Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Akcia Gorila aj odposluchy boli nezákonné, uviedol Krakovský

Dobroslav Trnka prichádza na pojednávanie Zobraziť galériu (3)
Dobroslav Trnka prichádza na pojednávanie (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Akcia Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila aj odposluchy s ňou súvisiace boli nezákonné. Po prvom dni súdneho pojednávania s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom to uviedol jeho advokát Martin Krakovský.

"Ústavný súd (ÚS) SR už pred približne deviatimi rokmi skonštatoval, že samotná akcia Gorila a odposluchy, ktoré jej predchádzali, boli nezákonné," skonštatoval. Nespochybňuje, že veci nahraté v Gorile sú nejakým spôsobom toxické. Poznamenal, že ako advokát sa však pozerá na to, či sa odposluch urobil zákonným spôsobom.

Dobroslav Trnka prichádza na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Upozornil tiež, že nahrávka sa našla až počas druhej domovej prehliadky u podnikateľa Mariana K. "Pri prvej sa nič také na nočnom stolíku nenašlo, je minimálne podozrivé, že až pri druhej domovej prehliadke sa niečo nájde," dodal.

Proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom bude pokračovať v utorok (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Obhajca, ako aj Dobroslav T. poukázali, že ak sa v rámci domovej prehliadky zaistia veci, ktoré sa netýkajú daného prípadu, majú sa vrátiť. "Nemôžete s týmto dôkazom postupovať, akoby bol získaný zákonným spôsobom. To sa v tomto prípade podľa názoru obhajoby neudialo," zhrnul.

bývalý generálny prokurátor Dobroslav
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Pripomenul tiež, že jeho klient v roku 2011 zriadil špeciálny tím na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), aby sa nahrávke venoval a nesnažil sa hatiť cestu vyšetrovateľom. Okresný súd Bratislava I prerušil v pondelok proces do utorka (7. 9.). Predvolaný je bývalý generálny prokurátor Jaroslav Čižnár a ďalší svedok.

Viac o téme: BratislavaDobroslav TrnkaGorilaSlovenská informačná služba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu