Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Druhý pojednávací deň s Dobroslavom Trnkom: Proces odročili na december

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

BRATISLAVA - Druhým pojednávacím dňom pokračuje pred samosudcom Okresného súdu (OS) Bratislava I proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom obžalovaným v kauze Gorila.

Na pojednávanie sa dostavil ako obžalovaný, tak aj jeho obhajca Martin Krakovský a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Rastislav Hruška. V utorok sa budú prehrávať a čítať záznamy z policajných odposluchov. Ide o odposluchy z auta Dobroslava Trnku v rámci akcie Oskar 4, ktorú v roku 2019 realizoval odbor zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru (PZ).

V pondelok boli prehraté odposluchy

V pondelok (13. 9.) boli prehraté štyri z desiatich odposluchov. Na odposluchy dal súhlas Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v roku 2019.

Obhajoba Dobroslava Trnku nesúhlasila v pondelok len s čítaním prepisov zvukových záznamov z policajných odposluchov. Poukázala na to, že vyhotovený prepis 100-percentne nekorešponduje so zvukovým záznamom. Nahrávky sú veľmi nekvalitné, a preto sudca rozhodol, že okrem prehrávania sa budú čítať aj prepisy záznamov.

Mali vydierať finančníka Haščáka

Súd si v pondelok dopoludnia vypočul takmer tri hodiny z troch nahrávok z telefónu podnikateľa Mariana Kočnera. Na nich boli jeho rozhovory s Dobroslavom Trnkom a jeho priateľom Lórantom Kósom ku Gorile. Kósa spoločne s Dobroslavom Trnkom a so starostom obce Dolný Bar Oskárom Bereczkom mali vydierať a snažiť sa predať nahrávku Gorila finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Proces odročili na december

Samosudca Okresného súdu (OS) Bratislava I odročil proces s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom obžalovaným v kauze Gorila na 6. až 8. decembra. Na odročenom pojednávaní by mali vypovedať znalci a mali by sa prehrávať časti Gorily.

 V utorok sa prehrávali a čítali záznamy z policajných odposluchov. Išlo o odposluchy z auta Dobroslava Trnku v rámci akcie Oskar 4, ktorú v roku 2019 realizoval odbor zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru (PZ).

"Záznamy z odposluchov nie plne korešpondujú s originálmi s tým, že nie sú tam všetky záznamy. Išlo o mesiac odpočúvania. Teoreticky tam môžu byť iné fakty, ktoré by neslúžili nielen v môj neprospech, ale aj môj prospech," zareagoval Dobroslav Trnka.

"Dnes sme veľkú časť zvukových záznamov na pokyn prokurátora preskočili. Boli tam spomenuté viaceré mená, rôzne udalosti, čiže toto bolo prečítané na základe pokynu prokurátora. My sme včera dávali návrh, aby sa nahrávky skúmali znalecky. Boli tam niekedy rozsiahle pasáže na A4, čo sme mali spracovaný prepis, trošku možno lepší ako orgány činné v trestnom konaní," povedal po odročení procesu obhajca Martin Krakovský.

Viac o téme: PojednávanieDobroslav TrnkaGorila
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu