Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

To tu ešte nebolo: Očkovanie priamo v nákupnom centre? V Prešove realita!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR / Roman Hanc)

PREŠOV – Rozhodli sa pre nevídané a sľubované. Reč je o prešovskej župe, ktorá spustila pilotný projekt očkovania na počkanie. Kým väčšina očkovaní prebieha v normálnych očkovacích centrách, na toto chodili ľudia netradične do obchodného centra. Záujem bol podľa predsedu kraja obrovský.

Päť hodín, jedno obchodné centrum a vyše 200 podaných dávok. Taká je štatistika pilotného očkovania na počkanie, ktoré zaviedol Prešovský samosprávny kraj. Táto vakcinácia si so sebou nesie aj ďalšie prvenstvo – ako prvý kraj totiž poskytli očkovanie v priestoroch nákupného centra. Záujemcom podávali jednodávkovú vakcínu Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson. Podľa predsedu župy Milana Majerského ich záujem ľudí o očkovanie prekvapil.

VIDEO Záujem ľudí o očkovanie v obchodnom centre šéfa župy prekvapil

Očkovanie proti COVIDU jednodávkovou vakcínou Johnson and Johnson je možné bez termínu už aj v Prešove (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Mnohým ľuďom z Prešova a jeho blízkeho i širšieho okolia sme jednoznačne uľahčili prístup k podaniu vakcíny proti koronavírusu. Záujem bol naozaj veľký, preto sme posilnili prvotne jeden očkovací tím o ďalší. Oba tímy mali k dispozícii 300 dávok jednodávkovej vakcíny Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson a 200 dávok v zálohe,“ informoval Majerský na sociálnej sieti. Ako dodal, v prípade potreby boli ochotní zabezpečiť aj ďalšie vakcíny, aby všetkým záujemcov vyšli v ústrety. Údajne sa celý deň niesol bez väčších problémov a očkovanie záujemcov prebiehalo hladko.

To tu ešte nebolo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Roman Hanc)

Tri skupiny záujemcov

V konečnom dôsledku to má dvojaký účinok. Jednak ten, že ľudia majú jednorazovú vakcínu, majú ju ihneď bez toho, aby sa predtým museli hlásiť v zložitom systéme. Druhý aspekt je ten, že to znižuje náklady kraja a vôbec štátu, keďže sme vo verejných priestoroch, kde je dobrá infraštruktúra. Tieto priestory sú dokonca klimatizované, čiže sú možno o stupeň na vyššej úrovni ako naše telocvične, kultúrne domy alebo športové haly,konštatoval Majerský.

Galéria: To tu ešte nebolo: Očkovanie priamo v nákupnom centre? V Prešove realita!

Celý plán vznikol vo štvrtok, pričom Majerský verí, že budú inšpiráciou aj pre ďalšie kraje, aby sa rozhodli postupovať rovnako. Prezradil, že chcú tento týždeň spustiť aj očkovanie v popradskom obchodnom centre. Ľudia, ktorí prejavili záujem o očkovanie, sa podľa šéfa zdravotníctva v prešovskom kraji Jozefa Tekáča delia do troch skupín.Do centra sa prišli zaočkovať ľudia, ktorým sa nedarilo registrovať v systéme. Potom sú tu ľudia, ktorí sa jednoducho z pohodlnosti nechceli registrovať a toto im vyhovuje. Tretia skupina sú ľudia, ktorí sa chystajú, alebo respektíve už majú termín dovolenky, a preto sa prišli rýchlo zaočkovať," vysvetlil Tekáč.

To tu ešte nebolo:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Roman Hanc)

Pokračovanie už ďalší víkend

Majerský je z úspechu projektu mimoriadne nadšený a z toho dôvodu je rozhodnutý v ňom pokračovať. Počty zaočkovaných krátko po 14. hodine atakovali hranicu 200 zaočkovaných. Jednoznačne tak naznačovali, že táto naša pilotná akcia bude mať úspech. Sme rozhodnutí v takomto spôsobe očkovania pokračovať aj budúci víkend tu v Prešove, ale aj v ďalšom meste v Prešovskom kraji. Vakcína je cesta, ako koronavírus poraziť,“ uzavrel Majerský.

Viac o téme: OčkovaniePrešovský krajMilan MajerskýKoronavírusOčkovanie v obchodnom centre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu