Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

AKTUÁLNE Epidemiologická situácia je zlá: Tretia vlna bude ešte horšia! Na Kysuciach hrozí najprísnejšia fáza

Matej Mišík Zobraziť galériu (8)
Matej Mišík (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Ďalší týždeň a ďalšie zlé správy. Počet prípadov stále narastá a momentálne sme na hranici okolo tisíc až 1500 prípadov denne. Od pondelka bude krok od najhoršej fázy až 13 okresov a zelený už nie je ani jeden.

Informovanie o aktuálnej epidemiologickej situácii sa o deň odložilo. Dôvodom bolo schválenie veľkej reformy zdravotníctva, ktorú včera predstavil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu s ďalšími odborníkmi. Situácia na Slovensku sa však zhoršuje a počty prípadov aj naďalej rastú. 

VIDEO Odborníci informujú o aktuálnej situácii

Tretia vlna bude zrejme ešte horšia! Na Kysuciach hrozí najprísnejšia fáza: Začne sa očkovanie treťou dávkou (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)


AKTUÁLNE Vláda schválila veľkú reformu zdravotníctva: Tesné hlasovanie! Proti boli Kollárovi ministri


Aktualizované 15:32 V prípade výjazdov záchraniek ich bolo za týždeň okolo 300 ku COVID pacientom, pričom najviac ich bolo v Košickom kraji. Výrazne podľa Mišíka stúpol počet výjazdov v Žilinskom, ale i Prešovskom kraji. "V porovnaní s minulou vlnou sú nemocnice najviac vyťažené v Prešovskom kraji," povedal Mišík. 

Aktualizované 15:30 "Vidíme nárast v záujme o očkovanie prvými dávkami. Minimum pred dvoma týždňami bolo na úrovni 12.000 očkovancov za týždeň, uplynulý týždeň to už bolo 16.000 osôb," priblížil šéf IZA. V najohrozenejšej skupine ľudí nad 75 rokov je okolo 200-tisíc osôb, ktoré ešte nie sú zaočkované.

AKTUÁLNE Epidemiologická situácia je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:25 Šéf IZA Mišík očakáva vrchol súčasnej vlny v októbri alebo novembri. "Nečakajme, že sa potom vrátime na nízke čísla z leta," skonštatoval. Vyššia záťaž bude trvať niekoľko týždňov až mesiacov. Ťažko sa to podľa odborníka odhaduje, nakoľko nemáme prehľad o imunite v spoločnosti. 

Aktualizované 15:22 Treťou, tzv. booster dávkou, by sa čoskoro mohli začať očkovať aj iné skupiny. Čaká sa na schválenie EMA.

AKTUÁLNE Epidemiologická situácia je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:19 Začína sa očkovať treťou dávkou

Očkovanie treťou dávkou vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by sa mohlo spustiť v najbližších dňoch. Prístupné bude najmä pre ľudí so zníženou imunitou bez ohľadu na vek, informovala odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pediatriu Elena Prokopová. Treťou dávkou sa bude očkovať na základe odporúčania od špecialistu či všeobecného lekára. "Treťou dávkou budú môcť byť očkovaní najskôr štyri týždne po druhej dávke," dodala Prokopová. 

Aktualizované 15:14 Deti v triedach nemusia nosiť rúška

Nosenie rúšok v triedach už nebude povinné "V praxi si to predstavujeme tak, že deti v triede, v uzavretom kolektíve, nemusia mať rúška. Keď vyjdú na chodbu či do jedálne, budú musieť mať povinnosť prekryté dýchacie cesty," hovorí Prokopová. Opatrenie bude platiť na základných školách. Potvrdiť ho ešte musí vyhláška Úradu pre verejné zdravotníctvo. Malo by to byť začiatkom budúceho týždňa. 

AKTUÁLNE Epidemiologická situácia je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 15:05 Regionálne rozdiely, čo sa týka nemocníc, sú obrovské. Kým v UNB je hospitalizovaných 34 pacientov, v Košiciach viac ako 70.

Aktualizované 15:04 "Naozaj prosíme ľudí, aby rešpektovali zmenený režim fungovania v ambulanciách. Je to riešením pre to, aby sa ľudia nenakazili v čakárňach a zároveň aby mohla byť zachovaná kompletná zdravotná starostlivosť," povedala s tým, že ľudia by mali ambulancie kontaktovať najprv elektronicky.

Aktualizované 14:59 Prokopová pripomína, že nikto už nechce celospoločenské obmedzenia, ako boli počas prvých dvoch vĺn. V mene všetkých zdravotníkov poprosila obyvateľov o pomoc so zvládnutím tretej vlny. 

AKTUÁLNE Epidemiologická situácia je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:56 "Ideme do tretej vlny pandémie. Bude taká istá, ako druhá vlna padnémie, čo sa čísel pozitívnych týka, alebo ešte horšia," povedala pediatrička Elena Prokopová. "Celá tretia vlna bud stáť na zdravotníkoch, ambulanciách a nemocniciach, ako ju budú zvládať," povedala.

Aktualizované 14:55 Takmer polovica pacientov je hospitalizovaná v Košickom a Prešovskom kraji. "Celkovo v priemere je hospitalizovaných 12 % z maxima, ktorý sme dosiahli v druhej vlne," uviedol Mišík.  

Aktualizované 14:54 Denne pribudlo v priemere 1200 prípadov, čo je 11 percentný nárast. V nemocniciach je aktuálne 453 pacientov s COVIDOM, čo je až 40 percentný nárast.

AKTUÁLNE Epidemiologická situácia je
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:53 Výrazne sa zhoršila situácia v Čadci a Kysuckom Novom Meste, regionálni epidemiológovia vyjadrili obavu, že sa dostanú do čiernej fázy. Zlá je situácia je aj naďalej v Bardejove a Starej Ľubovni. V Skalici a Senici sa situácia stabilizovala. "Výraznejší nárast vidno v Detve, Stropkove a Svidníku," uviedol Mišík. 

Aktualizované 14:50 Budúci týžden nebude ani jeden okres v zelenej fáze. "Vo viacerých okresov sa zvýšila zaočkovanosť nad 50 rokov, v Bratislave je už nad 75 percent, čo umožňuje v hlavnom meste posun o dva stupne nižšie. Vzhľadom na to, že sa však situácia zhoršuje, regionálny úrad sa rozhodol dať Bratislavu do oranžovej fázy," uviedol šéf Inštitútu zdravotníckych analýz Matej Mišík. 

Od pondelka nebudeme mať na Slovensku ani jeden zelený okres a bordových, ktoré sú len krok od najhoršej fázy, pribúda.

Nové rozdelenie okresov

Bordových okresov je viac aj napriek avizovaným zmenám v metodike zaraďovania okresov do jednotlivých fáz COVID automatu. Podľa novej metodiky sa päť pozitívnych detí rovná jednému dospelému. Prípady detí tak majú nižšiu váhu a mali by opatrenia teoreticky zmierniť. Zdá sa však, že situácii to nepomohlo a stále sa zhoršuje. 

AKTUÁLNE Epidemiologická situácia je
Zobraziť galériu (8)

​Od pondelka 4. októbra tak bude už 13 okresov v bordovej farbe, kde platia prísnejšie pravidlá. Najviac okresov, a to 39, bude v červenej fáze. Zvyšné sa budú nachádzať v stupni ostražitosti a teda oranžovej farbe. Zelený už nie je ani jeden okres. Odborníci aj rezort zdravotníctva očakávajú rýchly príchod tretej vlny, no zároveň rýchly pokles prípadov. 

Fáza ostražitosti (oranžová farba): okresy Banská Bystrica, Banská Štiavnica,Bratislava I. - V., Brezno, Dunajská Streda, Galanta, Hlohovec, Komárno, Malacky, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Prievidza, Revúca, Rimavská Sobota, Šaľa, Senec, Topoľčany, Trnava, Turčianske Teplice, Žiar nad Hronom a Zvolen.

1. stupeň ohrozenia (červená farba): okresy Bánovce nad Bebravou, Bytča, Detva, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Prešov, Púchov, Rožňava, Ružomberok, Sabinov, Senica, Snina, Sobrance, Spišská Nová Ves, Stropkov, Trebišov, Trenčín, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žarnovica, okres Žilina a Zlaté Moravce.

2. stupeň ohrozenia (bordová farba): okresy Bardejov, Čadca, Košice I. - IV., Košice-okolie, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Skalica, Stará Ľubovňa a okres Svidník.

Viac o téme: KoronavírusAktuálna situáciaVladimír LengvarskýAktuálne covid opatrenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu