Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Dôsledky katastrofy na Hrone sú strašné: VIDEO Uhynuli aj chránené druhy, SRDCERVÚCE slová rybárov

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Facebook/MO SRZ Žiar nad Hronom)

BRATISLAVA – Ekologická katastrofa, akú si Hron nepamätá. Rybárom, a nie len im, ostali včera iba oči pre plač potom, čo rieku Hron a jej brehy zaplnili tisícky uhynutých rýb. Prvé údaje hovoriace o tom, koľko a akých rýb vo vodách našej najdlhšej rieky uhynulo, sú už známe.

Rybári z Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Žiari nad Hronom tvrdia, že takéto niečo nezažili 20 rokov. "Brehy Hrona doslova posiate stovkami uhynutých rýb boli iba začiatkom. Postupne začali zvoniť telefóny a prichádzali informácie o katastrofe aj z nižšie položených úsekov. Nezostávalo iné, len vojsť do vody a vyberať," uviedli na svojej stránke.

Úhyn rýb na Hrone: R Štencl: Uhynulo nám všetko, čo sa nachádza v Hrone (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

"Ten pocit, keď stojíte v rieke, odrazu sa začne voda farbiť na sivo, všade sa rozplýva štipľavý zápach, vyberáte ryby, ktoré plávajú po hladine, pretože hlbšie ako 10 centimetrov nevidíte a do nôh vám narážajú desiatky rýb plávajúcich dole prúdom, to je vec, ktorú neprajeme zažiť nikomu," opisujú.

Po vážení bolo uhynutých rýb predbežne 1900 kg. Napočítali viac ako 4000 kusov a 25 druhov vylovených rýb. "Od miniatúrneho plôdika, cez lipne, kapry, pleskáče, až po metrové hlavátky, či generačné mreny a podustvy, ktoré podľa odborníkov plávali v Hrone aj viac ako 15 rokov," tvrdia.

Dôsledky katastrofy na Hrone
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/MO SRZ Žiar nad Hronom)

Aj chránené druhy

Bezprostredne po zachytení informácie o úhyne sa predmetnej akcie zúčastnil aj hydrobiológ Štátnej ochrany prírody. "V spolupráci s užívateľom zasiahnutých rybárskych revírov, zasahujúcich z veľkej časti aj do Územia európskeho významu Stredný tok Hrona sme poskytli odbornú pomoc pri zbere a determinácii uhynutých rýb, čím sa získali údaje potrebné pre vyčíslenie škôd spôsobených haváriou," uviedli.

Úhyn rýb na Hrone: Na jednom kilometri sme vyzbierali 600 až 700 kilogramov rýb (Zdroj: TASR - Ján Krošlák)

Predbežní závery sú pritom katastrofálne. Medzi uhynutými rybami je 24 pôvodných druhov rýb, vrátane viacerých chránených druhov. "Medzi uhynutými druhmi rýb boli zistené i viaceré druhy európskeho významu, ako napríklad hlavátka podunajská, mrena karpatská, boleň dravý, hrúz bieloplutvý, ale tiež druhy, ako napríklad mrena severná a lipeň tymianový, ktorých stav sú členské štáty EÚ povinné sledovať," uviedli.

Podrobnejšie budú údaje o škodách spracované po detailnom prieskume zasiahnutého územia a na základe znaleckého posudku. Následne budú poskytnuté na spracovanie kompetentným zložkám. Polícia už včera avizovala, že sa zaoberá príčinami úhynu.

Za všetkým je padnutý strom

Situáciu mal spôsobiť strom, ktorý sa počas búrky zlomil, a tým poškodil skladovací vak bioplynovej stanice v obci Budča v okrese Zvolen. "Z vaku následne vytieklo cca 500 m³ digestátu, čo je znečisťujúca látka, obsahujúca dusičnany a fosforečnany. Únik látky spôsobil masívny úhyn rýb v lokalite Trnavá Hora – Jalná, ktorá sa nachádza o sedem riečnych kilometrov nižšie," priblížilo ministerstvo životného prostredia.

Galéria: Hromadný úhyn rýb na Hrone

Slovenský vodohospodársky podnik a Slovenská inšpekcia životného prostredia podľa rezortu riešia situáciu v spolupráci s políciou i konateľom bioplynovej stanice. Inšpekcia už vykonala odber vzoriek z odvodňovacieho kanála, Bienskeho potoka a rieky Hron. Vzorky budú analyzované v akreditovanom laboratóriu Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Vodohospodári zároveň vykonali obhliadku vodného toku až po Žiar nad Hronom a zástupcovia Slovenského rybárskeho zväzu už včera začali zbierať uhynuté ryby. "Okrem toho sa do vodného toku Hron z vodnej nádrže Môťová vypustilo nárazovo väčšie množstvo vody, aby sa znečistená voda v toku v dotknutom úseku čo najviac nariadila a tým zlepšila jej kvalita," tvrdí rezort.

Dôsledky katastrofy na Hrone
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook / Polícia SR - Banskobystrický kraj)

Predstavitelia inšpekcie už vyzvali spoločnosť, ktorá bioplynovú stanicu prevádzkuje, aby okamžite vykonala nápravné opatrenia ako je prehradenie odvodňovacieho kanála, odčerpanie kalu, vykonanie tesnosti poškodenej nádrže a odstránenie spadnutého stromu.

Viac o téme: RybyEkologická katastrofaúhynHron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu