Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Orkán Emma: Kristýnka († 11) zomrela pred očami starej mamy!

Na 11-ročné dievčatko spadol na líbeznickom  cintoríne strom.
Na 11-ročné dievčatko spadol na líbeznickom cintoríne strom. (Zdroj: BLESK)

PRAHA - Popadané stromy, rozvodnené rieky, domy bez striech, takmer milión ľudí bez elektriny a aj smrť. To je bilancia škôd, ktoré napáchal v Česku orkán Emma. Vlaňajší orkán Kyrill bol v porovnaní s Emmou slabší, dosiahol rýchlosť 116 km/h. Tohtoročná víchrica sa prevalila susednou Českou republikou rýchlosťou 155 km/h.

Silný vietor si tento rok vyžiadal dve obete. V Líbeznicicah pri Prahe spadol strom na jedenásťročné dievčatko. Kristýna a čakala na starú mamu, ktorá na cintoríne upravovala hrob, keď sa pod náporom vetra zlomil strom, pod ktorým dievčatko stálo. Privolaní zdravotníci sa snažili Kristýnu zachrániť: "Oživovali sme ju asi tri štvrte hodiny. Dievčatko ale podľahlo vážnemu zraneniu hlavy a hrudníka," uviedla Nina Šeblová, hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby.

Polícia nevylúčila, že nešťastie bude mať súdnu dohru. "Bude sa vyšetrovať, či nešlo o nedbalosť s následkom smrti," uviedla hovorkyňa polície Prahy-vidiek Petra Potočná. Starosta Líbeznice Otakar Havlín odmietol, že by šlo o chybu správcu cintorína. "Každý rok nechávame robiť odbornú štúdiu o kvalite stromov v obci. To, čo sa stalo, je veľká tragédia. Pri takej víchrici sa však podobným nehodám nedá predchádzať," povedal starosta.

Emma vzala život aj farárovi (+80) zo Sadskej. Záchranári ho našli mŕtveho na cintoríne pod plechom, ktorý sa na neho zrútil.

Milión ľudí bez elektriny
Bez elektrického prúdu sa v dôsledku víchrice ocitlo viac ako 900-tisíc ľudí. Vietor zdemoloval stožiare vysokého napätia a pre nefungujúce transformátory musela energetická spoločnosť ČEZ vyhlásiť stav núdze v štyroch krajoch. Pre výpadok na linke vysokého napätia musela jadrová elektráreň Temelín odpojiť druhý blok. Ešte v sobotu večer bolo bez elektriny viac ako 200-tisíc Čechov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu