Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Návšteva pápeža Františka: Zmeny v doprave a MHD v špeciálnom režime

Autobusy Prešov
Autobusy Prešov (Zdroj: TASR)

PREŠOV - Prešovská MHD bude počas návštevy pápeža Františka v utorok (14. 9.) v Prešove premávať v špeciálnom režime. Pre niektoré linky budú platiť organizačné zmeny už o deň skôr. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

"Uzávierky ciest sa dotknú aj organizácie liniek mestskej hromadnej dopravy. Prvé dopravné obmedzenia súvisiace s návštevou Svätého Otca v meste Prešov vstúpia do platnosti už v pondelok (13. 9.). Zmena premávky sa v tento deň dotkne siedmich liniek," povedal Tomek. Viaceré linky budú mať skrátenú trasu, alebo pôjdu obchádzkovou trasou. Niektoré zastávky nebudú obsluhované.

Mimoriadny cestovný poriadok

"V deň návštevy pápeža bude v platnosti mimoriadny cestovný poriadok pre linky č. 1, 5, 7, 8, 24, 34, 34A a 38. V tento deň nebudú premávať školské spoje A, E, H, J a P. Zmena premávky sa v tento deň dotkne desiatich liniek," priblížil Tomek.V utorok bude preprava v celej sieti prešovskej MHD bezplatná, platí to pre prvé aj druhé tarifné pásmo. Podrobné informácie o režime fungovania MHD sú zverejnené na webstránke mesta www.presov.sk.

Pápež František počas svojej návštevy Slovenska (12. - 15. 9.) navštívi Bratislavu, Košice, Prešov a Šaštín.

Dopravné obmedzenia v Prešove

Počas návštevy pápeža Františka v utorok 14. septembra v Prešove budú platiť viaceré dopravné obmedzenia. Vodiči ich pocítia už v pondelok (13. 9.). Ako informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) Denisa Bárdyová, v pondelok bude uzatvorená Ulica Jána Pavla II. od križovatky s ulicou Pražská po Ulicu 17. novembra a od 23.00 h bude uzatvorená Ulica 17. novembra.

V utorok bude vylúčená doprava nad 3,5 tony od križovatky ulíc Levočská, cesta I/18 a Obrancov mieru, cesta I/68 v úseku ulíc na ceste I/68 Obrancov mieru, Pod Kalváriou, Pražská. Vylúčená doprava bude vedená po obchádzkovej trase. Od 6.00 h do ukončenia opatrení približne do 17.00 h bude úplne uzavretý jazdný pás cesty I/68 ulice Pražskej v úseku od okružnej križovatky ZVL po zimný štadión.

Ako ďalej informovala Bárdyová, obmedzenia na diaľnici sa budú dotýkať hlavne vozidiel nad 3,5 tony. "Počas prejazdu Svätého Otca po diaľnici bude od 8.30 do 10.00 h doprava na D1 úplne uzatvorená v smere od Košíc do Prešova. V danom čase bude doprava nad 3,5 tony v smere Prešov - Košice na diaľnici D1 vylúčená. Obdobne budú uplatňované opatrenia pri odjazde Svätého Otca. To znamená, že doprava na diaľnici v smere Prešov - Košice bude v čase od 12.00 do 13.30 h úplne vylúčená. Jazda opačným smerom smer Košice - Prešov bude povolená iba pre vozidlá do 3,5 tony," priblížila Bárdyová a doplnila, že zároveň s vylúčením dopravy bude potrebné počítať aj s operatívnym uzatvorením ulice Pražskej a Petrovianskej v Prešove.

Uvedené časy sú podľa jej slov orientačné, môžu sa operatívne meniť podľa programu. "Verejnosť vyzývame, aby zvážili svoj presun v uvedených časoch a na miestach, počas ktorých budú dopravné obmedzenia, v opačnom prípade budú musieť počítať so zdržaním. Taktiež apelujeme na dodržiavanie pokynov policajtov, ktorí budú zabezpečovať plynulosť cestnej premávky a verejný poriadok," zdôraznila Bárdyová.

Polícia bude priebežne informácie aktualizovať a pridávať aj mapky obchádzkových trás jednotlivých miest na sociálnej sieti.

V Košiciach uzavrú cesty v okolí štadióna, dopravu obmedzia aj inde

Pripravovaná návšteva pápeža Františka si v Košiciach, kam zavíta v utorok 14. septembra, vyžiada viaceré dopravné obmedzenia. Už od pondelka (13. 9.) 6.00 h do stredy (15. 9.) 6.00 h budú uzatvorené cesty v okolí štadióna Lokomotíva, a to ulica Za štadiónom, Kavečianska ulica, Kostolianska cesta a Čermeľská cesta. Informovalo o tom v stredu Prezídium Policajného zboru.

V utorok treba počítať so zdržaním v predpoludňajších hodinách najmä na príjazdovej ceste k letisku v mestskej časti Pereš, ďalej na frekventovanom úseku Mosty VSS, Južnom nábreží, Prešovskej ceste a smerom na diaľnicu D1 na Prešov.  „V čase obeda treba počítať so zdržaním na úseku v smere z diaľnice D1 na Hlavnú ulicu v Košiciach,“ uviedla polícia. V popoludňajších hodinách sa zdržanie očakáva najmä na frekventovaných úsekoch, ako je sídlisko Mier, Južné nábrežie a Mosty VSS.

Uzatvorenie ciest bude v utorok od 8.45 do 10.30 h v úseku Pereš - diaľnica D1, od 12.00 h v úseku Zelený dvor, Prešovská cesta, Hlinková ulica, Komenského ulica a od 15.00 h v úseku Komenského ulica, Hlinková ulica, Prešovská cesta, Južné nábrežie, Mosty VSS, Červený rak, Trieda KVP a Luník IX. „Kamiónová doprava nad 3,5 tony na diaľnici a obchvate mesta Košice bude v oboch smeroch uzavretá od 8.00 h do ukončenia opatrení,“ oznámila polícia.

Záchytné parkoviská 

Pre účastníkov stretnutia s pápežom budú slúžiť označené záchytné parkoviská - OC Optima, OC Kaufland na Moldavskej ceste, Železničná a autobusová stanica, Metro na Sídlisku Ťahanovce a Vozovňa Dopravného podniku mesta Košice na Prešovskej ceste.

Prílet a odlet pápeža

Prílet a odlet pápeža Františka budú na bratislavskom letisku sprevádzať dopravné obmedzenia. Tie sú plánované od nedele (12.9.) do stredy (15.9.). Letisko M. R. Štefánika v Bratislave odporúča, aby sa cestujúci v tieto dni dostavili na letisko minimálne 2,5 hodiny pred svojím odletom a brali ohľad na možné zdržanie pri doprave z/na letisko.

Letisko uviedlo, že v súvislosti s návštevou pápeža nebude obmedzená prevádzka pravidelných ani charterových letov. Všetky linky teda budú vybavované podľa aktuálneho letového poriadku. Na letisku však bude vyššia koncentrácia bezpečnostných zložiek a platiť bude sprísnený bezpečnostný režim.

Počas presunu delegácií sú plánované krátke uzávery príjazdovej aj odjazdovej komunikácie (Ivanská cesta) medzi obchodným centrom IKEA a letiskom, a to v oboch smeroch. Počas uzávery ciest nebude premávať MHD a motorovým vozidlám nebude umožnený vstup ani výjazd z areálu letiska.

Čas uzávery ciest sa v prípade meškania letov môže zmeniť. Cestujúcim, ktorí majú odlietať v čase týchto dopravných obmezení, sa odporúča dostaviť sa na letisko s časovým predstihom aspoň 2,5 hodiny pred plánovaným odletom. Plánované časy uzávery Ivanskej cesty v úseku Letisko Bratislava – IKEA obojsmerne - nedeľa (12.9) v čase od 15.30 h do 16.00 h, utorok (14.9) v čase od 7.30 h do 8.05 h a v čase od 19.15 h do 19.45 h, streda (15.9) v čase od 13.00 h do 13.35 h. Časy sa môžu zmeniť v prípade omeškania príletu alebo odletu.

Viac o téme: Návšteva PápežZmenaMHDPrešov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu