Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nezákonná bezpečnostná previerka Lipšica? Vyšetrovanie pokračuje! Prokuratúra zdôraznila dôležitú vec

Daniel Lipšic Zobraziť galériu (3)
Daniel Lipšic (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Smeru Robert Fico sa ešte vo februári obrátil na generálneho prokurátora s trestným oznámením na ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina) a advokáta Daniela Lipšica v súvislosti so zneužívaním právomocí verejného činiteľa.

archívne video

Daniel Lipšic a Maroš Žilinka odpovedajú na otázky po zložení sľubu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Trestné oznámenie sa týkalo bezpečnostnej previerky, ktorú mal Daniel Lipšic dostať na základe Krajniakovej žiadosti. "Ide o hrubé zneužívanie právomoci verejného činiteľa zo strany ministra Krajniaka a rovnaký zločin zo strany D. Lipšica spáchaný účastníctvom," povedal vtedy Robert Fico. Vyšetrovateľ však trestné oznámenie odmietol. Avšak prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave uznesenie vyšetrovateľa zrušila. V hre tak aj naďalej ostáva to, že dnes už špeciálny prokurátor Daniel Lipšic dostal previerku nezákonne. Ako prvý o tom informoval portál noviny.sk

Pomáhal minister Krajniak Lipšicovi? K potrebnej previerke sa známy advokát dostal až podozrivo rýchlo

Podľa Krajskej prokuratúry je rozhodnutie vyšetrovateľa o odmietnutí trestného oznámenia, ktoré je primárne namierené voči ministrovi práce Milanovi Krajniakovi, nezákonné. Vyšetrovateľ rozhodol predčasne. "Uspokojil sa s tvrdením ministra Krajniaka, že dôvodom na podanie žiadosti o vykonanie previerky NBÚ bola ambícia urobiť z JUDr. Lipšica tzv "poradcu pro bono", teda bez nároku na odmenu. Lipšic mal túto funkciu navyše vykonávať bez zmluvného základu, akéhokoľvek služobného či pracovného pomeru k ministerstvu. Za týchto podmienok sa mal oboznamovať so všetkými skutočnosťami, nie iba tými utajovanými, súvisiacimi s výkonom funkcie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny rovnako ako samotný minister Krajniak," píše prokurátorka v Uznesení. 

Uznesenie Krajskej prokuratúry v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky.sk)

V tejto súvislosti je podľa nej potrebné poukázať aj na fakt, ktorý nechal policajný vyšetrovateľ bez povšimnutia. A síce, že zákon číslo 453/25003 Z.z. o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, nepozná funkciu "poradca ministra pro bono". Uznesenie sa odvoláva aj na zákony číslo 575/2001 Z.z, o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy. Túto funkciu nepozná ani organizačný poriadok rezortu práce číslo 30/2011 v aktuálnom znení.

Bezpečnostná previerka špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica sa preto bude znova prešetrovať, ako aj všetky námietky prokurátorky Krajskej prokuratúry v Bratislave. 

Viac o téme: Trestné oznámenieDaniel LipšicSmer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu