Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Incheba ožíva: Vďaka TÝMTO návrhom sa Bratislava môže podobať na svetové metropoly

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Incheba)

Národné kultúrne a kongresové centrum, ktoré môže v nasledujúcich rokoch vyrásť v Inchebe, prinesie nielen unikátnu multifunkčnú halu v duchu najmodernejších požiadaviek doby, ale aj jedinečný priestor pre ľudí, aký v Bratislave zatiaľ chýba. Vďaka návrhom svetoznámeho štúdia sa naše hlavné mesto môže zaradiť medzi metropoly ako New York, Londýn či Moskva.

Unikátny priestor na oddych s atraktívnymi výhľadmi na všetky bratislavské dominanty, plný zelene a umenia, dotvorený lákavými vodnými plochami, priestorom pre cyklistov a v neposlednom rade marínou s vyhliadkovou plošinou na Dunaji – tak by už o niekoľko rokov mohla vyzerať lokalita bratislavskej Incheby. O ohromujúci výsledok, ktorý je súčasťou návrhu národného kultúrneho a kongresového centra, sa postarajú architekti newyorského štúdia Diller Scofidio + Renfro, ktorí si na spoluprácu prizvali krajinných architektov zo štúdia Hargreaves Jones. Desiatky oceňovaných realizácií v metropolách po celom svete vrátane Olympijského parku kráľovnej Alžbety ich radia ku špičke vo svojom odbore.

S rešpektom k pôvodnej architektúre

Búraním budov, ktoré dlhé roky tvorili genius loci Bratislavy, naše hlavné mesto prichádza o svoj charakter. Aj preto architekti, ktorých Incheba pôvodne oslovila na spracovanie tzv. masterplanu a celkového rozvoja lokality, prichádzajú s riešením, ktoré na jednej strane pozdvihne Bratislavu na svetovú úroveň, a na druhej strane citlivo nadviaže na súčasnú architektúru bez nutnosti akéhokoľvek búrania. „Záchrana a obnova hodnotných stavieb je vo svete veľká téma. Príklady z mnohých krajín ukazujú, že ikonické stavby majú v architektúre vyspelých a zelených miest významné miesto. Návrhy newyorského štúdia Diller Scofidio + Renfro nás preto okamžite nadchli,“ povedal Alexander Rozin ml., výkonný riaditeľ akciovej spoločnosti Incheba. 

FOTO Incheba ožíva: Vďaka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Incheba)

Popri pôvodnom návrhu architekti pracujú s renováciou súčasnej Expo Areny, ktorá už teraz spĺňa kapacitné požiadavky na národné kultúrne a kongresové centrum. Štúdio Diller Scofidio + Renfro má povesť najlepších svetových odborníkov na verejný priestor a ich rukopis môže Bratislavu zaradiť medzi prestížne metropoly: nový zelený Dunajský park a promenáda s rekreačnými funkciami majú byť obyvateľom a návštevníkom Bratislavy prístupné 365 dní v roku. Projekt národného kultúrneho a kongresového centra v Inchebe počíta aj s konceptom prístupných a plne využiteľných zelených striech, ktoré majú výrazne pozitívny vplyv na životné prostredie. Chýbať nemajú atraktívne vodné plochy, priestor pre cyklistov, umenie a kultúru, vďaka čomu môže verejný priestor rovnako dobre slúžiť všetkým obyvateľom a návštevníkom mesta.

Ohromujúci výsledok za polovičnú cenu

Pandémia koronavírusu otvorila otázky nielen o budúcom využití kultúrneho a kongresového centra, ale rovnako o nákladoch na jeho vybudovanie. Bývalá vláda ešte vo februári 2020 na tento účel schválila vyčlenenie sumy do 60 miliónov eur. Hoci súčasná vláda chce najprv vidieť štúdiu uskutočniteľnosti, otázka o financiách, ktoré majú ísť na účely národného kultúrneho a kongresového centra, zostáva otvorená. „Len na boj s pandémiou koronavírusu už vláda vynaložila takmer 8 miliárd eur. Uvedomujeme si, že Ministerstvo financií, ktoré nakladá s prostriedkami daňových poplatníkov, aktuálne čelí mnohým výzvam, a preto prichádzame aj s výrazne ekonomickejším riešením centra, vďaka ktorému môžeme dosiahnuť skvelý výsledok za polovičnú sumu. Zároveň plánujeme vytvoriť špičkové multimediálne centrum, ktoré by mohlo slúžiť aj na svetové filmové produkcie a Bratislava by tak dokázala ťažiť nielen z kongresov a kultúrnych podujatí,“ pokračuje Alexander Rozin.

Vďaka unikátnym riešeniam z dielne newyorských architektov by si projekt národného kultúrneho a kongresového centra v Inchebe vyžiadal polovičné náklady, teda len 30 miliónov eur. „Za túto sumu môžeme dosiahnuť ohromujúce výsledky, v rámci ktorých Bratislava získa špičkovú multifunkčnú halu s najmodernejšou technikou, ale aj unikátny zelený verejný priestor,“ dodal Alexander Rozin. Incheba naďalej štátu ponúka aj pomoc so spracovaním koncepcie rozvoja kongresovej turistiky, ktorá na Slovensku dlhodobo chýba, a je pritom základným predpokladom jej rozvoja.

Marína s vyhliadkovou plošinou a viac života pri Dunaji

V prípade, že lokalita Incheby bude spomedzi ďalších uchádzačov vybraná na vybudovanie národného kultúrneho a kongresového centra, Incheba plánuje z vlastných prostriedkov na pravom brehu Dunaja vybudovať marínu s vyhliadkovou plošinou a oddychovým priestorom pre všetkých obyvateľov a návštevníkov Bratislavy. Marína by zároveň mala slúžiť na prepravu účastníkov kongresov medzi Viedňou, ktorá patrí medzi kongresové veľmoci, a naším hlavným mestom. Rovnako by mohla prepojiť oba brehy Dunaja a výrazne zatraktívniť a zjednodušiť dopravu v meste.

FOTO Incheba ožíva: Vďaka
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Incheba)

Incheba je na národné kultúrne a kongresové centrum predurčená

Incheba má ako jediný z uchádzačov všetky predpoklady na to, aby národné kultúrne a kongresové centrum vzniklo práve v tejto lokalite. Výstavno-kongresový komplex už teraz spĺňa všetky požiadavky na organizáciu kongresov a kultúrnych podujatí ako sú lokalita s výbornou dostupnosťou v širšom centre mesta, napojenie na všetky druhy dopravy vrátane pešej dostupnosti MHD, multifunkčnosť, efektivita a variabilita priestorov, občianska vybavenosť a v neposlednom rade schopnosť zaistiť bezpečnosť pri štátnických podujatiach na najvyššej úrovni.

Vďaka tomu sa v jej priestoroch doteraz uskutočnilo viac ako 110 kongresov a 250 koncertov, medzi ktorými nechýbali desiatky svetových hviezd. Navyše, výstavné priestory, ktorými disponuje iba Incheba, sú jedným z najdôležitejších kritérií, ktoré organizátori kongresov pri ich umiestňovaní berú do úvahy. „Veríme, že pre OZ NKKC, rovnako ako pre Ministerstvo financií, tieto argumenty vrátane ekonomického riešenia, zavážia,“ uzavrel Alexander Rozin

Viac o téme: NávrhyBratislavaInchebaNárodné centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu