Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tretiu dávku vakcíny proti KORONAVÍRUSU môžu človeku podať po odporúčaní lekárom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

BRATISLAVA - Tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 môžu človeku podať aj po tom, ako ju písomne odporučí lekár. Pripomína to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) posiela podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej informačné SMS správy všetkým pacientom, ktorí majú nárok na tretiu dávku vakcíny. "Tú je v tejto chvíli možné podať kompletne očkovanej imunokompromitovanej osobe najskôr štyri týždne po podaní poslednej dávky základnej očkovacej schémy," zdôraznila.

Tretiu dávku vakcíny proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Darko Vojinovic)

Takéto informačné SMS chodia pacientom, ktorí sú na aktívnej liečbe nádorových ochorení a hematologických malignít, pacientom po transplantácii kmeňových buniek či pacientom s pokročilou alebo neliečenou HIV infekciou. MZ SR poukázalo na to, že veľkú skupinu pozvaných tvoria pacienti liečení imunosupresívnou liečbou, teda liekmi, ktoré potláčajú imunitný systém, napríklad pri rôznych autoimunitných ochoreniach.

Podľa rezortu zdravotníctva môže dôjsť k tomu, že informáciu o možnosti podania tretej dávky dostane aj pacient, ktorý subjektívne nepociťuje akútne zdravotné problémy, no jeho liečba mu môže imunitný systém narúšať. "V opačnom prípade, teda v prípade, že pacient zdravotné dôvody pociťuje, no nedostal takúto informáciu od NCZI, platí, že mu tretia dávka môže byť podaná na základe písomného odporúčania lekára," uzavrela Eliášová.

V Šaci spúšťajú očkovanie treťou dávkou

Vo vakcinačnom centre nemocnice v košickej Šaci začínajú od utorka (19. 10.) s očkovaním imunokompromitovaných osôb treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19, očkovať ich budú každý utorok a piatok od 13.00 do 14.00 h. Ako uviedol riaditeľ nemocnice Pavol Rusnák, záujemcovia môžu prísť aj bez registrácie, musia mať však odporúčanie od lekára.

Vakcinačné centrum sa nachádza na poliklinike vo vstupnom areáli U. S. Steel na prvom poschodí, jeho otváracia doba sa nemení, dostupné je naďalej v utorok a piatok od 7.00 do 15.00 h. „Vakcinácia je realizovaná očkovacou látkou Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech, registrovaným aj neregistrovaným záujemcom. V prípade záujmu o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 je potrebné vyplniť registračný formulár na portáli korona.gov.sk,“ pripomenula Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.

Žilinský samosprávny kraj spustil v pondelok očkovanie treťou dávkou

Výjazdové vakcinačné tímy sa zamerajú na najzraniteľnejšiu skupinu obyvateľov v zariadeniach sociálnych služieb. Podľa Renáty Jaloviarovej z oddelenia komunikácie Úradu ŽSK je zaočkovanosť klientov vo všetkých zariadeniach sociálnych služieb v Žilinskom kraji na úrovni 82 percent a zamestnancov na úrovni 66 percent.

Doplnila, že nárok na tretiu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 majú aj pacienti s oslabenou imunitou. „Napríklad pacienti s onkologickou diagnózou, po transplantácii orgánov a kmeňových buniek a pracovníci v zdravotníctve. ŽSK má pripravené pevné očkovacie centrá a sedem výjazdových skupín pri všetkých nemocniciach v kraji,“ uviedla Jaloviarová.

"Verím, že nebudeme znova čeliť útokom zo strany antivaxerov, popieračov ochorenia COVID-19 a že spoločnosť pochopí význam a dôležitosť očkovania aj treťou dávkou. Odbor zdravotníctva Úradu ŽSK má fungujúcu infolinku na telefónnych číslach 0915 396 428 a 0918 829 989, kam sa môže verejnosť obrátiť v prípade nejasností alebo ak sa potrebuje dozvedieť viac o očkovaní," povedala riaditeľka odboru zdravotníctva Úradu ŽSK Silvia Pekarčíková.

Výjazdový tím VakciZuzky podľa Jaloviarovej naďalej jazdí do regiónov, kde je na prvé očkovanie k dispozícii vakcína Janssen. "Jednodávkovou vakcínou sa očkuje aj v epidemiologickej ambulancii ŽSK v Žiline. Naďalej fungujú očkovacie centrá vo všetkých nemocniciach v kraji a v poliklinikách Námestovo a Žilpo Žilina. Kraj zároveň zabezpečuje výjazdové očkovanie priamo vo firmách a stredných školách. Ďalšou možnosťou je očkovanie v ambulanciách," vysvetlila.

Nemocnica v Komárne začala s očkovaním treťou dávkou

Nemocnica Agel Komárno začala od pondelka s očkovaním treťou dávkou proti ochoreniu COVID-19. Prvými zaočkovanými sa stali zdravotníci komárňanskej nemocnice. Následne nemocnica bude očkovať aj verejnosť na základe vopred stanovených pravidiel Národného centra zdravotníckych informácií a Ministerstva zdravotníctva SR, informovala námestníčka riaditeľa pre liečebno-preventívnu starostlivosť Gabriela Filkóová.

Očkovanie treťou dávkou bude v komárňanskej nemocnici pokračovať každý pracovný deň od 7.15 do 14.00 h. „Zatiaľ nie je možné prísť na očkovanie bez predošlej registrácie a potvrdení termínu formou SMS, prípadne e-mailu,“ upozornila Filkóová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu