Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Kolíková po stretnutí v Piešťanoch len zalomila rukami: Neprišlo k žiadnemu posunu, tvárili sa, že problém neexistuje!

Kolíková tvrdí, že k posunu neprišlo. Zobraziť galériu (4)
Kolíková tvrdí, že k posunu neprišlo. (Zdroj: TASR - Jakub Kotian, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Situácia v strane Za ľudí je viac ako alarmujúca. Nad budúcnosťou sa zmráka a vytúžený prienik názorov zrejme nepriniesol ani neformálny stret krídel Veroniky Remišovej a Márie Kolíkovej v Piešťanoch. Kým niektorým prekážal spôsob, akým sa mali členovia predsedníctva stretnúť, tí druhí hovoria o splnení všetkých podmienok a nastáva chaos.

Už v nedeľu sa totiž začalo pracovné výjazdové stretnutie väčšiny členov predsedníctva strany Za ľudí a zástupcov regiónov. To dokonca neskončilo ani v nedeľu a pokračuje aj dnes. Rokovania sa podľa informácií zo strany zaoberajú témou komunálnych volieb, pracovných skupín, rozvojom regionálnych štruktúr a inými témami, ktoré pomáhajú stranu budovať a efektívne tak slúžiť občanom, pri napĺňaní cieľov z vládneho programu.

Prišli aj kolíkovci, no po prednesení návrhu vraj odišli

Na včerajší pracovný blok za skupinu nespokojných poslancov prišla dokonca aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a Michal Luciak. "Na stretnutí predniesli ultimatívne požiadavky, o ktorých neprejavili záujem diskutovať a následne po vyjadrení pre médiá odišli, čím naplnili svoje pravdepodobné ciele na tomto stretnutí. Pracovné stretnutie pokračovalo ďalej, pripravilo návrhy, ako bude strana a všetky jej orgány v nasledujúcom období fungovať dôsledne a výlučne v zmysle Stanov strany Za ľudí, a to na všetkých úrovniach," tvrdí Remišovej tlačový odbor.

Prišli aj Michal Luciak a Mária Kolíková
Zobraziť galériu (4)
Prišli aj Michal Luciak a Mária Kolíková  (Zdroj: Topky/msz, Vlado Anjel)

Remišová to označila za mocenskú hru

"Podotýkam, že naďalej považujem tento spor za neskrývané mocenské snahy a hry. Väčšina členov a sympatizantov strany ale má záujem pracovať a odmieta neustály boj o funkcie a rozbíjanie strany. Pre nespokojnú skupinu poslancov sa stali útoky na vedenie vlastnej strany hlavnou, dokonca jedinou politickou témou. Som ale presvedčená, že úlohou politikov je pracovať pre ľudí. Preto pokladám za prioritu posilňovanie odbornej práce strany, vytváranie priestoru pre ľudí z regiónov a napĺňanie sľubov, ktoré sme dali pred voľbami ľuďom. K takejto práci som pozvala členov a sympatizantov strany a v takejto práci budeme pokračovať," uviedla predsedníčka strany Za ľudí, Veronika Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Archívne video

Veronika Remišová sa vyjadrila k Pellegrinimu a aktuálnej situácii v strane Za ľudí (Zdroj: Topky/Maarty)

Kolíková: Teraz budem rozprávať ja

Keďže po tomto "stretnutí" sa začali množiť otázky, rozhodla sa Kolíková prelomiť mlčanie. "Na včerajšom stretnutí v Piešťanoch som sa za frakciu zúčastnila ja a podpredseda strany Michal Luciak s tým, že sme mali mandát od členov frakcie, aby sme ich zastupovali pri riešení vypätej situácie v našej strane. Bohužiaľ, dané stretnutie neprinieslo žiaden ďalší posun pre vyriešenie situácie v strane. Pravdou je, že formát, v ktorom bolo urobené toto stretnutie, bol neštandardný. Ani tí, ktorí sme sa ho zúčastnili, sme nevedeli, akí ľudia naň boli pozvaní. Nešlo o zasadnutie predsedníctva," tvrdí Kolíková, ktorej stanovisko poskytol hovorca Peter Bubla.

Kolíková po stretnutí v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Tvárili sa, že problém neexistuje

Na stretnutí boli podľa nej dokonca aj ľudia, ktorí naň neboli pripravení, a to ani na riešenie aktuálnej straníckej situácie. "Mala som skôr dojem, akoby na tomto stretnutí bola vytváraná predstava, že tu problém vlastne ani nie je a že sa ideme skôr rozprávať o veciach, ktoré súvisia so štandardným životom strany, ako sú župné voľby, alebo odborná práca, čo sú všetko nepochybne dôležité témy, avšak takýto štandard je možné teraz len ťažko riešiť, kým nevyriešime napätie, ktoré v strane máme," posťažovala sa Kolíková.

Ako zásadný problém Kolíková tiež vníma, že sami nevedeli, čo môžu od daného stretnutia očakávať a aj to, čo vlastne budú spolu riešiť. "Naše očakávanie od tohto stretnutia bolo, aby sme si úprimne povedali možné riešenia aktuálnej vypätej situácie. Naďalej sme presvedčení, že jediným riešením je zvolať čo najskôr mimoriadny snem, k čomu sa napokon na včerajšom stretnutí jednoznačne vyjadrili aj podpredsedovia strany Juraj Šeliga a Jana Žitňanská," stojí si za svojím ministerka spravodlivosti.

Toto vyrieši už len snem

Ani na včerajšom stretnutí si vraj kolíkovci nevypočuli žiadne iné alternatívne riešenie, ktoré by ich posunulo z aktuálneho problému v strane. "Rovnako však nebolo akceptované ani to, aby takýto snem zvolaný bol. Momentálne platí, že tri krajské predsedníctva sa jasne vyjadrili, že očakávajú snem začiatkom septembra. Je možné, že napokon bude 5 krajských predsedníctiev, ktoré dajú jasný odkaz pre veľké predsedníctvo, aby sa predsa len takýto snem realizoval. Celá táto situácia je veľmi smutná a nedá sa v nej pracovať dlhodobo. Je zrejmé, že toto napätie je z dlhodobého hľadiska neúnosné a tí, ktorí jednoznačne žiadame zvolanie snemu, sa budeme musieť k tomu v nejakom momente postaviť čelom. Ten čas sa podľa mňa blíži," verí Kolíková.

Viac o téme: StretnutiePredsedníctvoPiešťanyVeronika RemišováMária KolíkováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu