Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Trnkom: Prehrávajú sa a čítajú policajné odposluchy

Dobroslav Trnka Zobraziť galériu (3)
Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Pred samosudcom Okresného súdu (OS) Bratislava I pokračuje v pondelok hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila.

Na proces sa dostavil ako Dobroslav Trnka, tak aj jeho obhajca Martin Krakovský a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Rastislav Hruška. Na pojednávanie chcel pôvodne sudca predvolať znalcov. Na ich vypočutí trval minulý týždeň obžalovaný a jeho obhajca Krakovský.

Pojednávanie s bývalým generálnym
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Prokurátor navrhuje vypočuť príslušníkov Policajného zboru SR

Prokurátor ÚŠP zase navrhuje vypočuť príslušníkov Policajného zboru SR. Napokon pre časovú lehotu a dopravnú situáciu znalcov na pondelok nevolali. Majú sa prehrávať časti Gorily. Podľa obhajoby Dobroslava Trnku však tieto nahrávky boli získané a vyhotovené nezákonným spôsobom a nemôžu byť použité v trestnom konaní pred súdom. "Namietam vykonanie takéhoto dôkazu. Predmetné nahrávky považujem ako získané nezákonne, došlo k porušeniu Občianskeho zákonníka, konkrétne ochrany súkromia. Môj klient nedal súhlas, aby bol jeho prejav nahrávaný. Absentuje súhlas dotknutej osoby," zdôraznil advokát.

Naposledy 7. septembra pred súdom vypovedal bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Vypovedal aj bývalý informatik Generálnej prokuratúry (GP) SR.

Bola podaná obžaloba zo zločinu zneužívania právomoci 

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Dobroslava Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd začiatkom mája. Podľa záverov vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nestíhal všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

Obvinený mal podľa polície od podnikateľa Mariana Kočnera prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru.

Bratislavský sudca dal na procese prehrať nahrávku ku kauze Gorila

Samosudca Okresného súdu (OS) Bratislava I dal na procese s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom prehrať nahrávku v kauze Gorila.

Na úvod pondelkového procesu obhajca Dobroslava Trnku Martin Krakovský namietal, že nahrávky boli získané a vyhotovené nezákonným spôsobom a nemôžu byť použité v trestnom konaní pred súdom. "Nahrávka bola získaná zákonným spôsobom. Ak došlo k porušeniu Občianskeho zákonníka, tak dotknutá osoba má právo domáhať sa ochrany osobnosti v rámci civilného konania,“ reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Rastislav Hruška. Sudca OS Bratislava I napokon námietke obhajoby nevyhovel a dal Gorilu prehrať s tým, že bola získaná zákonným spôsobom.

Na prvej nahrávke je počuť hlas Mariana Kočnera

Na prvej prehrávanej nahrávke bolo počuť hlas podnikateľa Mariana Kočnera a priateľa Dobroslava Trnku Lóranta Kósu a samotného bývalého generálneho prokurátora. Odznelo v nej množstvo vulgarizmov. V rámci nahrávky Marian Kočner viackrát uviedol, že s nahrávkou nechce mať nič spoločné. "My sme všetci traja sme na odstrel," uviedol Marian Kočner. Reagoval na to, že Dobroslav Trnka a Kósa chceli samotnú nahrávku Gorila predať Jaroslavovi Haščákovi. Mariana Kočnera zaujímalo, či Kósa v tejto súvislosti kontaktoval Haščákovho advokáta Martina Škublu.

Prehrávajú sa a čítajú policajné odposluchy

Na procese s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom obžalovaným v kauze Gorila sa v pondelok popoludní pred Okresným súdom Bratislava 1 (OS) začali prehrávať a čítať záznamy z policajných odposluchov.

Ide o odposluchy z auta Dobroslava Trnku v rámci akcie Oskar 4, ktorú v roku 2019 realizoval Odbor zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru (PZ). V prvej nahrávke sa rozpráva so svojím priateľom advokátom Lórantom Kósom. Počas jazdy autom hovorili o tom, že nahrávka Mariana Kočnera ku Gorile bola získaná nezákonne a nemôže byť použitá ako dôkaz.

Obhajoba nesúhlasila len s čítaním 

Obhajoba Dobroslava Trnku nesúhlasila len s čítaním prepisov zvukových záznamov z policajných odposluchov. Poukázala nato, že vyhotovený prepis 100 percentne nekorešponduje so zvukovým záznamom. Nahrávky sú veľmi nekvalitné, a preto sudca rozhodol, že okrem prehrávania sa budú čítať aj prepisy záznamov.

Súd si v pondelok dopoludnia vypočul takmer tri hodiny z troch nahrávok z telefónu podnikateľa Mariana Kočnera. Na nich boli jeho rozhovory s Dobroslavom Trnkom a Kósom ku Gorile. Kósa spoločne s Dobroslavom Trnkom a so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom mali údajne vydierať a snažiť sa predať nahrávku Gorila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Viac o téme: PojednávanieDobroslav TrnkaGorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu