Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom prišiel aj Fico: VIDEO Hovorí o komplote

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom Zobraziť galériu (4)
Pojednávanie s Dušanom Kováčikom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

PEZINOK – Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kovačikom pokračuje na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku aj vo štvrtok. Počas ôsmeho pojednávacieho dňa by mali vypovedať dvaja svedkovia, Csaba Dömötör a podnikateľ Ján Buocik (menovec bratislavského mestského a krajského poslanca). Samosudkyňa by sa mala zaoberať aj žiadosťou Dušana Kováčika o prepustenie z väzby. Medzi verejnosťou, ktorá prišla na hlavné pojednávanie, sa nachádza aj šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico.

V stredu (11. 8.) predstúpila pred súd trojica svedkov. Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc a bývalý vysoký policajný funkcionár Norbert Paksi.

Róbert Fico prišiel ako verejnosť na pojednávanie s Dušanom Kováčikom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

V súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Juraj Novocký ešte v júli podotkol, že nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017 odobril Dušan Kováčik. Za to mal vtedajší špeciálny prokurátor zinkasovať 50.000 eur. Hovoril o tom aj niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman.

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová na súde opísala, že dostala pokyn od Dušana Kováčika, týkajúci sa tejto väzobnej veci. Voči rozhodnutiu o prepustení Kudličku preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi odovzdal v tejto súvislosti 50.000 eur.

Makó vo svojej výpovedi tiež priblížil, ako od Dušana Kováčika prevzal časti vyšetrovacieho spisu, čím sa mal bývalý špeciálny prokurátor dopustiť trestného činu. Makó tiež vypovedal, že mu Dušan Kováčik pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu sprístupnením celého spisu.

Pojednávanie s Dušanom Kováčikom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Robert Fico: Proces s Dušanom Kováčikom je politický, o manipulácii svedčí výpoveď Dömötöra

Proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kovášikom je politickou fraškou. Myslí si to predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, ktorý prišiel na štvrtkové pojednávanie ako súčasť verejnosti. Spochybňuje dôvod neprítomnosti svedka Mateja Zemana na pojednávaní, ktorý mal ujsť vďaka prerušeniu policajného zásahu. Trvá na tom, že trestné konania sú manipulované, svedčí o tom podľa neho výpoveď svedka Csabu Dömötöra.

"Výpoveď Dömötöra jasne preukázala manipulácie s trestnými konaniami, je to výsmech. Je to jednoducho fraška celé toto pojednávanie a táto trestná vec voči Dušanovi Kováčikovi," skonštatoval Fico, ktorý hovorí, že sa preukázal kontakt vyšetrovateľov s ľuďmi manipulujúcimi výpovede. "Z výpovede svedka veľmi jasne vyplýva, že dostal informácie, čo má presne hovoriť na polícii," dodal k štvrtkovej výpovedi Dömötöra. Dušan Kováčik je podľa neho typický príklad obete politických represálií. Dôvodom procesu s Dušanom Kováčikom je podľa neho to, že "sa ho potrebovali zbaviť", aby ho mohol nahradiť vo funkcii Daniel Lipšic.

Neprítomnosť niekdajšieho člena skupiny takáčovcov Mateja Zemana považuje za frašku. "Nie je možné ospravedlniť neprítomnosť svedka, keď všetci dobre vedia, že je neprítomný preto, lebo polícia mu umožnila ujsť. Veď policajný zákrok bol vedený voči nemu, mal byť zadržaný," skonštatoval Fico pred novinármi pri svojom odchode z pojednávania.

Matej Zeman už v júli vypovedal v pozícii svedka. Opätovne bol predvolaný na štvrtkové pojednávanie. Súdu sa vopred ospravedlnil. V súvislosti s manipulovaním svedeckých výpovedí je po ňom vyhlásené pátranie.

Ján Buocik odmietol, že by spostredkoval peniaze na úplatok pre Dušana Kováčika

Podnikateľ Ján Buocik odmietol tvrdenie takáčovca Mateja Zemana, že mu sprostredkoval peniaze na úplatok za prepustenie údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby. Urobil tak v rámci štvrtkovej výpovede počas procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku.
      „Výpoveď Mateja Zemana, v časti, kde popisuje, že peniaze vo výške 100.000 eur mal získať aj prostredníctvom mojej osoby v súvislosti s pozemkom na Drotárskej ulici v Bratislave, sú klamstvom,“ zdôraznil Buocik (menovec bratislavského mestského a krajského poslanca). Tvrdí, že Matej Zeman potreboval v tejto časti deja dosadiť odpovede, ktoré sa mu hodili do jeho skladačky.

Dušan Kováčik mal podľa obžaloby získať za nepodanie sťažnosti voči prepusteniu Kudličku z väzby úplatok vo výške 50.000 eur. Buocik priznal, že s Kudličkom a Matejom Zemanom prišiel v minulosti do kontaktu. Banka predala pohľadávku voči firme, kde bol Buocik spoločníkom, bezpečnostnej agentúre patriacej Kudličkovi. „Po vyrovnaní tejto finančnej situácie zostalo v našej obchodnej spoločnosti približne 200 až 300.000 eur, úver sme čerpali pôvodne vo výške 1,2 milióna eur,“ povedal.

Dušan Kováčik žiada pridelenie svojho prípadu inej prokuratúre

Obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik žiada pridelenie svojho prípadu inej prokuratúre, zároveň namieta zaujatosť proti prokurátorovi. Uviedol to prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek.

„Ide o návrh obžalovaného na odňatie a prikázanie veci inej prokuratúre. Zároveň ide o námietku zaujatosti obžalovaného proti prokurátorovi Úradu špeciálnej prokuratúry,“ ozrejmil Šúrek. Keďže je už vec na súde, nevidí žiadny dôvod na rozhodovanie o námietke zaujatosti voči prokurátorovi.

Prokurátor reagoval aj na návrh obžalovaného, aby bola vec odňatá ÚŠP a prikázaná inej prokuratúre. „Neviem, či ide zo strany obhajoby o nevedomosť alebo iný úmysel, vec je preukázateľne v štádiu konania pred súdom, a teda predmetný návrh je neopodstatnený,“ doplnil.

Na štvrtok popoludní už nie sú predvolaní žiadni svedkovia. Na ŠTS v Pezinku sa čítajú listinné dôkazy.

Generálna prokuratúra považovala prepustenie Ľubomíra Kudličku za nezákonné

Generálna prokuratúra (GP) SR považovala prepustenie údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017 za nezákonné. Vyplýva to z listu, ktorý GP SR adresovala vtedajšej ministerke spravodlivosti. Listinný dôkaz sa čítal vo štvrtok počas procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS).

Vtedajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý je pod listom podpísaný, pritom v stredu (11. 8.) vo svedeckej výpovedi uviedol, že „nikto doteraz nepovedal, že prepustenie ako také nebolo v súlade so zákonom“. Za nepodanie sťažnosti voči prepusteniu Kudličku mal Dušan K. podľa obžaloby inkasovať 50.000 eur.

Niekdajší generálny prokurátor v prílohe listu adresovanom ministerke konštatoval, že nie je oprávnený podať podnet na dovolanie proti uzneseniu sudcu pre prípravné konanie. „Napriek tomu som považoval za potrebné informovať vás o zisteniach,“ čítala samosudkyňa ŠTS z listu.

Samosudkyňa Pamela Záleská vo štvrtok po 15.30 h prerušila hlavné pojednávanie. Pokračovať bude deviatym pojednávacím dňom v piatok 13. augusta.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Tvrdí, že je nevinný.

Viac o téme: Generálny prokurátorTrestný činSúd Dušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu