Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Ďalšie prípady delta mutácie: Vyskytla sa u ľudí, ktorí neboli v zahraničí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na Slovensku sa celkovo od júna potvrdilo 35 prípadov delta variantu nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková s tým, že zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty. Delta variant bol však identifikovaný aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli.

Na Slovensku aj naďalej dominuje alfa variant koronavírusu. V júni už v populácii na Slovensku identifikovali aj infekčnejší delta variant. Vyplýva to z júnových výsledkov rutinného sekvenovania vzoriek pozitívnych na COVID. 

Na Slovensku potvrdili ďalšie prípady delta mutácie, vyskytla sa aj u ľudí, ktorí neboli v zahraničí (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

Na Slovensku dominuje alfa variant

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva SR, Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied a Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave úspešne sekvenovali 1148 pozitívnych vzoriek. "Alfa variant bol laboratórne potvrdený v 1120 prípadoch, čo je takmer 98 % zo sekvenovaných vzoriek. Beta variant identifikovali laboratóriá v štyroch prípadoch. Kapa variant nebol potvrdený ani v jednom prípade," uviedla Račková. 

"Delta variant, ktorý ešte v máji 2021 nebol na Slovensku laboratórne potvrdený, v júni 2021 identifikoval v 15 pozitívnych vzorkách, čo je 1,3 % zo všetkých úspešne sekvenovaných vzoriek," informovala hovorkyňa. V ostatných deviatich prípadoch boli identifikované ostatné varianty, pričom v troch pozitívnych vzorkách išlo o variant, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný v Kolumbii, v štyroch o variant, ktorý prvýkrát zachytili v Egypte a v jednom prípade išlo o variant prvýkrát zaznamenaný v Rusku.

AKTUÁLNE Ďalšie prípady delta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie prípady delta mutácie

Laboratóriá v júli 2021 identifikovali v pozitívnych vzorkách na koronavírus celkovo 20 prípadov delta variantu. "Celkovo sa tak na Slovensku (jún + júl) laboratórne potvrdilo 35 prípadov delta variantu pandemického vírusu SARS-CoV-2. Zväčša išlo o osoby prichádzajúce zo zahraničia a ich úzke kontakty. Delta variant bol však identifikovaný aj u osôb, ktoré v zahraničí neboli," uviedla Račková. 

AKTUÁLNE Ďalšie prípady delta
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva v tejto veci okamžite začali epidemiologické vyšetrovanie a prijali protiepidemické opatrenia. "Regionálne úrady verejného zdravotníctva sa zároveň spolu s ostatnými kontrolnými zložkami sústreďujú na kontrolu dodržiavania domácej karantény osôb, ktoré prišli zo zahraničia," dodala hovorkyňa úradu. 

Dodržiavať opatrenia je dôležité

Prosíme ľudí, aby dodržiavali platné protiepidemické opatrenia na území SR i po príchode zo zahraničia na Slovensko.Našim cieľom nie je ľudí obmedzovať. Zavedené opatrenia spomaľujú šírenie vírusu SARS-CoV-2 vrátane jeho infekčnejších variantov. Cieľom opatrení je zabrániť prudkému nárastu infikovaných osôb, následnému vzostupu hospitalizácií, preťaženiu zdravotného systému a zabrániť úmrtiam. Jedine očkovanie nás ochráni pred vážnymi stavmi ohrozujúcimi zdravie.

Úrad verejného zdravotníctva prosí ľudí, aby dodržiavali opatrenia na území SR i po príchode zo zahraničia (Zdroj: Topky, ÚVZ SR)

V júni 2021 sa na Slovensku pomocou PCR testovania identifikovalo 1793 pozitívnych vzoriek. Na sekvenovanie bolo postúpených 1247, čo predstavuje 69,5 % zo všetkých pozitívnych vzoriek.
Pri počte 1148 úspešne sekvenovaných vzoriek je ich podiel 64 % zo všetkých pozitívne testovaných. Na žiadosť hlavného hygienika Jána Mikasa vykonávajú laboratóriá sekvenáciu všetkých pozitívnych vzoriek na SARS-CoV-2 s hodnotou Ct 25 a nižšou (Ct hodnoty vyššie ako 25 výrazne znižujú úspešnosť sekvenácie).

Viac o téme: MutáciaSlovenskoKoronavírusDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu