Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Odborník neprináša povzbudivé slová: Boj s deltou sme už teraz prehrali, zachráni nás len TOTO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

BRATISLAVA - Aj keď je momentálna epidemiologická situácia na Slovensku dobrá, je tu však veľký strašiak pod označením "delta variant". Ten spôsobuje vrásky ľuďom po celom svete aj keď už naplno prebieha vakcinácia, a to aj u nás. Odborník Martin Pavelka z Inštitútu zdravotných analýz (IZA) nás však svojim vyjadrením vôbec nepotešil.

Archívne video

Krízový štáb schválil opatrenia, týkali sa najmä režimu na hraniciach: Identifikovali ďalšie dva prípady delta variantu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Prehratý boj a sekvenovanie kontaktov či lockdown sú už bez efektu

Pavelka vo večernom vysielaní TV Markíza totiž oznámil, že boj s delta variantom sme už v týchto dňoch prehrali. "Delta variant je výrazne infekčnejší ako tie predošlé varianty koronavírusu. Britský zdravotnícky úrad odhaduje jeho základné reprodukčné číslo na úrovni šesť až sedem, čiže sa posúvame do inej ligy. Klasické intervenčné metódy ako lockdown alebo vyhľadávanie kontaktov už nebudú fungovať pri tak vysoko infekčnom patogéne," poskytol nepríjemné správy Pavelka.

"Vo Veľkej Británii tie vekové skupiny 50 rokov a viac a vysoko zraniteľné súčasti populácie sú zaočkované na viac ako 50 percent. Tam ukazujú, ako je možno žiť aj počas existencie počas výskytu tohto vírusu. Doslova tam v priamom prenose vidíme, ako tie vakcíny zaberajú," ukázal na svetlo na konci tunela Pavelka.

KORONAVÍRUS Odborník neprináša povzbudivé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Gyorgy Varga/MTI via AP)

Zachráni nás len jediné - očkovanie

Pavelka však nestráca nádej a obyvateľom povedal, že v momentálne situácii už nie je vôbec na výber a ostala jediná možnosť. "Iná cesta neexistuje. Buď si vyberieme ich cestu a s COVID-19 budeme vedieť žiť, keď sa zaočkujeme, alebo sa vyberieme indickou cestou alebo ako Rusko, kde sa teraz delta variant preháňa ako smršť,“ povedal vo vysielaní.

"Každý Slovák a každá Slovenka má možnosť rozhodnúť o tom, ako bude vyzerať tá tretia vlna," uzavrel Pavelka.

Viac o téme: VakcínyKoronavírusDelta variantMartin PavelkaInštitút zdravotných analýz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu