Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

AKTUÁLNE Pokračuje súd s Kováčikom: Pred sudkyňu sa postavil aj Jaromír Čižnár!

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Zobraziť galériu (7)
Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

PEZINOK – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Pred samosudkyňou ŠTS má v stredu vypovedať viacero svedkov, medzi nimi i bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Pojednávať by sa malo aj 12. a 13. augusta, tiež v septembri.

archívne video

Obžalovaného Dušana Kováčika privádzajú na súdne pojednávanie (Zdroj: Topky - Maarty)

Okrem Čižnára mal v stredu vypovedať aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc. Predvedený bol aj exšéf policajných odposluchov Norbert Paksi, ktorý je odsúdený na päťročný nepodmienečný trest. Všetci svedkovia sú prítomní, rovnako aj obžalovaný Dušan Kováčik. 

AKTUÁLNE Kováčik chce ísť z väzby na slobodu: Sudkyňa rozhodla, či mu postačí náramok a 70-tisíc eur

Doteraz sa pojednávalo počas šiestich júlových dní. Naposledy predstúpil pred súd IT znalec. Predtým vypovedal bývalý údajný bos takáčovcov Ľubomír Kudlička. Vyhlásil, že Dušana Kováčika nepozná. Bývalý špeciálny prokurátor skonštatoval, že Kudličku vidí po prvý raz v živote.

Svedok a bývalý vysoký
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

V súčasnosti európsky prokurátor zastupujúci Slovensko Juraj Novocký ešte v júli podotkol, že nepochybuje, že rozhodnutie o nepodaní sťažnosti proti prepusteniu Kudličku z väzby v roku 2017 odobril Dušan Kováčik. Za to mal vtedajší špeciálny prokurátor zinkasovať 50.000 eur. Hovoril o tom aj niekdajší člen skupiny takáčovcov Matej Zeman.

Bývalá prokurátorka ÚŠP Blanka Godžová predtým na súde opísala, že dostala pokyn od Kováčika., týkajúci sa tejto väzobnej veci. Voči rozhodnutiu o prepustení preto nepodala sťažnosť. Kajúcnik a bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó potvrdil, že bývalému špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi odovzdal 50.000 eur.

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Makó počas júlovej výpovede priblížil, ako od Dušana K. prevzal časti vyšetrovacieho spisu, čím sa mal dopustiť trestného činu v súvislosti s vynášaním úradných dokumentov. Makó tiež vypovedal, že mu bývalý špeciálny prokurátor pomáhal zbaviť sa podozrení z prípravy vraždy vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu sprístupnením celého vyšetrovacieho spisu.

NAKA zadržala Dušana K. koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Pýtal som sa, prečo nebola podaná sťažnosť po prepustení Kudličku, tvrdí Čižnár

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa v roku 2017 pýtal vtedajšieho špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, prečo nebola po prepustení údajného bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby podaná sťažnosť. Čižnár to uviedol počas stredajšej výpovede pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v rámci procesu s Dušanom Kováčikom, ktorý mal podľa obžaloby za prepustenie Kudličku z väzby inkasovať 50.000 eur. Dušan Kováčik čelí obžalobe z viacerých trestných činov.

„Spýtal som sa pána Dušana Kováčika, či je to pravda, povedal mi, že áno. Pýtal som sa, prečo nebola podaná sťažnosť, pretože ja by som ju podal,“ uviedol s tým, že to vtedy konštatoval bez znalosti spisu. Odmietol, že by nastala medzi nimi ostrá hádka. „Vôbec nie. Zvýšil som hlas, ale to je vždy môj prejav, keď sa mi niečo nepáči,“ zdôraznil.

Dušan Kováčik mu mal povedať, že vo veci Kudličku bola veľmi slabá dôkazná situácia. „Bolo to potvrdené aj uznesením súdu. Súd pomerne ironicky skonštatoval, že sa doteraz nedokázalo, čo mala tá skupina urobiť. Potvrdzovalo to slová pána Dušana K., že skutkový stav bol počas prepustenia veľmi slabý,“ zdôraznil. Ako ďalej tvrdí, proces, ktorý predchádzal prepusteniu Kudličku z väzby, nebol nikdy spochybnený. „Pán Dušan Kováčik si osvojil právny názor sudcu pre prípravné konanie, ktorý prepúšťal Kudličku. Nikto doteraz nepovedal, že prepustenie ako také nebolo v súlade so zákonom,“ podotkol.

Bývalá prokurátorka Úradu špeciálnej prokuratúry Blanka Godžová na súde ešte v júli potvrdila, že od Dušana Kováčika dostala pokyn nepodať proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie sťažnosť. Čižnár tvrdí, že nemá vedomosť o žiadnom takomto pokyne, ktorý by spĺňal zákonné náležitosti. „Keby aj spĺňal všetky náležitosti, pani doktorka Godžová ho nesmela rešpektovať z jediného dôvodu, lebo je uvedený medzi negatívnymi pokynmi a jeho rešpektovaním by porušila zákon,“ zdôraznil bývalý generálny prokurátor.

Čižnár uviedol, že Dušana Kováčika pozná viac ako 25 rokov a to ešte z čias jeho pôsobenia na bratislavskej okresnej prokuratúre, keď boli spolu v Rade prokurátorov. „Mali sme priateľský vzťah, ale nie taký, že by sme sa rodinne mimo práce navštevovali,“ povedal. Tvrdí, že mu to nebráni hovoriť pred súdom pravdu.

Čižnár si nespomína na podnet pre ministerku spravodlivosti

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár si nespomína, že by adresoval ministerke spravodlivosti podnet s upozornením na nezákonnosť postupu sudcu pre prípravné konanie pri prepustení údajného bosa Ľubomíra Kudličku z väzby v roku 2017. 

„Pre odstup času si nepamätám, že by prišlo zo strany Generálnej prokuratúry (GP) SR k vyhotoveniu konkrétnej písomnosti, ktorá by bola adresovaná inému orgánu ako Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) vo vzťahu k doriešeniu spôsobu, akým bol Kudlička z väzby prepustený,“ povedal Čižnár.

Svedok a bývalý generálny
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Na GP SR takýto podnet vyhotovili a adresovali ministerstvu spravodlivosti, priblížila samosudkyňa Pamela Záleská. Prokuratúra v ňom mala vysvetľovať situáciu, keď prišlo k prepusteniu Kudličku z väzby na slobodu. „Ako generálny prokurátor ste konštatovali, že uznesenie sudcu pre prípravné konanie bolo nezákonné,“ doplnila sudkyňa.

Čižnára sa spýtala, prečo bol aktívny pri upozorňovaní na nezákonnosť postupu sudcu. „Nepamätám si na to, že by som vyhotovoval vyjadrenie alebo podnet adresovaný ministerke spravodlivosti SR s upozornením na nezákonnosť postupu sudcu pre prípravné konanie,“ vypovedal predtým, než mu sudkyňa umožnila nahliadnutie do písomnosti. Po nahliadnutí skonštatoval, že mal s najväčšou pravdepodobnosťou úmysel dať ministerke do pozornosti prípadné všeobecné riešenia otázok nahradenia väzby zo strany súdov. Ozrejmil, že mal s ministerkou neformálnu dohodu, že je bude signalizovať „problémové otázky“ s cieľom vylepšiť trestný proces.

Obžalovaný Dušan Kováčik namietol procesný postup súdu. „Zo strany samosudkyne počas výsluchu svedka prišlo ku kladeniu otázok majúcich podklad v listinnom dôkaze, ktorý zrejme súd zabezpečoval v čase plynúcom medzi odročením hlavného pojednávania a jeho pokračovaním,“ vyhlásil s tým, že tento dôkaz nebol pred súdom vykonaný jeho prečítaním. Tvrdí tiež, že napriek žiadosti obhajoby súd neumožnil nazrieť obžalovanému a jeho obhajcom do spisu. „V dôsledku čoho sa obhajoba nemohla s týmto listinným dôkazom oboznámiť,“ doplnil.

Podozrivého Ľudovíta Makóa označil familiárne ako Lajka

 Niekdajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, ktorý bol podozrivý z prípravy vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu, označil bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik familiárne ako "Lajka". Vyplýva to zo stredajšej výpovede riaditeľa odboru všeobecnej kriminality na Úrade špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimíra Kuruca pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) vo veci obžalovaného Dušana Kováčika. 

"Od obžalovaného, ako špeciálneho prokurátora, som dostal ako riaditeľ odboru pokyn, aby som trestnú vec J. Č. pridelil na vybavenie, čo som aj urobil. Obžalovaný sa ma potom s odstupom času pýtal, či som to už urobil a komu som vec pridelil," uviedol Kuruc s tým, že Dušan Kováčik od neho nikdy nežiadal nič neštandardné. Podľa obžaloby mal Dušan Kováčik "vyniesť" Makóovi informácie zo spisu vo veci prípravy vraždy Čurillu, kde bol v minulosti trestne stíhaný.

Paksi vypovedal

O odpočúvaní niekdajšieho šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa v súvislosti s prípravou vraždy vyšetrovateľa Jána Čurillu sa mal bývalý šéf policajných odposluchov Norbert Paksi dozvedieť v práci. Paksi, ktorý je odsúdený na päťročný nepodmienečný trest, o tom vypovedal v stredu pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v rámci procesu s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K.

„Mám vedomosť o okolnostiach odpočúvania. Túto vec som zistil v práci, bolo to niekedy koncom júla alebo začiatkom augusta minulého roku. Pán Makó bol odpočúvaný v súvislosti s prípravou vraždy pána vyšetrovateľa Čurillu,“ povedal svedok. Vyšetrovanie napokon zastavili. Bývalý špeciálny prokurátor Dušan K. čelí obžalobe, že mal Makóovi informáciu o odpočúvaní sprostredkovať.

Paksi tvrdí, že informáciu o Makóovom odpočúvaní posunul dnes už zosnulému Františkovi Böhmovi. „Oznámil som mu to v Chorvátsku, kde som bol na dovolenke a kde som sa s ním stretol. Dal som mu ju preto, aby som ho upozornil, že sa nemá stretávať s pánom Makóom,“ dodal. Neskôr mu Böhm oznámil, že Makó o odpočúvaní vie. Paksi nevedel, kto mu mohol o tom povedať.

Po návrate z dovolenky sa mal Paksi stretnúť s exnámestníkom Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisom Beňom. „U neho na pracovisku v SIS mi dal pán Beňa do ruky telefón. Vytočil pána Makóa a pred pánom Beňom som mu ozrejmil, prečo je odpočúvaný,“ doplnil. Vyhlásil, že Makóovi dal informácie zo strachu. „Vzhľadom k tomu, že som mal od pána Böhma vedomosť, že pán Makó spolupracuje s pánom Beňom, tak som sa zľakol. Keďže mal voči mne pán Makó výhrady, mohli by mi robiť zle,“ podotkol Paksi.

Pojednávanie bude pokračovať aj vo štvrtok

Hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom K. bude na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) pokračovať vo štvrtok (12. 8.). Vypovedať by mali ďalší svedkovia, mohli by sa čítať listinné dôkazy. Samosudkyňa Pamela Záleská informovala tiež o tom, že sa bude zaoberať žiadosťou obžalovaného o prepustenie z väzby.

Na štvrtok sú predvolaní traja svedkovia – Matej Zeman, Csaba Dömötör a podnikateľ Ján Buocik (menovec bratislavského mestského a krajského poslanca). „Matej Zeman ospravedlnil svoju neúčasť na hlavnom pojednávaní, vo vzťahu k zvyšným dvom svedkom je poznámka o tom, že majú riadne doručené predvolanie, žiadne ospravedlnenie sa tam neobjavilo,“ vyhlásila sudkyňa.

V stredu vypovedali bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc a exšéf policajných odposluchov Norbert Paksi.

Viac o téme: Súd Jaromír ČižnárDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu