď, ako to skončilo, povedal, že musíme ísť na spoveď," šokovalo dievča. Televízii sa podarilo, s teraz už bývalým kňazom, skontaktovať. 

"Zaľúbil som sa a už potom človek zlyhá. Ja som nevnímal ten vekový rozdiel," povedal. V prípade už prebehol aj cirkevný proces a kňaz bol z klérického stavu odvolaný. Zarážajúce ale je, že Cirkev neinformovala ani rodičov dieťaťa ani políciu. Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara povedal, že na políciu nešli, pretože ak si to obeť výslovne nepraje a podpíše aj písomné stanovisko, takúto povinnosť nemajú. 

"Od roku 2020 máme z Vatikánu jednoznačné odporúčanie, aby sme obeť presvedčili, že treba ísť aj na políciu," informoval Kramara. Aktuálne už prípad rieši polícia, čin nahlásilo samotné dievča potom, ako začalo mať vážne psychické problémy. 

Viac o téme: DieťaKňazZneužívanie detíCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu