Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Známy prokurátor v prípade kauzy ovplyvňovania svedkov: TOTO presvedčilo sudcu

Predseda etickej komisie prokuratúry Rastislav Remeta Zobraziť galériu (3)
Predseda etickej komisie prokuratúry Rastislav Remeta (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

BRATISLAVA - Policajná inšpekcia obvinila ešte v utorok 20. júla trojicu Csaba Dömötöra, ktorého aj zadržali, Mateja Zemana a Petra Petrova pre trestné činy krivej prísahy a krivej výpovede a marenie spravodlivosti. Všetci traja pritom vypovedajú v kauzách, ktoré vyšetruje Národná kriminálna agentúra. Dömötör skončil vo väzbe. Sudcu mali presvedčiť dôkazy o krivých výpovediach.

V prípade Csabu Dömötöra bol návrh na vzatie do väzby podaný na Okresný súd Bratislava III. S tým sa sudca stotožnil. Dömötör tak putoval do väzby. Ako v rozhovore pre Hospodárske noviny uviedol šéf bratislavskej krajskej prokuratúra Rastislav Remeta, sudcu presvedčili dôkazy o krivých výpovediach.

"Po tom, čo vyšetrovateľ špecializovaného tímu 20. júla vzniesol obvinenie trom civilným osobám pre zločin marenia spravodlivosti a zločin krivej výpovede a krivej prísahy, bol dozorovému prokurátorovi predložený vyšetrovací spis. Po jeho preskúmaní, ako i po preskúmaní samotného uznesenia o vznesení obvinenia konštatoval zákonnosť a odôvodnenosť uznesenia. Predložený mu bol aj podnet vyšetrovateľa na podanie návrhu na väzbu obvineného a zadržaného Cs. D. Prokurátor zistil, že sú naplnené dôvody väzby útekovej, kolúznej a preventívnej a 21. júla vo večerných hodinách podal návrh na vzatie do väzby, ktorému sudca vyhovel," povedal Remeta.

Peter Petrov a Matej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: minv.sk)

Dömötör sa pri svojom výsluchu podľa slov Remetu priznal k skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu. "Aj rozhodnutím sudcu o vzatí obvineného do väzby bola potvrdená dôvodnosť obvinení, ako aj zákonnosť dôkazov zabezpečených vyšetrovateľkou či jej doterajšieho konania," tvrdí.

Čo sa týka vyšetrovania vedeného pod dozorom Krajskej prokuratúry v Bratislave, tak jeho predmetom je podľa Remetu prešetrenie možného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí niektorých svedkov. "Trestné konanie bolo začaté na základe viacerých podnetov, ktoré mali závažný charakter, preto bolo povinnosťou prokurátora v súlade so zásadou legality konať a tieto podozrenia preveriť," uviedol.

Podľa jeho slov ide o výpovede svedkov v trestných veciach, ktoré vzbudili ohlas verejnosti. "Nemôžem hovoriť o dôkazoch, ktoré viedli k tomu, že vo veci bolo začaté trestné stíhanie. Navyše, vec ešte nie je právoplatne skončená, preto nie je možné konkretizovať ani to, na základe akých podnetov sa začalo trestné konanie," uviedol.

Kandidát na generálneho prokurátora
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Dömötör mal svedčiť aj na Špecializovanom trestnom súde v prípade obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Podľa medializovaných informácií sa k manipoulovaniu výpovede mal aj priznť. Bližšie sme vás o kauze informovali TU.

Po dalších dvoch obvinených v príapade, Matejovi Zemanovi a Petrovi Petrovovi, je vyhlásili pátranie. 

Viac o téme: ProkurátorRastislav Remeta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu