Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Visolajský bije na poplach: Tieto dve skupiny sú menej ohrozené, zachrániť treba seniorov!

Peter Visolajský Zobraziť galériu (3)
Peter Visolajský (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - V prípade novej delta verzie koronavírusu to nie je až také ružové, ako sa zdá. Známy lekár a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský na sociálnej sieti varoval pred ohrozením tých najstarších. Tí, ktorí sú zaočkovaní a tí s imunitou sa odovzdávajú podstatne menšiemu riziku, ako seniori.

"Kto je dnes z pohľadu prichádzajúcej delta vlny na Slovensku najrizikovejší?  Vieme, že riziko definuje vek (nad 50-60rokov) a niektoré ochorenia (cukrovka, obezita,..)," píše Visolajský

Aké skupiny ľudí tu vlastne máme a aké riziko im hrozí?

Podľa Visolajského tu máme skupinu zaočkovaných, ktorí sú chránení (ich počet vieme). "V dôsledku velkého premorenia v zime (zažili sme SNP - slovenské národné premorenie) máme na Slovensku veľa ľudí, čo COVID prekonalo a je už tiež chránených (žiaľ nevieme koľko ich je)," pokračuje.

Podľa lekára však rozhodujúci moment bude zohrávať správanie ľudí.

Ako sú na tom protestujúci?

Tí,  ktorí vraj nerešpektovali opatrenia v zime sa vzhľadom na veľké premorenie už s COVIDom stretlo a buď zomreli, alebo už majú nejakú imunitu. "Teda je vysokopravdepodobne, že tí, čo dnes protestujú v Bratislave už majú akúsi imunitu," myslí si Visolajský.

KORONAVÍRUS Visolajský bije na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Tí, čo sa v zime chránili, boli zodpovední a dodržiavali opatrenia, tí sú podľa Visolajského natoľko zodpovední, že už sú z veľkej časti zaočkovaní. "Teda tieto dve skupiny - zaočkovaní a ľudia s imunitou po prekonaní sa až tak veľmi neprekrývajú," píše.

Riziko hrozí najmä seniorom

Podľa Visolajského teraz to najväčšie riziko nebude hroziť jednému alebo druhému táboru, ale seniorom. "Tí, ktorí sa v zime chránili a dodržiavali opatrenia, ale ešte stále sa nezaočkovali. Práve na túto skupinu je nevyhnutné sa teraz sústrediť s ochranou očkovaním  aby sme ochránili ich životy. Lebo pri vysokoinfekčnej  delta mutácií ich už izolácia veľmi neochráni," obáva sa lekár.

KORONAVÍRUS Visolajský bije na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Peter Visolajský)

Viac o téme: LekárOčkovanieStatusPeter VisolajskýKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu