Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Expremiér Pellegrini, ostrá reakcia na kajúcnikov v prípade Kažimíra: Nesedí nič, tu sú dôkazy!

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (5)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Kto všetko je zapojený do kauzy Mýtnik? Dvaja kajúcnici už začali hovoriť viaceré mená, padlo napríklad aj meno expremiéra Petra Pellegriniho či oligarchu Miroslava Výboha. Známy novinár však zistil, že vo výpovediach kajúcnikov sú viaceré podstatné nezrovnalosti. Čo na to Pellegrini?

Všetko sa to malo stať ešte v čase, kedy sa riešil projekt eKasa, teda v roku 2014. Podľa výpovede exšéfa Finančnej správy Františka Imreczeho mal exminister financií a súčasný šéf Národnej banky Peter Kažimír blokovať schválenie rozpočtového rámca pre eKasu, ktorú mala riešiť firma Michala Suchobu Allexis, s.r.o.. Kažimír údajne požadoval províziu vo výške 5 percent projektu, aby vôbec rozpočtový rámec schválil.

VIDEO Guvernér NBS bol vypovedať na NAKA: Obvinený Suchoba hovorí o úplatkoch

Guvernér NBS bol vypovedať na NAKA: Obvinený Suchoba hovorí o úplatkoch (Zdroj: Topky/Maarty)

Kažimír bol v tejto veci v utorok aj vypovedať na polícii, údajne ako svedok. Suchoba a Imrecze sú vo veci obvinení, avšak spolupracujú s políciou a obaja vypovedali aj proti expremiérovi Petrovi Pellegrinim či oligarchovi Miroslavovi Výbohovi. Údajne si expremiér vypýtal úplatok 150-tisíc eur, v tom čase bol štátnym tajomníkom ministerstva financií. Údajne si Suchobu a Imreczeho Výboh zavolal do hotela Carlton, kde im o túto požiadavku predostrel. Výboh je vo veci obvinený, Pellegrini zatiaľ nie.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Viaceré nezrovnalosti

Novinár Adam Valček v blogu pre sme.sk však poukázal na to, že vo výpovediach Suchobu a Imreczeho sú významné nezrovnalosti. Tvrdia totiž, že v roku 2014, kedy sa celá kauza odohrávala, bola v hoteli Carlton kancelária Výbohovej firmy MiddleCap, tá tam však vtedy nesídlila, ani monacký konzulát, o ktorom hovoril Imrecze.

Imrecze tvrdil, že úplatok pre Pellegriniho bol potrebný preto, lebo sa zákon k virtuálnej registračnej pokladnici schvaľoval na poslednú chvíľu a potrebná bola široká politická podpora. „Diskutovali (Imrecze s vtedajším štátnym tajomníkom ministerstva financií Pellegrinim, pozn.) predovšetkým k tomu, aby legislatívna zmena pre zavedenie virtuálnej pokladnice bola zrealizovaná včas, riešenie virtuálnej pokladnice bolo súčasťou Akčného plánu boja proti daňovým podvodom, ktorý bol schválený vládou a termíny plnenia tohto plánu boli časovo veľmi náročné, nakoľko išlo o krátke obdobie na splnenie týchto úloh,“ opisuje polícia Imreczeho výpoveď.

Šéf Finančnej správy František
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Valček však poukázal na to, že akčný plán proti daňovým podvodom bol schválený ešte v roku 2012 a projekt vrituálnej registračnej pokladnice nebol jeho súčasťou. Okrem toho, údajne nesedí ani vyjadrenie o rozsiahlej politickej podpore, pretože v rokoch 2012 až 2016 vládol Smer-SD, ktorého bol Pellegrini súčasťou, sám. Tým pádom sa nemusel o zákonoch radiť s koaličnými partnermi. A v čase, kedy sa finalizovali rokovania o eKase, Pellegrini z rezortu financií odchádzal a nahradil na poste odchádzajúceho ministra školstva Dušana Čaploviča.

Expremiér Pellegrini, ostrá reakcia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Pellegrini: Je to zmanipulované

Tvrdení Valčeka sa chytil aj jeden zo spomenutých, konkrétne Peter Pellegrini. Zmanipulované výpovede dvoch „kajúcnikov“ o údajnom úplatku za zavedenie virtuálnej pokladnice pre Finančnú správu boli od začiatku klamstvom. Hneď po prvých otázkach novinárov som vyhlásil, že som ako verejný funkcionár nikdy od nikoho nič nežiadal a ani som od nikoho nič nedostal. Za týmto vyhlásením si vždy budem stáť a pre mňa osobne je tým táto téma uzavretá,“ napísal na sociálnej sieti. Ocenil Valčeku snahu o to, aby tvrdenia kajúcnikov overil. Podľa jeho slov na vyjadreniach kajúcnikov nesedí nič – a teda ai miesto, ani čas, či akýkoľvek zmysel operácie, ktorú obaja opisujú.

Expremiér Pellegrini, ostrá reakcia
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Maarty)

A to je na tom to najpodozrivejšie – že výpovede dvoch ľudí, hoci jeden z nich je vo väzbe a druhý na slobode, chodiac si obzerať nové luxusné Ferrari, sú zhodné aj s týmito logickými chybami. Preto je nanajvýš pravdepodobné, že ich výpovede boli jednoducho niekým koordinované,“ konštatoval Pellegrini.

Dodal, že od začiatku výmeny moci na Slovensku, ktorá naštartovala očistu, upozorňuje na to, že nejde o žiadnu spravodlivosť, ale o politickú či osobnú pomstu. „Tú koordinuje skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov Špeciálnej prokuratúry. Celý tento komplot podrobne opísala správa Slovenskej informačnej služby. Jeho výsledkom sú neustále opakované mediálne výstupy o „podozreniach“ voči predstaviteľom opozície - a o to presne súčasnej moci ide,“ tvrdí Pellegrini.

Viac o téme: KajúcniciNezrovnalostiPeter KažimírPeter PellegriniAdam ValčekMýtnik III
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu