Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vojna v polícii! Prerušenie zásahu označil prokurátor za neštandardné: Kovařík odišiel na dovolenku

Peter Kovařík Zobraziť galériu (4)
Peter Kovařík (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

BRATISLAVA – Kauza údajného manipulovania svedkov v ostro sledovaných kauzách naberá stále nové rozmery. Inšpekcia ministerstva vnútra ešte minulý týždeň zadržala takáčovca Csabu Dömötöra. Rovnako tak chcela urobiť aj v prípade zvyšných dvoch obvinených – Mateja Zemana a Petra Petrova. Akcia však musela byť na pokyn zo strany vedenia polície prerušená. Nad štandardnosťou takéhoto kroku sa vynárajú otázniky.

Šéf bratislavskej krajskej prokuratúry Rastislav Remeta v rozhovore pre Aktuality.sk tvrdí, že policajný prezident Peter Kovařík prerušil zásah jednotky zo Sobraniec veľmi neštandardné. Stalo sa tak tesne predtým, ako by sa podarilo zadržať ďalšieho obvineného. "Potom, ako dozorový prokurátor vydal súhlas so zadržaním, oslovila vyšetrovateľka zásahovú jednotku. K zadržaniu prvého obvineného došlo 20. júla o 7:40. Asi o pätnásť minút prišiel pokyn policajného prezidenta, aby sa zásahová jednotka stiahla," ozrejmil Remeta priebeh akcie.

Predseda etickej komisie prokuratúry
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Nasledovalo vyjasňovanie toho, kto môže o nasadenie zásahovej jednotky žiadať. Asi po hodine a pol padlo napokon rozhodnutie, že zásah môže pokračovať. "Treba však povedať, že došlo k zmareniu účelu akcie, keďže minimálne jedna ďalšia osoba už bola takmer zadržaná," podotkol prokurátor. Táto osoba bola síce videná, jednotky však nemohli pokračovať v zásahu pokračovať. "Ohrození boli aj zasahujúci policajti, lebo v okolí miesta, kde malo dôjsť k zadržaniu, sa neskôr objavili viaceré podozrivé motorové vozidlá a bol videný aj jeden z obvinených," uviedol.

Vyskytovali sa tam podľa jeho slov aj osoby, ktorých výstroj mohla vzbudzovať dojem možného ohrozenia. "Vyšetrovateľka a velitelia jednotlivých zásahov spracovali záznam o konkrétnych vozidlách, skutočnostiach a osobách, ktoré vedeli identifikovať. Vrátane toho, že pokyn na prerušenie zásahu vydal sám policajný prezident," povedal prokurátor. Upozornil, že minimálne jedna osoba mohla byť zadržaná, "takže účel zaisťovacieho úkonu zmarený bol."

Peter Petrov a Matej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: minv.sk)

Samostatné konanie

Okolnosti prerušenia zásahu budú teraz predmetom samostatného konania. "Aby bolo jasné, či bolo možné prebiehajúci zásah veľmi neštandardne prerušiť a následne ho po hodine a pol povoliť," povedal Remeta. Už tento týždeň má byť začaté trestné stíhanie vo veci, týkajúce sa prerušenia zaisťovacieho úkonu. Počet úkonov, ktoré boli podniknuté zo strany Úradu inšpekčnej služby a Prezídia Policajného zboru potom, čo bol zadržaný Csaba Dömötör, je podľa neho vysoko neštandardný. "Okrem už spomínaných vecí sa vyšetrovatelia vyjadrili, že im je v určitých veciach aj sťažovaný výkon vyšetrovania," dodal.

Na snímke Peter Gašparovič,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Zaujímavé je, že v tejto vypätej situácii, keď sa hovorí o vojne v polícii, odišiel policajný prezident na dovolnku do Chorvátska. Upozornila na to TV JOJ.

Vo svojej reakcii Kovařík uviedol, že informácie, ktorými disponuje Rastislav Remeta, nepozná a nebude ich preto ani bližšie komentovať. "O možnom začatí trestného stíhania viem len z médií. Som však pripravený celú záležitosť s preverením použitia zásahovej jednotky a kroky, ktoré ma viedli k mojim pochybnostiam o zásahu vysvetliť orgánom činným v trestnom konaní. Nebudem sa vyjadrovať do médií, na to sú tu orgány činné v trestnom konaní, aby situáciu preverili a ja som im plne k dispozícii. Uvedomujem si, že verejnosť si zaslúži vysvetlenie posledných dní a vnímam, že situácia nie je jednoduchá ani pre policajtov. Nebudem sa však obhajovať prostredníctvom médií, pretože nechcem, aby boli moje slová prekrúcané a zneužívané na politický boj, ktorý  panuje," povedal s tým, že keď nastane vhodný čas, vyjadrí sa aj verejne. Zatiaľ prosí o trpezlivosť.

Policajná inšpekcia obvinila ešte v utorok 20. júla 2021 trojicu Csaba Dömötöra, Mateja Zemana a Petra Petrova pre trestné činy krivej prísahy a krivej výpovede a marenie spravodlivosti. Všetci traja pritom vypovedajú v kauzách, ktoré vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Dömötör skončil vo väzbe. Po dalších dvoch obvinených v príapade, Matejovi Zemanovi a Petrovi Petrovovi, je vyhlásili pátranie.

Viac o téme: ZásahPolicajný prezidentPeter KovaříkPolicajná inšpekciaRastislav Remeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu