Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kolíková vs. Remišová: Rokovania v Piešťanoch nepomohli! Politológ šokuje, toto už strana nerozdýcha

Medzi Kolíkovej a Remišovej krídlom je to stále napäté Zobraziť galériu (5)
Medzi Kolíkovej a Remišovej krídlom je to stále napäté (Zdroj: Topky/Maarty, Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Stále napätá situácia v strane Za ľudí neveští nič dobré. Optimizmus nenastal ani po poslednom stretnutí predsedníctva v Piešťanoch, kde sa dokonca s predsedníčkou Veronikou Remišovou stretla aj ministerka Mária Kolíková s jej protestujúcim krídlom. Zo stretnutia bolo napokon fiasko a Kolíkovej krídlo po krátkom rokovaní odišlo a nad stranou už láme palicu aj politológ.

Nedeľné stretnutie v Piešťanoch

Remišová po stretnutí v Piešťanoch vyhlásila, že skupina "kolíkovcov" síce skutočne prišla, no návšteva netrvala dlho. "Na stretnutí predniesli ultimatívne požiadavky, o ktorých neprejavili záujem diskutovať a následne po vyjadrení pre médiá odišli, čím naplnili svoje pravdepodobné ciele na tomto stretnutí," skritizovala kolíkovcov Remišová.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

"Naďalej považujem tento spor za neskrývané mocenské snahy a hry. Väčšina členov a sympatizantov strany ale má záujem pracovať a odmieta neustály boj o funkcie a rozbíjanie strany. Pre nespokojnú skupinu poslancov sa stali útoky na vedenie vlastnej strany hlavnou, dokonca jedinou politickou témou," trvá na svojom Remišová.


Kolíková po stretnutí v Piešťanoch len zalomila rukami: Neprišlo k žiadnemu posunu, tvárili sa, že problém neexistuje!


Kolíková sa vyjadrila k referendu, očkovaniu aj situácii v Za ľudí: Navrhli sme stretnutie vo formáte podpredsedov (Zdroj: Topky/Maarty)

Kolíková hovorí o nulovom posune od napätej situácie

V rámci predsedníctva zo strany kolíkovcov sa prezentovala samotná ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a Michal Luciak. "Bohužiaľ, dané stretnutie neprinieslo žiaden ďalší posun pre vyriešenie situácie v strane. Pravdou je, že formát, v ktorom bolo urobené toto stretnutie, bol neštandardný. Ani tí, ktorí sme sa ho zúčastnili, sme nevedeli, akí ľudia naň boli pozvaní," povedala Kolíková, podľa ktorej nemožno toto stretnutie chápať ako rokovanie predsedníctva. Niektorí sa dokonca vraj na stretnutie ani nepripravili.

Kolíková vs. Remišová: Rokovania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Kolíkovci si dokonca podľa slov ministerky nevypočuli ani žiadne iné alternatívne riešenie, ktoré by ich posunulo z aktuálneho problému v strane. "Je zrejmé, že toto napätie je z dlhodobého hľadiska neúnosné a tí, ktorí jednoznačne žiadame zvolanie snemu, sa budeme musieť k tomu v nejakom momente postaviť čelom. Ten čas sa podľa mňa blíži," verí Kolíková.

Pokračovali aj včera

Stretnutie predsedníctva rozhodne nie je jednodňovou záležitosťou, pretože už počas včerajška do médií prišla informácia o tom, že v stretnutí v Piešťanoch sa pokračuje aj v pondelok. "Rokovania sa zaoberajú témou komunálnych volieb, pracovných skupín, rozvojom regionálnych štruktúr a inými témami, ktoré pomáhajú stranu budovať a efektívne tak slúžiť občanom, pri napĺňaní cieľov z vládneho programu," prezentujú program stretnutia.

Budúcnosť strany máme v rukách my, tvrdí Šeliga

Šeliga považuje dialóg za prvý krok k zmieru a dohode. "To, ako bude, alebo nebude strana Za ľudí pokračovať, máme všetci vo svojich rukách, dnes však najmä pani ministerka Kolíková a pani predsedníčka Remišová," povedal.

Kolíková vs. Remišová: Rokovania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Politológ rázne vyhlásil, že strana neprežije

Politológ Radoslav Štefančík na margo týchto informácii skonštatoval už len jasný záver a aj to, či má strana Za ľudí šancu na prežitie. "Nie, neprežije. Táto strana bola odsúdená na zánik v momente, keď sa ju otec zakladateľ rozhodol opustiť. Za ľudí bola výlučne prezidentská strana, postavená na popularite Andreja Kisku. Táto strana mala spomedzi parlamentných strán najviac voličov, ktorí ju volili pre osobu predsedu, a nie kvôli programovému vybaveniu. Na Slovensku ešte žiadna iná strana, s výnimkou KDH a SNS, neprežila výmenu otca zakladateľa," vyhlásil politológ.

"Takže si naivne nemyslime, že táto strana bude treťou výnimkou. KDH a SNS boli svojho času značky, strana Za ľudí bola len ad hoc marketingovým produktom bez chuti a zápachu. Tak, ako sa ľudia pre ňu rýchlo nadchli, tak ich nadšenie aj rýchlo upadlo. A vnútrostranícke trenice dávajú aj tým zastarávajúcim sympatizantom dostatočný dôvod, prečo túto stranu v budúcnosti nevoliť," doložil Štefančík.

Kolíková vs. Remišová: Rokovania
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: archív R.Š.)

Čo sa to deje u Remišovcov?

V strane Za ľudí je už dlhšie rozkol, ktorý sa prehĺbil po vládnej kríze. Nespokojní členovia strany okolo Kolíkovej si vytvorili frakciu v strane a žiadajú zvolať snem, na ktorom by sa volilo nové vedenie Za ľudí. Hovoria o septembrovom termíne. Jeho zvolanie žiadajú aj niektoré krajské organizácie. Remišová zatiaľ snem nezvolala. Svoj záujem o post šéfa strany nedávno prejavil Šeliga, pre Remišovú je kompromisným kandidátom.

Viac o téme: StretnutiePredsedníctvoPolitológoviaPiešťanyVeronika RemišováMária KolíkováZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu