Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Dunaj stále stúpa, meteorológovia dobré správy nemajú: To najhoršie nás ešte len čaká!

Hladina Dunaja oproti včerajšku viditeľne stúpla. Zobraziť galériu (14)
Hladina Dunaja oproti včerajšku viditeľne stúpla. (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Nárast hladiny Dunaja môžete pozorovať aj voľným okom. V hlavnom meste prekročila naša najväčšia rieka hranicu siedmich metrov a v najbližších hodinách má ešte stúpnuť.

Meteorológovia informovali, že hladina Dunaja stúpala u nás počas celej noci. O ôsmej hodine ráno dosiahla v Devíne výšku 665 cm. "V hlavnom meste už hladina dosiahla a prekročila 1. SPA, aktuálne je vodný stav na úrovni 703 cm. Vo vodomernej stanici Medveďov dosahuje hladina výšku 631 cm. Zvýšená hladina Dunaja spätne vzdúva hladinu na Morave - v Devínskej Novej Vsi pri 528 cm zaznamenávame 1. SPA (obr. 2)," uvádza SHMÚ.


Hladina Dunaja stúpa: VIDEO Cez noc sa má zdvihnúť o viac ako dva metre! Blíži sa povodňová vlna


Hladina Dunaja prekročila sedem metrov. Stále má stúpať (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované 19:54 Výška hladiny rieky Dunaj v centre Bratislavy dosiahla o 19.15 h 730 centimetrov. V okolí tejto hodnoty sa nachádza už niekoľko hodín. Informuje o tom na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Výška hladiny Dunaja bola o 19.00 h v Devíne 682 centimetrov. V Devínskej Novej Vsi hladina Moravy naďalej pozvoľna stúpa a dosahuje 554 centimetrov.

Aktualizované 16:05 Dunaj začína v okolí Bratislavy už kulminovať. Výška hladiny rieky bola o 15. hodine v Devíne 681 a v centre Bratislavy 725 centimetrov. Pretrváva spätné vzdutie rieky Morava. V Devínskej Novej Vsi hladina naďalej pozvoľna stúpa a dosahuje 546 centimetrov. "Kulmináciu v hornej časti slovenského úseku Dunaja očakávame v pondelok podvečer. V stanici Devín o 17.00 h pri vodnom stave približne 685 centimetrov. V Bratislave by kulminácia mala nastať o hodinu neskôr a hladina by mala dosiahnuť výšku 735 centimetrov," uviedol na sociálnej sieti SHMÚ. V strednej časti toku očakáva kulmináciu vo večerných hodinách, v dolnej časti toku v priebehu utorka.

Aktualizované 15:25 Vodohospodári v prípade možného ohrozenia majetku obyvateľov Bratislavy a okolia postavia mobilné protipovodňové hradenie. Aktuálne je vydaná výstraha pre výskyt povodne 1. stupňa pre okres Bratislava (pre stanice Devínska Nová Ves, Devín a Bratislava) s platnosťou do utorka 20. júla 2021. „Prvý stupeň povodňovej aktivity upozorňuje na jav, keď môžu vzniknúť škody na majetku, nebezpečenstvo pre ľudí nateraz nehrozí. Napriek tomu majú vodohospodári pripravenú techniku a zamestnancov, ktorí operatívne inštalujú mobilné protipovodňové hradenie,“ uviedol štátny tajomník Michal Kiča. V rámci ochrany hlavného mesta Bratislava sa Slovenský vodohospodársky podnik riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na 3 dni vopred. Aktívny je aj štátny podnik Vodohospodárska výstavba, ktorý začal tvoriť rezervu ako predbežné opatrenia a prepúšťa vyššie prietoky do starého koryta Dunaja.

VIDEO Dunaj stále stúpa,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 14:27 Stúpajúci Dunaj v Bratislave zaplavil okrem Slovanského nábrežia v Devíne, cyklochodníka pri rieke Morave aj chodník pri Vodárenskom múzeu pri Karloveskom ramene, tunajšie ohniská i časť bufetu. Zaplavená je aj časť nábrežia pri Pribinovej ulici či niektoré zelené plochy pri Petržalskej hrádzi. Starostovia dotknutých bratislavských mestských častí ubezpečujú verejnosť, že situácia je pod kontrolou a zatiaľ nehrozí zvýšené nebezpečenstvo.

Aktualizované 14:10 Michal Kiča, štátny tajomník ministerstva životného prostredia a Boris Kováč, riaditeľ OZ Bratislava informovali o aktuálnej situácii a preventívnych opatreniach. 

Rezort životného prostredia informoval o preventívnych opatreniach v súvislosti so zvýšenými prietokmi Dunaja (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Aktualizované 13:50 V Devíne sa hladina oproti dopoludniu opäť o niečo zdvihla. Podľa informácií v Rakúsku však voda u našich susedov už prestala stúpať. Protipovodňové zábrany v Devíne tak začali skladať. 

Aktualizované 13:00 Voda robí problémy aj v Bratislavskej Petržalke. Zaplavený je podchod pri Ekonomickej univerzite. "V spolupráci so záchrannými zložkami situáciu v celej Petržalke monitorujeme a zatiaľ môžeme konštatovať, že väčšie riziko nehrozí," uvádza mestská časť. Ľudí vyzývajú na opatrnosť.

VIDEO Dunaj stále stúpa,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: TASR - Miroslav Košírer)

Aktualizované 10:57 Hladina sa dvihla aj v okolí Devína. Voda sa zatiaľ nedostala k domom, zaplavený je chodník k Dunaju. "Ľudia, ktorí sa tam chodia prechádzať alebo bicyklovať alebo so psami, sú jeden po druhom prekvapení a otáčajú sa späť," povedal nám okoloidúci. Pravdepodobne sa na mieste stavajú aj hrádze, aby sa predišlo zapleveniu okolitých domov. 

Situácia v okolí Devína
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Situácia v okolí Devína
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Galéria: Hladina Dunaja stúpa

To najhoršie je pritom ešte iba pred nami. Podľa aktuálnych predpokladov sa stále očakáva vzostup hladiny. Dunaj by mal v hlavnom meste kulminovať dnes popoludní, prípadne vo večerných hodinách. "V Devíne na úrovni približne 735 cm (1. SPA) a v Bratislave 770 cm (2. SPA). Následný pozvoľný pokles na tomto úseku očakávame v nočných hodinách," uvádzajú meteorológovia.

Aktuálna situácia v Devíne: Ľudia zápasia s vysokým Dunajom (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Povodňova vlna bude kulminovať zajtra

Výška hladiny Dunaja v Bratislave o 8.00 h dosiahla 703 centimetrov. V Devíne dosahuje 665 a v Medveďove 631 centimetrov. Informuje o tom na sociálnej sieti SHMÚ. Kulmináciu očakávajú hydrológovia v pondelkových popoludňajších, respektíve večerných hodinách, v Devíne na úrovni 735 a v Bratislave vo výške 770 centimetrov.

VIDEO Dunaj stále stúpa,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Následný pozvoľný pokles na tomto úseku očakávame v nočných hodinách. Na dolnom úseku, v staniciach Komárno a Štúrovo, by povodňová vlna mala kulminovať v utorok (20. 7.) nadránom," približuje SHMÚ. Informácie o vývoji situácie priebežne aktualizuje. Zvýšená hladina Dunaja spätne vzdúva hladinu na Morave, v bratislavskej Devínskej Novej Vsi dosiahla výška hladiny 528 centimetrov.

Hladina Dunaja v nedeľu podvečer
Zobraziť galériu (14)
Hladina Dunaja v nedeľu podvečer  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ešte včera meteorológovia varovali, že počas noci sa môže hladina zdvihnúť až o 2,5 metra. Na situáciu sme sa boli pozrieť aj priamo na mieste. Úseky, ktoré ste ešte včera popoludní mohli vidieť nad hladinou, sú v týchto chvíľach už pod vodou. Rozbúrený Dunaj láka aj niekoľko zvedavcov, ktorí sa naň prišli pozrieť z blízka. Na viacerých miestach je však breh oddelený červenou páskou, ktorú je zakázané prekročiť.

VIDEO Dunaj stále stúpa,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Bratislavská samospráva situáciu spolu so Slovenským vodohospodárskym podnikom a Hasičským a záchranným zborom monitoruje. "Vzhľadom na to, že aktuálne sú zaplavované inundačné územia najmä v okolí Devínskej Novej Vsi, Devína, Petržalky, Rusoviec a Čunova, ktoré sú zároveň aj významnými liahniskami komárov, mesto bude počas aktuálneho týždňa vykonávať rozsiahle zásahy larvicídom BTI, aby sa minimalizovalo kalamitné liahnutie záplavových komárov," informovala hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

VIDEO Dunaj stále stúpa,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) v nedeľu neskoro večer ubezpečil, že sleduje prívalovú vlnu na Dunaji. "Situácia na vodnom toku Dunaja je pre toto obdobie bežná, a preto niet dôvodu na paniku. V rámci ochrany hlavného mesta sa SVP riadi monitorovacou stanicou v nemeckom Passau, ktorá umožňuje prípravu aktivít na tri dni vopred," informoval hovorca vodohospodárskeho podniku Marián Bocák.

VIDEO Dunaj stále stúpa,
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: HladinaPovodeňZáplavyBratislavaDunaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu