Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

AKTUÁLNE Ústavný súd mal pozastaviť platnosť vyhlášky: Režim na hraniciach sa zrejme opäť zmení

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/František Iván)

BRATISLAVA - Zdá sa, že režim na hraniciach sa bude opäť meniť. Ústavný súd mal zasiahnuť a pozastaviť platnosť vyhlášky, ktorou sa upravuje režim na hraniciach. Ten v súčasnosti nerozlišuje krajiny podľa pôvodných farieb, ale delí ľudí na zaočkovaných a nezaočkovaných.

Informoval o tom portál tvnoviny.sk. Režim na hraniciach by sa tak mal opäť zmeniť. Sudcovia podľa portálu rozhodli o pozastavení účinnosti novej vyhlášky.


O tom, aké pravidlá platia podľa novej vyhlášky ÚVZ SR, ktorú mal pozastaviť Ústavný súd, si prečítate TU


Platiť by mal pôvodný COVID semafor

Ide o povinnú karanténu pre nezaočkovaných pri návrate na Slovensko a nové pravidlá pre nezaočkovaných pendlerov. Zároveň by mal opäť začať platiť pôvodný cestovateľský COVID semafor, ktorý rozdeľoval krajiny na zelené, červené a čierne. O ďalších podrobnostiach by mal Ústavný súd informovať v stredu. 

Archívne VIDEO Premiér vyzval všeobecných lekárov, aby sa zapojili do očkovania

Premiér vyzval všeobecných lekárov, aby sa zapojili do očkovania (Zdroj: Úrad vlády SR)

Návrh na ÚS podal Žilinka

Generálny prokurátor Maroš Žilinka 10. júla na sociálnej sieti uviedol, že využitím oprávnenia návrhom z 18. marca 2021 na Ústavnom súde SR inicioval preskúmanie súladu ustanovení zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, oprávňujúcich Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) vydávať všeobecne záväzné právne predpisy označené názvom “vyhláška“ a to bez riadneho legislatívneho procesu a pripomienkového konania. 

"Ústavný súd SR prijal môj návrh na ďalšie konanie dňa 26. mája 2021. Ak má byť právo nástrojom zvládnutia a prekonania pandémie COVID-19, nemôže byť dlhodobo proces tvorby právnych noriem ÚVZ a ich aplikácia predmetom pochybností o ich zákonnosti a ústavnosti," napísal Žilinka.

"Právo vyžaduje jasnosť a včasnosť. Za situácie, keď sú občania denne postavení tvárou v tvár s právnymi normami ÚVZ, ktoré zásadným spôsobom zasahujú do ich práv, považujem z hľadiska právnej istoty a stability právnych a spoločenských vzťahov za nevyhnutné, aby Ústavný súd SR rozhodol o mnou podanom návrhu bezodkladne a dal tak jasné a uveriteľné odpovede na zásadné právne otázky," dodal. 

Viac o téme: HraniceOčkovanieRežimVyhláškaÚstavný súdKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu