Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Špecializovanom trestnom súde sa začne pojednávanie v kauze Babylon

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica, sa budúci týždeň začína hlavné pojednávanie s bývalým šéfom kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírom A. a spol. obvinenými v rámci akcie Babylon. Ako vyplýva z rozpisu činnosti ŠTS, pojednávanie je naplánované na 12. a 13. augusta.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal obžalobu na ŠTS v tejto veci v druhej polovici mája. Okrem Ľubomíra A. je obžalovaný aj právnik František P. Obžalovaní sú z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania, legalizácie príjmu z trestnej činnosti a zločinu podplácania.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) v rámci minuloročnej akcie Babylon zadržala dovedna päť osôb. Vyšetrovateľ voči nim vtedy vzniesol obvinenie z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu vydierania v súbehu s obzvlášť závažným zločinom legalizácie príjmu z trestnej činnosti a voči jednej obvinenej osobe aj z trestného činu podplácania. Ľubomír A. a František P. sa nachádzajú vo väzbe.

František P. čelil aj obvineniu z extrémistických trestných činov. U právnika mali počas policajnej akcie Plukovník v roku 2019 nájsť viacero predmetov s fašistickou symbolikou. Okrem toho sa predtým nechal vyfotografovať v nacistickej uniforme.

Viac o téme: PojednávanieKauzaBabylonŠpecializovaný trestný súd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu