Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Šokujúce štatistiky dátových analytikov: Infikovaní dovolenkári! Ako účinkuje vakcína?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Počty nakazených pomaly, ale isto stúpajú, rovnako, ako sa Slováci vracajú z dovoleniek v zahraničí. Koho však testy odhalili, že je nakazený? Sú to najmä neočkovaní, alebo aj tí, ktorí už za sebou majú druhú dávku vakcíny? Dáta bez pátosu k štatistikám za posledný týždeň v Bratislavskom kraji priniesla jasné odpovede.

V súčasnosti je celé Slovensko zelené, čo znamená mierne opatrenia v boji s koronavírusom. Napriek tomu sa postupne odhaľuje čoraz viac nakazených osôb. Môže za to aj cestovanie za dovolenkami do zahraničia.

Archívne VIDEO Reakcia poslancov koaličných strán a ministra zdravotníctva s reakciou na schválenie novely zákona o zvýhodnení očkovaných ľudí

Reakcia poslancov koaličných strán a ministra zdravotníctva s reakciou na schválenie novely zákona o zvýhodnení očkovaných ľudí (Zdroj: Topky - Maarty)

Podľa projektu Dáta bez pátosu sa za minulý týždeň v Bratislavskom kraji odhalilo 55 infikovaných. Poukazujú na to, že v kraji v súčasnosti býva 670-tisíc obyvateľov. Incidencia v samospráve je 8 nakazených na 100-tisíc ľudí za 7 dní. Inými slovami – za týždeň sa v okolí Bratislavy nakazilo na 100-tisíc ľudí osem ľudí. Pre kraj to značí, že je v zelenej farbe.

Šokujúce štatistiky dátových analytikov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB / Dáta bez pátosu)

Očkovaní vs. neočkovaní

Avšak, z 55 odhalených prípadov boli až tridsiati dovolenkári, čo značí 55 percent odhalených prípadov. „Z 30 pozitívnych dovolenkárov bolo 23 (teda 77 percent) nezaočkovaných, 3 (to je 10 percent) zaočkovaných prvou dávkou a plne zaočkovaní boli štyria (teda 13 percent),“ uvádzajú dátoví analytici. Spolu – neočkovaných a tých, ktorí majú v sebe len prvú dávku vakcíny – bolo 26 dovolenkárov, čo je 87 percent.

„Ak sú zaočkovaná a nezaočkovaná skupina dovolenkárov rovnako početné, tak sa zaočkovaní infikovali 7x menej,“ poukázali analytici s tým, že čísla za Bratislavský kraj perfektne sedia k už dostupným zahraničným štúdiám. Tie uvádzajú rozpätie podľa správania sa zaočkovaných a nevakcinovaných ľudí na 6 až 31.

Spolu s analýzou zdieľali aj presný zoznam krajín, kde sa Slováci najviac nakazili. Až 5 prípadov si Slováci doniesli zo Španielska, štyri z Chorvátska, tri z Česka, Grécka, Malty, zhodne po dva z Maďarska, Ruska. Indie, Turecka a po jednom zo Spojeného kráľovstva, Talianska, Bieloruskaa Rakúska.

Viac o téme: OčkovanieVakcínaAnalýzaDovolenkáriBratislavský krajDáta bez pátosuDátoví analytici
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu