Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

BLAMÁŽ na medzinárodnej scéne: Začiatok Expo 2020 nestíhame, nedokončili nám pavilón!

Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík a komisárka pre EXPO Dubaj Miroslava Valovičová. Zobraziť galériu (5)
Podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík a komisárka pre EXPO Dubaj Miroslava Valovičová. (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Začiatok bez nás. Už tento piatok, 1. októbra, sa v Dubaji začína výstava Expo 2020. Dlho očakávaná udalosť vzbudzuje rozruch a očakávania aj na Slovensku. Z rozpočtu nám odkrojila milióny, no vkladáme do nej veľké nádeje, čo bolo cítiť aj zo slov kompetentných. Potom však prišla studená sprcha - náš pavilón bude otvorený až v prvej polovici októbra. Nie je totiž hotový.

Podľa našich informácií majú byť dôvodom posunutia termínu otvorenia nášho pavilónu nedokončené práce. Tie mali zabezpečiť miestni dodávatelia pôsobiaci priamo v Dubaji, avšak nastal problém a práce sa omeškali. Úlohu mala zohrať aj zlá pracovná morálka zamestnancov pochádzajúcich prevažne z Pakistanu, ktorí sa na príprave nášho pavilónu podieľajú.

Vizualizácia slovenského pavilónu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: exposlovakia2020)

Že niečo nie je skutočne s našim pavilónom v poriadku, potvrdili aj dnešné slová generálnej komisársky Expo Dubaj 2020 Miroslavy Valovičovej. Tá iva dva dni pred oficiálnym začiatkom výstavy uviedla, že slovenský pavilón sa otvorí medzinárodnému publiku v prvej polovici októbra, a to na základe odporúčania od organizátora Expo Dubaj, od ktorého si pavilón prenajímame.

"Som v dennom a priamom kontakte s emirátskou ministerkou medzinárodnej kooperácie a generálnou riaditeľkou Expo Dubaj 2020 Reem Al Hashimy, ktorá nás utvrdila v tom, že na slovenskom pavilóne sa pracuje deň a noc a od ktorej sme dostali prísľub, že už nepríde k ďalším zdržaniam,” doplnila.

Vizualizácia slovenského pavilónu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: exposlovakia2020)

Dobre pripravení

Na samotnú výstavu sme však vraj dobre pripravení. „Ministerstvo hospodárstva spolu s partnermi slovenskej expozície vynaložilo enormné úsilie pre zabezpečenie úspešnej prezentácie na Svetovej výstave Expo Dubaj 2020. Či už ide o inovatívne exponáty, množstvo vystavovateľov, úspešných slovenských firiem alebo atraktívny sprievodný program, môžeme potvrdiť, že slovenský tím je po obsahovej a odbornej stránke pripravený," povedala Valovičová.

Expo Dubaj je pritom veľká udalosť. Slovensko na ňu v rozpočte vyčlenilo takmer 6,5 milióna eur. Konať sa bude od 1. októbra 2021 do 31. marca 2022. Z pôvodného dátumu musela byť kvôli koronavírusu preložená. Ide pritom o tazvané „veľké Expo“, ktoré trvá šesť mesiacov a koná sa iba raz za päť rokov. Účasť na ňom potvrdilo 193 krajín a organizátori očakávajú až 25 miliónov návštev.

Vizualizácia slovenského pavilónu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: exposlovakia2020)

Vodíková veľmoc

V našom pavilóne plánujeme predviesť exponáty ako vesmírny robot Androver, letecký VRM simulátor, niektoré z lietadiel vyrábaných na Slovensku, alebo model unikátneho projektu čistenia oceánov Ôsmy kontinent.

Zároveň uvedieme aj svetovú premiéru unikátneho automobilu na vodíkový pohon z dielne Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti Matador Group. Veľké očakávania má od toho aj minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Podľa neho sa prezentovaním vodíkových technológií môžeme zviditeľniť ako relevantný hráč a potenciálny obchodný partner. „Vodíkový pohon je súčasťou našej Národnej vodíkovej stratégie a zároveň veľkou témou pre zameranie Expo Dubaj, ktorým je mobilita, udržateľnosť a príležitosť, keďže jedným z efektov zavedenia vodíka ako paliva budúcnosti je výrazné zníženie emisií,“ povedal Sulík.

Vizualizácia slovenského pavilónu.
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: exposlovakia2020)

O problémoch s otvorením nášho pavilónu ako prvý informoval portál Aktuality.sk.

Viac o téme: Výstava Expo 2020Slovenský pavilón
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu