Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Najvyšší súd rozhodol! Bývalý šéf Slovenskej informačnej služby Pčolinský ostáva vo väzbe

Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský Zobraziť galériu (2)
Na snímke riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimír Pčolinský zostáva vo väzbe. V stredu o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď zamietol sťažnosť obvineného voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica. Informovala o tom hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

"Senát 4T NS SR na dnešnom neverejnom zasadnutí zamietol ako nedôvodnú sťažnosť obvineného Vladimíra P. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu z 13. augusta, ktorým bola zamietnutá jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu,“ konkretizovala Važanová.

"Môžem potvrdiť, že dnes nám bolo oznámené emailom z NS SR, že zamietol našu sťažnosť, čiže klient zostáva vo väzbe. Dôvody sú kolúzna a preventívna väzba. Rozhodnutie nemáme, čiže bližšie odôvodnenie nepoznáme. Jediné čo máme, je zápisnica z neverejného zasadnutia, kde je výrok uznesenia. Dávali sme aj záruky nahradzujúce väzbu, ale keďže bola zamietnutá, tak tomu nebolo vyhovené," uviedol obhajca Ondrej Urban.

Vladimír Pčolinský
Zobraziť galériu (2)
Vladimír Pčolinský  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Zastupujúci sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica 13. augusta zamietol žiadosť Vladimíra Pčolinského o prepustenie z väzby a jej nahradenie alternatívnymi zárukami. Súdu Urban a Vladimír Pčolinský ponúkali písomný sľub obvineného, možnosť elektronického náramku, dohľad probačného a mediačného úradníka a uloženie primeraných obmedzení a povinností.

Vladimír P. je vo väzbe od 29. marca. Exriaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Vladimír Pčolinský čelí od apríla aj ďalšiemu obvineniu v inej korupčnej trestnej veci. Vyšetrovanie Vladimíra Pčolinského sa podľa medializovaných správ blíži ku koncu.

Viac o téme: VäzbaNajvyšší súdSlovenská informačná službaVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu