Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

OPATRENIA komplikujú aj bežné operácie: Ivan čakal s bolesťami na výsledok testu! Zákrok nestihol

Ivan nestihol operáciu zuba.
Ivan nestihol operáciu zuba. (Zdroj: Reprofoto/TV Markíza)

ZÁHORIE - Koronavírus sužuje celý svet už dva roky. Aj keď vakcíny mali byť nástrojom na ukončenie pandémie, mnoho ľudí ich odmieta. A tak sa stále točíme v kolotoči opatrení a pribúdajúcich hospitalizácií a úmrtí. Problémom sú aj odložené operácie.

archívne video

V desiatkach okresov je vysoká úroveň komunitného šírenia COVIDU: Dôvodom zhoršujúcej sa situácie sú svadby a oslavy (Zdroj: FB/Ministerstvo zdravotníctva)

Počet hospitalizácií pacientov s koronavírusom stúpa každým dňom. Niektoré nemocnice už začali odkladať aj iné operácie. Pacienti sa tak ťažšie dostanú k zdravotnej starostlivosti. Príkladom je aj Ivan zo Záhoria, ktorého trápila bolesť zubov. Pred operáciou však musel absolvovať PCR test. A tu nastal problém. 

KORONAVÍRUS Boli ste zaočkovaní vakcínou Pfizer? Vedci zistili, akú máte ochranu proti delte

Ako informovala televízia Markíza, Ivan mal ísť na operáciu v utorok. "Zubárka mi povedala, že v pondelok ráno mám ísť na PCR test, že výsledky mi určite prídu," povedal Ivan, avšak nerátal s komplikáciou. Výsledky mu skutočne prišli do 24 hodín, no až odvtedy, čo sa vzorky dostali do laboratória. 

Vzorky predoperačných PCR testov majú byť uprednostnené pred ostatnými a mobilné odberové miesta prisľúbili NCZI, že ich vyhodnotia do 24 hodín. Avšak k tomu si treba prirátať aj cestu vzorky do laboratória. "Ja som pracoval v bolestiach, museli sme hľadať iný termín operácie. Nevedel som sa ani sústrediť. Ak by mi operátor povedal, že to nebude do 24 hodín, mohol som sa vyhnúť zbytočným komplikáciam," dodal Ivan. 

 

Viac o téme: TestovanieKoronavírusCovid-19PCR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu