Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

KORONAVÍRUS Lengvarský sa stretol so šéfmi krajov: Majerský varuje, že očkovacia lotéria nerobí dobrotu

Lengvarský s predsedami krajov. Zobraziť galériu (4)
Lengvarský s predsedami krajov. (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Dnes sa na pôde ministerstva zdravotníctva stretol s predsedami krajov sám šéf rezortu Vladimír Lengvarský. Ten o tomto stretnutí následne informoval na tlačovom brífingu spolu s členmi a predsedom krajov SK8 Jozefom Viskupičom. Riešili očkovania, no aj reformy zdravotníckych zariadení na Slovensku.

VIDEO Tlačový brífing Lengvarského s predsedami krajov SK8:

Lengvarský informoval o záveroch po stretnutí s predsedami samosprávnych krajov aj ohľadom očkovania (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Ja by som sa chcel poďakovať samosprávnym krajom, že prijali moje pozvanie a poďakovať im za doteraz vykonanú prácu pri vakcinácii obyvateľstva," povedal na úvod šéf zdravotníckeho rezortu s tým, že verí, že dnešným dňom spoluprácu ešte viac prehĺbili.

Treba zintenzívniť kampaň, rozprávali aj o nemocniciach

Kampaň na očkovanie sa musí podľa ministra ešte viac zintenzívniť a viacerými spôsobmi. Chcú to docieliť spoluprácou s obvodnými lekármi ale aj výjazdovými očkovaniami. Okrajovo sa na stretnutí dotkli aj otázky optimalizácie siete nemocníc.

KORONAVÍRUS Lengvarský sa stretol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podľa trnavského župana a predsedu spolku SK8 Jozefa Viskupiča sa s ministerstvom zdravotníctva spájajú v otázke služby masového očkovania ľudu. "Musí to byť v čo najvyššej kvalite a v čo najvyššom množstve. To bol aj dôvod, prečo sme o toto stretnutie požiadali," skonštatoval Viskupič.

Ďalšie fungovanie veľkokapacitných centier

"Dohodli sme sa na tom, akým spôsobom budú veľkokapacitné očkovacie centrá fungovať ďalej, to isté v prípade mobilných očkovacích jednotiek. Požiadali sme ministerstvo, aby sme mali presné údaje od všeobecných lekárov na tom, aby mohli túto službu doručovať pacientom," dodal Viskupič.

KORONAVÍRUS Lengvarský sa stretol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lotéria ich odrádza

K slovu sa dostal aj prešovský župan a predseda KDH, ktorý hovoril o príklade očkovania v Poprade. "Tam sme mali zaregistrovaných 1200 ľudí ale vzhľadom na to, že vyšla informácia o akejsi lotérii, tak prišlo iba 800 ľudí. Zdravie nie je lotéria. Netreba premýšľať nad veľkými reklamnými kampaňami. Stačí, aby sa vysoké politické špičky v tomto štáte sa nechali zaočkovať. Ľudia to musia vidieť a bude to v pohode," povedal Majerský.

KORONAVÍRUS Lengvarský sa stretol
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hrozba návratu Bratislavy do žltej farby

Množia sa tiež informácie o tom, že by sa Bratislava mohla vrátiť do žltej farby. Lengvarský uviedol, že tieto informácie zatiaľ nemá. "Pokiaľ sa to tak stane, tak sa bude postupovať podľa žltej farby covid semaforu," stručne skonštatoval Lengvarský.

Vladimír Lengvarský doplnil ďalšie informácie po tlačovom brífingu s predsedami krajov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Lunter upozorňuje na rozdielnosť podmienok 

Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ján Lunter upozornil, že v každom regióne sú iné podmienky. „My sme otvorili osem očkovacích stredísk a zrušili sme dve práve pre to, že neplnili kvóty, ktoré sme si dali,“ načrtol. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba predpokladá, že do mesiaca môžu vzhľadom na uspokojený záujem pozastaviť činnosť veľkokapacitného očkovacieho centra. V prípade potreby ju však vedia do 24 hodín obnoviť.

Kombinácia vakcín je možná už aj na Slovensku 

Minister zdravotníctva potvrdil, že na Slovensku je už možné dať sa zaočkovať kombináciou vakcín od rôznych výrobcov. S konzíliom majú preberať, ktoré kombinácie vakcín sú podľa aktuálnych štúdií najúčinnejšie. Možnosť objednať sa na kombináciu vakcín by mala byť dostupná „vo veľmi skorej dobe“. Rovnako sa testuje aj technické riešenie dvoch rôznych vakcín v GreenPasse.

Viac o téme: StretnutieOčkovaniePredsedoviaKoronavírusSamosprávne krajeSK8Vladimír LengvarskýNemocničné štruktúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu