Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Remišová sa tvrdo pustila do guvernéra NBS: Odvolať Kažimíra je nemožné, mal by odstúpiť

Veronika Remišová Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír by si mal vziať príklad z rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza a odstúpiť. Vyhlásila to vicepremiérka a ministerka pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu Veronika Remišová (Za ľudí) počas stredajšieho stretnutia s novinármi. Reagovala tak na jeho obvinenie z úplatkov.

"Ja si myslím, že pán Kažimír by mal odstúpiť sám. Videli sme to pri všetkých funkcionároch, nominantoch Smeru-SD, či už to bol špeciálny prokurátor, šéf finančnej správy a ďalší funkcionári," poznamenala ministerka a dodala, že je nenáležité, aby na čele nejakej inštitúcie bol niekto obvinený. "Nemôžete mať guvernéra NBS, pri ktorom je podozrenie, že nosil niekomu úplatky," dodala. Vyzvala ho, aby odstúpil aspoň do času, kým sa celá vec nevyšetrí a súd nerozhodne o vine alebo nevine.

Peter Kažimír
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Na otázku, či Remišová bude iniciovať odvolanie Kažimíra, ak sám neodstúpi, ministerka odpovedala, že odvolať guvernéra národnej banky je podľa súčasnej legislatívy mimoriadne ťažké, ak nie nemožné. „Preto apelujem na pána Kažimíra, aby si zobral príklad z rakúskeho kancelára Kurza, ktorý pri podozreniach jednoducho odstúpil z funkcie."

Kažimír je obvinený z prečinu podplácania. Obvinenie odmieta, necíti sa byť vinný zo žiadneho trestného činu.

Na odchod ho vyzvala aj SaS

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva obvineného guvernéra NBS Petra Kažimíra, aby vyvodil osobnú zodpovednosť a vzdal sa funkcie. Nejde tak ani o to, že Peter Kažimír dodnes nevysvetlil pôvod svojho majetku, ale o vznesenie obvinenia voči nemu, ktoré v konečnom dôsledku znamená poškodzovanie reputácie celého Slovenska. Guvernér NBS ako člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky reprezentuje krajinu a takéto obvinenie preto nemôže v žiadnom prípade vzbudzovať dôveru u našich partnerov.

Viac o téme: SaSPeter KažimírVeronika Remišová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu