Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Koalícia sa ešte stále nedohodla: Preplácanie testov sa odkladá! Existuje však viacero variantov

Koalícia sa stále nedohodla
Koalícia sa stále nedohodla (Zdroj: TASR, Topky)

BRATISLAVA - Koaličná rada sa zatiaľ nedohodla na podmienkach preplácania testov, partneri by mali tému uzavrieť až na budúci týždeň. Potvrdili to predsedovia poslaneckých klubov koaličných strán. Na pondelkovej (12. 7.) koaličnej rade mali rokovať o viacerých variantoch, napríklad či budú testy preplatené štátom alebo budú za symbolickú cenu. Rezort zdravotníctva má priniesť ešte ďalšie prepočty.

"Padlo viacero návrhov, ktoré potrebuje minister preveriť a následne vypracuje finálny návrh," skonštatoval šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že finálna dohoda bude v budúcom týždni. "Budúci týždeň to uzavrieme, ešte treba prepočty," povedala predsedníčka klubu SaS Anna Zemanová.


Kľúčové stretnutie KOALÍCIE: Heger dúfa, že si Kollár "nepostaví hlavu"! Na stole je referendum i testy zadarmo


Rokovali o viacerých variantoch

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) hovorí, že na koaličnej rade rokovali o viacerých variantoch. "Každopádne testy budú dostupné. Ministerstvo zdravotníctva prinesie ešte ďalšie prepočty a následne sa rozhodneme pre jeden zo spôsobov. Priorita je však stále očkovanie. Testami nedokážeme nahradiť benefit očkovania, preto budeme ďalej rozvíjať dôvody motivácie pre tých, ktorí sa dajú zaočkovať, ak im je zdravý rozum a zodpovednosť málo," povedal Šeliga.

VIDEO Minister zdravotníctva má pripraviť analýzu

Budúci týždeň rozhodneme o preplácaní testov, uviedol premiér Heger: Lengvarský pripraví analýzu (Zdroj: Topky/Maarty)

"Rokovania s ohľadom na testovanie na koaličnej úrovni naďalej pokračujú, aktuálne platí súčasný stav. Po prijatí finálneho záveru následne budeme komplexne informovať o všetkých detailoch," skonštatovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

Ešte minulý týždeň informoval premiér Eduard Heger (OĽANO) o tom, že minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) má pripraviť alternatívy preplácania testov na nový koronavírus, ako aj finančnú analýzu.

Viac o téme: TestovanieKoaličná rada KoronavírusEduard HegerJuraj ŠeligaVladimír LengvarskýPreplácanie testov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu