Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zákon umožňujúci vznik HTA agentúry je podľa Hlasu-SD zbytočný: Ministerstvo ho vidí ako prínos

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Tlačová konferencia strany Hlas-SD (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Mimoparlamentný Hlas-SD vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala zákon umožňujúci vznik Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, teda HTA agentúry. Úrad je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Rašiho v aktuálnej dobe úplne zbytočný a odčerpáva financie, ktoré budú v zdravotníctve chýbať.

"V tejto dobe, keď sú úplne iné problémy v zdravotníctve, prišlo ministerstvo zdravotníctva s návrhom na založenie inštitútu pre hodnotenie a technológie v zdravotníctve, ktorý má byť platený zo zdravotného poistenia," povedal.

Systém hodnotenia je podľa jeho slov možné plne zabezpečiť na úrovni ministerstva v jednotlivých sekciách a odboroch. Myslí si, že by radšej miesto tejto agentúry mala vzniknúť na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR špeciálna sekcia.

Nový Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve má fungovať od roku 2022. Majú sa mu zveriť poradenské úlohy spojené s hodnotením zdravotníckych technológií, ktoré sa majú hradiť z verejného zdravotného poistenia. Má sa zaoberať tými, ktorých dosah na rozpočet je viac ako 1,5 milióna eur ročne. Zriadi sa na základe zákona z dielne rezortu zdravotníctva, ktorý v stredu (22. 9.) schválili poslanci Národnej rady SR.

Vznik HTA agentúry bude prínosom z hľadiska kontroly verejných financií

Vznik Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, teda HTA agentúry, bude prínosom pre zdravotníctvo z hľadiska kontroly verejných financií. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová v reakcii na výzvu poslanca parlamentu Richarda Rašiho, aby prezidentka nepodpísala zákon umožňujúci vznik HTA agentúry.

Inštitút bude podľa hovorkyne vydávať analýzy na základe princípov medicíny založenej na dôkazoch a s použitím medzinárodného metodického štandardu. "Nezávislé hodnotenie zdravotníckych technológií je štandardom v západnej Európe, pričom vznik inštitútu bol súčasťou odporúčaní už v oblasti Revízie výdavkov na zdravotníctvo 2019, vypracovanej Útvarom hodnoty za peniaze už v čase predchádzajúcej vlády, ktorej bol pán poslanec súčasťou," pripomenula Eliášová.

Spresnila, že inštitút sa popri technológiách bude venovať aj ďalším otázkam kvality a udržateľnosti zdravotnej starostlivosti a podnety bude dostávať od ministerstva, poisťovní, odborných spoločností, ale aj verejnosti či pacientov. Úlohou inštitútu bude aj sledovanie trendov vo vývoji nových technológií.

Mimoparlamentný Hlas-SD vyzval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala zákon umožňujúci vznik Národného inštitútu pre hodnotu a technológie v zdravotníctve, teda HTA agentúry. Úrad je podľa poslanca Národnej rady (NR) SR Richarda Rašiho v aktuálnej dobe úplne zbytočný a odčerpáva financie, ktoré budú v zdravotníctve chýbať. Nový Národný inštitút pre hodnotu a technológie v zdravotníctve má fungovať od roku 2022. Majú sa mu zveriť poradenské úlohy spojené s hodnotením zdravotníckych technológií, ktoré sa majú hradiť z verejného zdravotného poistenia. Má sa zaoberať tými, ktorých dosah na rozpočet je viac ako 1,5 milióna eur ročne. Zriadi sa na základe zákona z dielne rezortu zdravotníctva, ktorý v stredu (22. 9.) schválili poslanci Národnej rady SR.

Viac o téme: Peter PellegriniZuzana ČaputováHlas-SDHTA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu