Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Veľký deň! Prezidentka sa prihovorila k poslancom a národu: Vulgarizmy sa stali novým štandardom, musíme sa zjednotiť!

Zuzana Čaputová prednáša v parlamente svoju správu o stave republiky. Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová prednáša v parlamente svoju správu o stave republiky. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes nastal podstatný čas aj pre prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa vyjadrila k aktuálnej politickej situácii. Hlava štátu má právo pred parlament predstúpiť so správou o stave republiky a zdá sa, že Čaputová si to načasovala celkom presne a práve v čase, keď sme svedkami niečoho, čo sa javí ako vojna v polícii a ustavičný chaos medzi štátnymi zložkami. Prezidentka vystúpila len deň po tom, ako sa stretla s predstaviteľmi vlády ale aj opozície vo svojom paláci.

VIDEO Prezidentka v parlamente prednáša správu o stave republiky:

Prezidentka sa v prednesení správy o stave republiky dotkla viacerých tém: Slovensko zúfalo potrebuje jednotu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:28

Vláda a spoločnosť by sa podľa prezidentky nemala v rámci novelizácie v prostredí polície, prokuratúry a spravodlivosti spoľahnúť len na konanie a dianie v "jednej komisii", čím zrejme narážala na premiérom Eduardom Hegerom zriadenú pracovnú skupinu na obnovu dôvery v právny štát.

Hlava štátu kritizuje tiež aj to, že komunikácia v polike klesla na úroveň, kam ešte nikdy neklesla a nadávky či vulgarizmy sa začínajú stávať novým štandardom.

Aktualizované 11:25

Diskutovanou témou je však podľa Čaputovej téma spravodlivosti. "Chcela by som oceniť vytovrenie Najvyššieho správneho súdu, ale tiež reformu súdnej rady, previerku sudcovskej spôsobilosti. Verím, že sa zhodneme na tom, že pre fungovanie spoločnosti v akejkoľvek dobe je potrebné, aby vo verejnej službe neboli ľudia, ktorí ju zneužijú vo svoj prospech," tvrdí Čaputová. "Dnes sme svedkami, ako v bezpečnostných zložkách na seba jednotliví predstavitelia mieria oprávnenými "prostriedkovými zbraňami"," pokračuje Čaputová. Prikláňa sa k tomu, aby sa politici nevyjadrovali a ani nemali sa čo vyjadrovať k prebiehajúcim konaniam. "Ani ja tu nebudem vytvárať súdy o tom, ako prebiehajú tieto konania," konštatuje hlava štátu.

Aktualizované 11:20

Hlava štátu ocenila kroky rezortu životného prostredia, ktoré sa rozhodlo k viacerým reformám. V prípade zálohovania PET fliaš a plechoviek podľa nej budeme jedným z prvých štátov EÚ, ktorý k niečomu takému pristúpi. "Vláda nastúpila so svojim silným protikorupčným étosom, ale aj v znamení veľkých zmien. Niektoré opatrenia museli ale pre pandémiu ustúpiť. Musíme pristúpiť k zužitkovaniu zdrojov z Európskej únie," hovorí prezidentka. 

Aktualizované 11:18

Prezidentka upriamuje pozornosť aj na rodičov - samoživiteľov, ktorí sa ocitli na hranici chudoby a najviac na tom môžu stratiť práve ich deti. "Musíme sa ale vysporiadať aj s rastom cien, ktoré ovplyvnila pandémia. Budú rásť ceny potravín aj energií a tento efekt dopadne práve na spomínané rodiny," dvíha varovný prst Čaputová.

Aktualizované 11:16

Ekonomika dostala podľa prezidentky počas pandémie väčší úder, než ako v roku 2008. Situácia sa ale podľa nej nedostala do takého kritického bodu aj preto, lebo rýchlo zareagovala aj Európska únia a Európska centrálna banka. "Cez záchranný mechanizmus u nás však prepadávalo veľa občanov. Išlo o zmätočné opatrenia a z hľadiska EÚ patrili k tým nižším. Dnes sa rozhoduje o tom, či sa životná úroveň bude približovať k západným krajinám, alebo budeme stagnovať. Žiadna vláda nemala k dispozícii toľko prostriedkov, ako tá dnešná," uvádza prezidentka.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:13

Podľa prezidentky sa spoločnosť postavila proti sebe a nedokáže sa zhodnúť na niektorých základných otázkach. Slovenská spoločnosť sa podľa záverov z prieskumov, ktoré prezentovala prezidentka, nevyvíja správnym spôsobom. "V tomto nemôžem nespomenúť ani referendum. U prezidenta nie je len spočítanie podpisov. Pokiaľ existujú pochybnosti a diskusia tieto pochybnosti ukázala, je na mieste, že prezident požiada Ústavný súd, aby danú otázku posúdil," pripomenula Čaputová.

Aktualizované 11:11

Prezidentka kritizuje aj pomery v školstve. Pripomína deti, ktoré sa vôbec nemohli pripojiť ani len k dištančnej forme vzdelávania. Pripomína aj pomery v niektorých fabrikách, ktoré museli v dôsledku pandémie zatvoriť svoje brány a niektorí ľudia prišli o prácu. "Pandémia rozdelila aj nás samotných. Susedov, priateľov, rodiny ..." pripomína Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:05

"Podľa odborných odhadov, každý šiesty, kto potreboval umelú pľúcnu ventiláciu, ju z kapacitných dôvodov nedostal. Zomierajúci v posledných okamihoch života vedeli iba o pracovníkoch v overaloch. Chceli sme sa s nimi rozlúčiť a dôstojne ich pochovať. Bol to rok traumy a tisíce ľudí si ju ponesú po celý život," pokračuje prezidentka v prejave. "Personálna pripravenosť sa nevyrieši zo dňa na deň, no na tretiu vlnu musíme byť pripravení už teraz," pripomína Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 11:02

"Pred 15 mesiacmi, keď som tu prezentovala prvú správu, vyslovila som želanie, aby sme sa nevracali do stavu pred koronakrízou, aby sme sa nevracali do čias spolarizovanej spoločnosti. Dnes tu stojím v časoch, kedy sú tieto polarizácie ešte intenzívnejšie," hovorí v úvode hlava štátu. Prezidentka hovorí aj o úspechu počas prvej vlny, kedy končila vláda Petra Pellegriniho a začínala Igora Matoviča a ocenila kroky obidvoch vlád. "Prijaté opatrenia naši občania rešpektovali a dodržiavali," tvrdí prezidentka, pričom v lete 2020 sa situácia zmenila. 


VIDEO Veľké stretnutia lídrov u Čaputovej: Robert Fico hlavu štátu varoval pred týmito vecami!


Včera sa uskutočnili veľké stretnutia

Ešte pred samotným prednesením správy o stave republiky sa počas začiatku týždňa Čaputová v paláci stretla najskôr s premiérom Eduardom Hegerom, Borisom Kollárom, no počas poobedia aj s predstaviteľmi opozície ako Peter Pellegrini či Robert Fico.

Heger sa stretol s prezidentkou Čaputovou, jeho hovorkyňa objasnila, o čom sa rozprávali (Zdroj: Úrad vlády SR)

Fico dokonca po stretnutí s hlavou štátu nahral aj video, kde popísal dojmy z tejto schôdzky, pričom prezidentku vraj varoval pred početnými demonštráciami a odporúčil jej predčasné voľby ako jedinú "cestu z chaosu".

Podľa Fica ak chce prezidentka upokojiť situáciu v krajine, mala by sa zasadiť o predčasné voľby (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Viac o téme: Správa o stave republikyZuzana ČaputováSeptember 2021
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu