Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Baránik navrhol odmietnuť správu GP o činnosti: Kollár preto zvolal grémium

Alojz Baránik
Alojz Baránik (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady (NR) SR Alojz Baránik (SaS) podal v pléne pozmeňujúci návrh k uzneseniu NR SR o správe o činnosti prokuratúry v roku 2020. Nechce, aby ju parlament "vzal na vedomie", ale odmietol. Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) reagoval, že ide o porušenie koaličnej zmluvy, a preto zvolal poslanecké grémium.

Baránik svoj návrh odôvodnil tým, že správa generálneho prokurátora nedáva pravdivý obraz o stave prokuratúry a stave právneho štátu a plnení úloh s tým súvisiacich. Poslanec opakovane kritizoval šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroša Žilinku.

Baránik podľa Kollára porušil koaličnú zmluvu, pretože predniesol návrh bez toho, aby bol schválený na koaličnej rade. Výsledkom grémia podľa Kollára je, že Baránik nedodržal správne postup podľa rokovacieho poriadku NR SR, preto nemôže jeho návrh akceptovať. "Môže sa prihlásiť a urobiť to správne," dodal.

Grémium sa tiež podľa Kollára dohodlo, že sa prestávajú termínovať body programu schôdze na konkrétne termíny. Jedinou výnimkou bude služobná cesta člena vlády do zahraničia. "Žiadne iné pracovné povinnosti v rámci Bratislavy alebo Slovenska nebudeme rešpektovať, pretože sa nám schôdza vždy 'zadrhne'. Mali sme túto schôdzu veľké presuny zákonov," informoval predseda NR SR.

Poslanci majú v diskusii o správe šéfa GP pokračovať aj v piatok

Poslanci Národnej rady (NR) SR majú pokračovať v diskusii o správe generálneho prokurátora o činnosti prokuratúry v roku 2020 aj v piatok (1. 10.). Diskusiu začali ešte v stredu (29. 9.) a dominovala aj štvrtkovému popoludniu v pléne NR SR. Do rozpravy sú ešte ústne prihlásení štyria rečníci.

Aktuálna schôdza trvá už tretí týždeň, viaceré body sa viackrát presúvali pre neprítomnosť predkladateľov. Po novom sa už body nemajú zaraďovať na konkrétne termíny s výnimkou zahraničných pracovných ciest členov vlády. Informoval o tom predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) po rokovaní poslaneckého grémia.

Viac o téme: SprávaGrémiumGPBoris KollárAlojz Baránik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu