Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krúpa nevylúčil zvolanie brannobezpečnostného výboru pre list Diany Santusovej

Juraj Krúpa
Juraj Krúpa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽANO) pripúšťa zvolanie výboru po tom, ako sa objavil list od bývalej vedúcej špecializovaného vyšetrovacieho tímu zriadeného v pôsobnosti Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diany Santusovej. Krúpa hovorí, že jej obvinenia sú závažné, no chce si ich ešte zanalyzovať. Podpredsedníčka výboru Denisa Saková (nezaradená) vyzvala ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO), aby zistenia Santusovej vyšetril a vyvodil zodpovednosť voči ľuďom, o ktorých píše.

"Obvinenia vyšetrovateľky, samozrejme, považujem za závažné, no v súčasnosti sú v rovine dohadov a predtým, ako k tejto situácii zaujmem konkrétne stanovisko a prípadne podniknem ďalšie kroky, považujem za dôležité si niektoré skutočnosti overiť a podrobnejšie zanalyzovať. Nevylučujem však, že by v záujme osvetlenia celej situácie mohol zasadať aj brannobezpečnostný výbor, o čom budem včas informovať," uviedol Krúpa. Dodal, že sa oboznámil aj so stanoviskom prezidenta Policajného zboru Petra Kovaříka v súvislosti s údajným marením trestného konania.  

Saková považuje za neprijateľné, aby vedenie polície "vulgárnym" spôsobom zasahovalo do vyšetrovania. Dôvera verejnosti voči orgánom činným v trestnom konaní sa podľa nej obnoví len vtedy, ak bude ÚIS nerušene vykonávať svoju prácu. Na sociálnej sieti tiež uviedla, že očakáva aj reakciu prezidentky Zuzany Čaputovej či premiéra Eduarda Hegera (OĽANO).

Kovařík reagoval, že Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby. Stojí si za svojím rozhodnutím prerušiť zásah ÚIS počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre.

Santusová v liste uviedla, že niektorí policajní vyšetrovatelia slepo veria v "kajúcnikov" a rezignovali na vykonávanie iných dôkazov. Na sociálnej sieti list zverejnil podpredseda výboru Peter Pčolinský (Sme rodina), ktorého vyzvala na opatrenia na odstránenie protiprávneho stavu. List adresovala aj členom brannobezpečnostného výboru, predstaviteľom štátu a prokuratúry.

Mikulca zaráža postup Santusovej

Je mimoriadne zarážajúce, že vyšetrovateľka Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Diana Santusová píše politikom namiesto toho, aby prispela k objasneniu situácie v rámci interných postupov. Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) to uviedol v reakcii na medializovaný list Santusovej. Považuje za neprípustné, aby policajt takýmto spôsobom spochybňoval vedenie rezortu vnútra a Policajného zboru. Odmieta, že by robil rozdiely v zabezpečení jednotlivých tímov. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

"Pani Santusová sa obracia na politikov namiesto toho, aby využila na to určený postup a obrátila sa na nadriadeného. Zásadne sa ohradzujem voči tvrdeniam pani Santusovej, ktorá hovorí, že robím rozdiely v zabezpečení jednotlivých tímov, je to nielen lož, ale aj mimoriadna drzosť," vyhlásil minister.

Tím, ktorému šéfovala Santusová, zriaďoval podľa Mikulca ešte bývalý riaditeľ ÚIS Szabó, a to aj s adekvátnym zabezpečením. "Osobne ma ubezpečil, že majú všetko potrebné materiálno-technické zabezpečenie. Nikdy som nedostal žiadnu požiadavku od riaditeľa ÚIS, aby som zo svojej úrovne riešil materiálne a iné zabezpečenie tímu," dodal.  

Súčasnému poverenému riaditeľovi Mikulec dôveruje

Súčasnému poverenému riaditeľovi inšpekcie Petrovi Scholtzovi Mikulec dôveruje. "Ide o prípad, ktorý ako manažér musí vyriešiť on sám. Verím, že každý jeden krok a rozhodnutie, ktoré prijme, bude morálne, eticky správne a, samozrejme, zákonné. Do jeho odborných rozhodnutí nemienim zasahovať a rešpektujem ich," vyhlásil.

Vyšetrovatelia špecializovaných tímov Národnej kriminálnej agentúry sú podľa Mikulca dlhodobo v ostro sledovaných prípadoch napádaní mediálne a politicky. "Napriek tomu, vždy postupovali v zmysle trestného poriadku a nikdy sa neuchýlili k medializácii informácii a nehľadali politickú pomoc a podporu," poznamenal.

Vyšetrovateľka by podľa Mikulca mala vysvetliť informácie a vyvrátiť pochybnosti. "Ak by boli na polygrafe vyvrátené, potom by bolo na mieste v prípade ďalších tlakov hovoriť o zvláštnych a nečestných praktikách vysokých policajných funkcionárov. To by ale nemohli byť prekážky na strane vyšetrovateľky, ktorá momentálne koná presne opačne," uviedol.

Viac o téme: Juraj KrúpaDenisa SakováRoman MikulecDiana Santusová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu