Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sporné prepustenie Pčolinského: Súdna rada odložila rozhodovanie o prijatí stanoviska

Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák Zobraziť galériu (2)
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA – Súdna rada SR na svojom štvrtkovom zasadnutí odložila rozhodovanie o prijatí stanoviska k uzneseniu Generálnej prokuratúry (GP) SR, ktorým sa zrušili obvinenia bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. Rokovať by o ňom mala na najbližšom riadnom zasadnutí. Z navrhovaného stanoviska vyplývalo, že rozhodnutie GP SR bolo vydané v rozpore s ústavou.

"Sporné rozhodnutie generálneho prokurátora zasiahlo do legitimity Najvyššieho súdu SR aj tak, že spochybnilo sudcovskú spôsobilosť konajúcich zákonných sudcov," uvádza sa v navrhovanom stanovisku. Návrh poukazuje tiež na to, že GP SR si sporný paragraf 363 Trestného poriadku (TP) vyložila široko. "Preto rozhodnutie bolo vydané v rozpore s ústavou, podľa ktorej štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej medziach, v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon," podotkli.

Nový riaditeľ Slovenskej informačnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

GP SR zrušila 31. augusta na základe paragrafu 363 Trestného poriadku (TP) obvinenia bývalému riaditeľovi SIS Pčolinskému, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi, finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému riaditeľovi kontrarozviedky SIS Ľubomírovi Arpášovi a voči Arpášovej manželke. Sporné ustanovenie dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, teda v procese pred podaním obžaloby, ak bol týmto rozhodnutím porušený zákon.

Okrem iného sa Súdna rada vo štvrtok venovala personálnym otázkam súdov. Súhlasila s odpustením vykonania odbornej justičnej skúšky ústavnému právnikovi Mariánovi Gibovi, ktorý nevylúčil, že sa bude v budúcnosti uchádzať o funkciu sudcu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Zároveň schválila spoločné presadzovanie tém z oblasti justície v spolupráci so Združením sudcov Slovenska a iniciatívou Za otvorenú justíciu.

Viac o téme: ParagrafSúdna radaMaroš ŽilinkaVladimír Pčolinský363
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu